ASOCIAŢIA BROKERILOR:"Decizia instanţei permite plata aproape integrală a păgubiţilor Harinvest"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Decizia instanţei permite plata aproape integrală a păgubiţilor Harinvest"

"Soluţia Curţii de Apel Piteşti în cazul Harinvest este deosebit de importantă pentru menţinerea încrederii investitorilor în piaţa de capital românească", arată Asociaţia Brokerilor  

Prin soluţia dată de instanţă, clienţii Harinvest păgubiţi în luna noiembrie 2013 prin vânzarea neautorizată a activelor acestora îşi vor putea recupera aproape integral pierderile, arată Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital, într--un comunicat remis Redacţiei.

"Soluţionarea cazului Harinvest de către Curtea de Apel Piteşti va aduce un plus de încredere investitorilor, dovedind că mecanismele solide de reglementare şi supraveghere la care sunt supuse societăţile de servicii de investiţii financiare (intermediarii), operatorul de piaţă (n.r. Bursa de Valori Bucureşti) şi Depozitarul Central permit trasabilitatea tuturor operaţiunilor şi identificarea părţilor vinovate în cazul unor incidente", se arată în notificare.

Poziţia Asociaţiei Brokerilor vine ca urmare a deciziei de săptămâna trecută prin care Curtea de Apel Piteşti a anulat tranzacţiile de tip sell out efectuate între societatea de brokeraj Har-invest Râmnicu Vâlcea şi Banca Comercială Română (BCR) în anul 2013 şi a obligat BCR să plătească 19,7 milioane de lei către Harinvest, decizia fiind definitivă.

Banca Comercială Română nu este de acord cu decizia instanţei, precizându-ne săptămâna trecută că intenţionează să o conteste.

Potrivit Asociaţiei Brokerilor, anterior soluţionării în justiţie a cazului Harinvest, Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), la care toţi intermediarii din piaţa de capital sunt membri, a demarat, în luna noiembrie 2017, procedura de plată a compensaţiilor în acest caz, cei peste 100 de investitori prejudiciaţi primind despăgubiri în limita a 20.000 euro prevăzută de sistemul de compensare al pieţei, valoarea totală a despăgubirilor apropiindu-se de un milion de euro.

"Decizia definitivă a Curţii de Apel Piteşti va permite plata aproape integrală către investitori a sumelor rămase după despăgubirea acordată de Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI), precum şi recuperarea de către Fond a sumelor utilizate pentru despăgubire. În acest fel, vor fi repuşi în drepturi investitorii păgubiţi, iar FCI va putea să îşi reîntregească fondurile, aspecte care nu pot fi decât benefice pentru piaţa de capital românească", se arată în comunicat.

Totodată, Asociaţia Brokerilor punctează că managementul riscului şi protejarea activelor clienţilor sunt obligaţiile principale ale oricărui intermediar, iar încălcarea acestor obligaţii trebuie să atragă după sine corecţiile necesare, astfel încât atât investitorii, cât şi ceilaţi intermediari din piaţă, să fie cât mai puţin prejudiciaţi.

"Chiar dacă incidente legate de fraudă se pot produce în orice piaţă şi în orice domeniu, este important ca aces-tea să fie identificate, penalizate, iar părţile prejudiciate să reintre în drepturi, pentru a se menţine încrederea investitorilor din piaţa respectivă", menţionează Asociaţia Brokerilor.

În urmă cu cinci ani casa de brokeraj Harinvest a recurs la vânzări de tip sell out pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate emise de Erste Group, BCR fiind unul dintre intermediarii care au răspuns vânzărilor sell out iniţiate de societatea de brokeraj din Râmnicu Vâlcea.

În 2013, clienţii Harinvest au raportat că le lipsesc bani şi acţiuni din conturi, în urma unor tranzacţii neautorizate.

În prezent, brokerul din Râmnicu Vâlcea se află în administrare judiciară.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. S-a facut dreptate!

  O asemenea decizie impotriva BCR este una corecta. Daca BCR nu ar fi fost avida sa vanda structurate ,clientii Harinvest nu ar fi ramas cu conturile goale.Harinvest a vandut actiuni catre BCR ,fara acordul proprietarilor de drept.

  O mentiune! FCI a acordat despagubiri investitorilor pagubiti in noiembrie 2016. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Harinvest a realizat 789 de tranzactii sell out fara ca cineva sa se sesizeze cat de exceptionala era nevoia de lichiditate! Unde era BV, ASF,Depozitarul Central???? Inspira incredere o astfel de piata de capital??

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS