Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

ASF A RESPINS PROSPECTUL DE MAJORARE A CAPITALULUI SOCIAL AL TRANSELECTRICARemus Vulpescu: "Majorarea capitalului cu valoarea terenurilor este o rutină în cazul companiilor de stat"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Remus Vulpescu: "Majorarea capitalului cu valoarea terenurilor este o rutină în cazul companiilor de stat"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins miercuri prospectul de majorare a capitalului social al transportatorului de energie electrică "Transelectrica" (simbol TEL), spunând că este necesară reluarea procedurilor privind majorarea cu valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate şi cu acordarea dreptului de preferinţă celorlalţi acţionari ai companiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu asigurarea unui tratament egal tuturor acţionarilor, în ceea ce priveşte preţul de emisiune al noilor acţiuni emise.

Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, consideră: "Respingerea unui prospect de majorare a capitalului social nu este o veste bună pentru investitori. Majorarea capitalului cu valoarea terenurilor este o rutină în cazul companiilor de stat. Elaborarea prospectului de ofertă pentru o astfel de majorare nu poate fi catalogată ca dicifilă, ci chiar simplă. Transelectrica trebuia să prevină sau să corecteze în timp util erorile sesizate de ASF. În continuare, ar fi corect ca majorarea capitalului social să fie efectuată în această etapă numai cu terenuri care să acopere suma comunicată deja investitorilor, iar alte terenuri să fie incluse în majorări ulterioare".

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 30 septembrie 2013 a aprobat majorarea capitalului social al Transelectrica SA cu aport în natură şi aport în numerar, în sumă maximă de 5.529.360 lei, respectiv de la valoarea actuală de 733.031.420 lei la valoarea de 738.560.840 lei, prin emiterea unui număr maxim de acţiuni de 552.942 acţiuni noi, nominative, dematerializate, la un preţ de 10 lei/acţiuni egale cu valoarea nominală (fără primă de emisiune) din care: suma de 3.245.120 lei (324.512 acţiuni noi) reprezintă aport în natură al Statului Român; suma de 2.284.300 lei (228.430 acţiuni noi) reprezintă aport în numerar al celorlalţi acţionari.

În perioada 01.02.2014 -18.04.2014, Intermediarul SSIF Broker a elaborat Prospectul proporţionat de Ofertă, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de Companie, acesta fiind depus la Autoritatea de Supraveghere Financiara în data de 18.04.2014.

În perioada 28.04.2014-29.07.2014, urmare a clarificărilor solicitate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, Transelectrica a obţinut punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice (în calitate de reprezentant al Statului Român, la data de 30.09.2013, în adunarea generală a acţionarilor). În urma corespondenţei purtate în această perioadă, a rezultat că nu s-au luat în calcul prevederile art. 12 alin. (5^1) si (5^2) din Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, conform cărora majorarea capitalului social aferentă valorii terenurilor pentru care s-au eliberat certificatele de atestare a dreptului de proprietate, se realizează fără adăugarea unei prime de emisiune.

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost rezultatul unei analize comune a reprezentanţilor CNTEE Transelectrica SA şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, concluzionându-se necesitatea reluării procedurilor privind majorarea capitalului social al companiei cu valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate şi cu acordarea dreptului de preferinţă celorlalţi acţionari ai companiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu asigurarea unui tratament egal tuturor acţionarilor, în ceea ce priveşte preţul de emisiune al noilor acţiuni emise.

Recent, Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul TEL, prin vânzarea pachetului de 13,49% din acţiunile "Transelectrica", către SIF-uri şi fonduri, pentru suma de 212,74 milioane de lei (47,27 milioane de euro), la preţul de 21,5 lei/acţiune. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, care deţine 58.69% din acţiuni, 21,73% din capitalul social aparţinând persoanelor juridice, iar 6.08%, persoanelor fizice.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Apare un 't' in 'ruina'!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Alo, aici e Piata de capital, nu ora de romana :)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS