ASTĂZIRompetrol Well Services aniversează 70 de ani de la înfiinţarea sa

G.U.
Piaţa de Capital / 8 septembrie 2021

Rompetrol Well Services aniversează 70 de ani de la înfiinţarea sa

Rompetrol Well Services (RWS) aniversează astăzi 70 de ani de la înfiinţarea sa, în 1951, se arată într-un comunicat de presă. În prezent, compania din Ploieşti este lider în România pe segmentul de servicii speciale la sonde (cimentări, operaţiuni de consolidare şi împachetări, stimulări, testări, instrumentaţii, operaţiuni de tubare a sondelor, etc).

În evoluţia sa, compania a furnizat prin profesionalismul şi experienţa specialiştilor români servicii de specialitate pentru companii petroliere şi contractori de foraj din Europa Centrală şi de Est, dar şi din Asia Centrală. Principalele ţări în care compania a desfăşurat lucrări ample sunt România, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Grecia, Azerbaijan, Iordania, Irak, Israel şi Kazahstan.

"Evoluţia şi performanţele atinse de industria de petrol şi gaze din România au fost susţinute în ultimii 70 de ani şi de contribuţia Rompetrol Well Services. Provocările şi oportunităţile cu care s-a confruntat compania în istoria sa au reuşit să o consolideze, să o dezvolte, să o transforme într-un partener de încredere şi pe plan internaţional. Le mulţumim foştilor şi actualilor angajaţi pentru dăruirea şi implicarea lor, pentru creativitatea şi inovaţia în acest sector, dar si partenerilor de business, care s-au bazat pe noi în proiectele lor de dezvoltare. Vom continua să ne extindem activităţile în Europa Centrală şi de Est, atât prin modernizarea tehnologiilor operaţionale, cât şi prin gama de servicii oferite" declară Abzal Doszhanov, directorul general al Rompetrol Well Services.

Potrivit sursei citate, compania a încheiat la începutul anului trecut un contract de leasing financiar pentru modernizarea şi extinderea parcului de echipamente tehnologice, prin aportul a două noi agregate de cimentare. Valoarea totală a acestora se ridică la circa 2,7 milioane euro, contractul de finanţare fiind încheiat pe o perioadă de 5 ani (din momentul recepţiei activelor) şi cu opţiunea de le cumpăra ulterior.

Pe fondul declinului natural al sectorului de petrol si gaze din România, Rompetrol Well Services şi-a extins gama de servicii oferite şi către alte domenii conexe din regiunea Mării Negre, prin investiţii constante în modernizarea echipamentelor - actualizarea tehnologiilor pentru serviciile de cimentare, stimulare sonde şi cele de tubaj, programe de simulare şi testare a soluţiilor tehnice şi pregătirea personalului.

Astfel, RWS a contribuit recent la finalizarea sondelor geotermale din Baloteşti (2015 - complexul Therme Bucureşti) şi Beiuş (2021 - obţinerea de agent termic pentru încălzirea oraşului Oradea), dar şi la sonde de exploatare a sării din Bulgaria în 2018 (extracţia sării realizându-se prin injecţia în zăcământ de apă dulce şi extragerea de saramură saturată).

În acelasi timp, un alt proiect important în care compania şi-a adus aportul a vizat dezafectarea în 2019 a platformei de foraj marin Gloria din Marea Neagră, după mai mult de 40 de ani de utilizare. Aceasta a fost prima platformă marină din România pusă în funcţiune în 1976 şi a fost şi prima operaţiune de dezafectare de acest fel din plan intern. RWS a realizat lucrările de asigurare şi punere în conservare în condiţii de siguranţă a sondelor aferente platformei, iar ulterior de cimentarea acestora în acord cu practicile internaţionale şi standardele Institutului American al Petrolului (API).

Evoluţia tehnologică s-a reflectat şi în activitatea companiei din Ploieşti, având un rol important în dezvoltarea acesteia. De exemplu, simularea operaţiilor de cimentare se realiza în 1984 cu ajutorul unui program proiectat în cod maşină, cu calcule empirice şi rezultate minime obţinute (presiune finală de cimentare), în 1993 s-a trecut la programul Turbo Pascal, iar în prezent s-a ajuns la softuri moderne (CemPRO+, CentraDesign, PlugPRO, CemLab), care asigură proiectarea, simularea, stimularea şi îmbunătăţirea sondelor de producţie, dar şi monitorizarea - colectarea de date în timp real, care sunt analizate în cadrul propriului laborator.

Anual, RWS realizează în mediu circa 500 de operaţiuni de cimentare la adâncimi de până la 5.000 de metri pentru sonde de petrol şi gaze naturale din România şi Europa de Est şi peste 400 de operaţiuni de stimulare matriceală. Adâncimea maximă atinsă de companie în ultimii cinci ani a fost de 5.700 metri în România (Târgu Jiu - 5.700 metri, Piteşti - 5.580 metri), 5.900 metri în Bulgaria, 5.200 metri - Ucraina, Kazahstan - 3.600 metri şi Irak - 3.500 metri, în condiţiile în care temperatura maximă la "talpa" sondei a variat între 100 şi 180 grade Celsius.

Cu obiect principal de activitate - operaţii speciale la sonde, aceasta a fost înfiinţată în 1951 sub denumirea "Oficiul Special de Cimentari" şi era parte a societăţii mixte româno-sovietice SOVROMPETROL. Din 1956, Rompetrol Well Services devine entitate separată în subordinea Ministerului Petrolului şi Chimiei, sub denumirea de "ICOTS - Întreprinderea de Cimentări, Operaţiuni si Transporturi Speciale".

Din 1990, compania a devenit societatea comercială Petros Ploiesti şi a fost listată din 1998 la Bursa de Valori Bucureşti. Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International) a preluat în 2000 pachetul majoritar de acţiuni (73%) şi a schimbat în 2001 numele companiei în Rompetrol Well Services.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro