Revista BURSA Construcţiilor

ASF:Grupurile SIF Banat Crişana, SIF Moldova şi ING au depăşit, fiecare, pragul de 5% din SIF Oltenia

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2014

Update 19:13 0,6% din acţiunile SIF Oltenia au fost tranzacţionate pe BVB

0,6% din acţiunile SIF Oltenia (simbol SIF 5) au fost tranzacţionate astăzi la ora 16:45 pe Bursa de Valori Bucureşti.

Acestea reprezintă 3.233.000 de acţiuni, din totalul acţiunilor SIF Oltenia, în valoare de 6.110.370 de lei.

Acestea au fost tranzacţionate la un preţ mediu de 1,89 lei/acţiune.

La ora închiderii BVB acţiunile SIF 5 erau în scădere cu 0,69% la preţul de 1,877 de lei/acţiune.

-----

Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat trei grupuri concertate la SIF Oltenia, care au depăşit deţinerea legală de 5%, respectiv SIF Banat Crişana, SIF Moldova şi ING.

Autoritatea arată că grupul format din SIF1 Banat Crişana, SIF Muntenia (al cărei administrator este deţinut de SIF1), Biofarm (unde SIF1 şi SIF4 deţin pachetul majoritar) şi administratorii SIF1 - Dragoş Bîlteanu, Najib El Lakis şi Ion Stancu deţin cumulat 5,70% din acţiunile SIF5 Oltenia şi a obligat aceşti acţionari să revină în limita de 5%, în termen de trei luni.

De asemenea, SIF2 Moldova şi administratorii săi Costel Ceocea, Claudiu Doroş şi Cătălin Iancu au împreună 5,03% din SIF Oltenia, în timp ce patru fonduri ING deţin 6,07%.

Autoritatea a obligat şi aceste grupuri să se încadreze în pragul legal.

De asemenea, cele trei grupuri vor avea drepturile de vot limitate pentru Adunarea Generală a Acţionarilor SIF5, programată pentru săptămâna viitoare.

Deciziile ASF scot la iveală polii de putere de la SIF Oltenia, unde conflictul din interiorul Consiliului de Administraţie a culminat cu demisia a trei administratori din tabăra omului de afaceri Florin Pogonaru.

Un grup de acţionari, format din Gheorghe Iaciu şi fonduri ING, a cerut dividende de 0,21 lei/acţiune, reprezentând 93,72% din profitul net din 2013, după ce, anterior, conducerea propusese 0,16 lei/acţiune.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF Oltenia să convoace acţionarii pentru alegerea a trei membri în Consiliul de Administraţie (CA), pe locurile rămase vacante în urma demisiilor a trei administratori la data de 28 martie.

În condiţiile în care Florin Pogonaru a lăsat impresia că joacă în retragere, rămâne de văzut dacă SIF Oltenia va fi următorul SIF care va intra în sfera de influenţă a SIF Banat Crişana.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Gresit. Florin Pogonaru detine controlul absolut la SIF5 pentru ca grupul ERSTE /BCR/DP HOLDING este singurul care nu apare concertat. Florin Pogonaru conduce detasat BVB, conduce detasat DC controleaza ASF si evident absoarbe fara probleme SIF5.

  Este bine ca F. Pogonaru sau altcineva s-a implicat in SIF 5 . Urmare sper sa fie dividende mai mari si o alta conceptie manageriala. SIF 5 devenise aociatia familiala CIUREZU. Om ca asta sa se agate de functii si putere nu mi-a fost dat sa vad. In disperarea lui a cooptat slugi care sa-i serveasca intereselor lui personale numai ca cel putin deocamdata ASF nu a fost de acord cu el. Poate se sesizeaza si DIICOT sau DNA.

  1. Ai vazut ce ne-a adus Bilteanu, mult asteptatul tanar inteligent care face business de alta factura, la SIF1? Si nu s-a oprit...a urmat SIF4, SIF2 si acum SIF5. Tu astepti dividende mai mari? Ia-ti adio dragule. Modelul care se implementeaza acum si la SIF5 este: noi, fratia luam totul, ca stim ce sa facem cu banii, adica INVESTIM....voi, o sa va judecati in viitor cu institutiile statului care urmau sa va apere de infractori si nu au facut-o, si veti ramane eternii pagubiti ai unui stat mafiot.

   Cum se implica F Pogonaru. Nu s-a vazut nicio pozitie pana acum si nici vreo conceptie manageriala. Doar ca si-a numit fiul la TEL pe voturile SIF5. Sau cum a matrasit PPL. E si asta o conceptie manageriala. La BCR HARINVEST tot Pogonaru a rezolvat problema la ASF? Noi stim cum se implica POGO ca tata socru Kizac in Piata Timisoarei. Sau in Piata Universitatii? Sau cum s-a implicat domnul Miclaus Bobirca la Rompetrol? Bine zis, piata vrea azi sa se implice DNA si DIICOT. Piata vrea sa stie cum au ajuns banii lui SOV in famiglia POGO! Dividende a cerut ING si tocmai ei au fost concertati! Nu e ciudat?

  Exista o lege si constatam foarte des in ultimul timp ca exista grupuri infractionale organizate care incalca in mod sistematic legea referitoe la detineri la sifuri si alte societati listate . ASF ii sanctioneaza oferind acestor grupuri timp de manevra 3 luni de zile pentru coafarea detinerilor dupa atingerea in general a intereselor de culise la AGA. Daca domnul Ursache a facut din proprie initiativa un studiu de impact din care a rezultat ca piata de capital va beneficia de beneficii multiple in urma ridicarii interdictiei de a cumpara incrucisat(caz DNA) aceste incalcari repetate ale legii nu trebuie sa determine ASF sa actioneze urgent pentru modificarea legislatiei si sanctionarea drastica a celor care o incalca ?

  Profitul SIF-urilor si a altor societati este negociat incrucisat in culise in detrimentul a peste 80% din actionari si directionat catre buzunarul acestor infractori care incalca sistematic legea. 

  Dezastrul care planeaza asupra pietei de capital este urias si cu un impact demn de efectele crizei din 2008. Daca fondurile si investitorii de buna credinta care nu fac parte din aceste grupuri organizate vor marca cu X sifurile si o parte din societatile listate urmarin iesirea din actionariat ce se va intampla cu o buna parte din piata de capital ??? 

  Conducerile SIFurilor se plangeau ca nu pot cumpara la celelate sifuri pentru a beneficia si ele de dividende dar vedem ca dividendele au disparut tocmai in aceste achizitii incrucisate care nu trebuiau sa dea si drept de vot pentru ca asistam la o preluare ostile si mascata sub ochii si cu ajutorul ASF-ului. 

  Cine isi asuma de la ASF eroarea sau reaua intentie la comanda de a da frau liber cumpararilor incrucisate fara a stabili dinainte anumite reguli ?

  1. Theraflu, nu exista niciun studiu. Exista cafenele si acolo se stabilesc toate. In general la Hilton. Fix la hotelul lui Pogo si Copos. Momentan Copos joaca table cu MM:)who s next?

   Ce astepti de la ASF? Nu te-ai prins ca "identificarea" asta e praf in ochi si face parte din categoria FA-TE CA LUCREZI?

   Ba exista, este in birou la domnu Ursache ...ca doar in baza lui sa sesizat ASF de acea anomalie referitoare la sifuri.

   Ai dreptate ca de fiecare data, cu precizarea insa ca mizeria este prea mare ca sa aiba acoperire doar la nivelul ASF. ASF este doar o unealta iar deciziile vin de mai sus (cum bine a scris Gicu - nu avem o institutie cu probleme ci un intreg stat). Cineva trebuie sa faca ceva cu astia - bilteanu, ursache, najib, ciorcila etc - si asta cat mai repede pana nu se allege praful de tot.

   URSACHE jubileaza si-a indeplinit misiunea infractioanla dictata de sistem. nimeni nu-l deranjeaza deocamdata.

   a fost folosit ca hartie igienica de celc are l-a comandat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro