Autorităţile din douăsprezece oraşe din ţară testează în premieră un autobuz cu hidrogen de la Solaris

Comunicate de presă / 18 octombrie

Autorităţile din douăsprezece oraşe din ţară testează în premieră un autobuz cu hidrogen de la Solaris

Solaris Bus & Coach, lider european în producţia de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră în România autobuzul pentru transport în comun Urbino 12 cu hidrogen, în cadrul unui tur naţional. Timp de două luni, autobuzul Solaris cu hidrogen va fi prezent în douăsprezece oraşe din România după următorul traseu: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Sfântu Gheorghe, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timişoara şi Oradea, conform unui comunicat remis redacţiei.

Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen va circula timp de câteva zile în fiecare oraş din cadrul turului, pentru a fi testat de administraţiile locale, în vederea familiarizării cu cea mai nouă tehnologie de propulsie şi a conştientizării eficienţei folosirii hidrogenului ca sursă de energie complet curată şi a diminuării emisiilor poluante de dioxid de carbon. Turul autobuzului Solaris Urbino 12 cu hidrogen prin cele douăsprezece oraşe din România cuprinse în traseu este realizat în colaborare cu Linde Gaz România, partener care asigură alimentarea acestuia cu hidrogen.

"În premieră naţională aducem autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen pe străzile mai multor oraşe din România, pentru a prezenta administraţiilor publice locale beneficiile achiziţionării unor astfel de vehicule inovatoare în industria de transport public pe termen lung, atât din punct de vedere al costurilor, dar şi al protecţiei mediului şi a calităţii vieţii locuitorilor. Solaris Urbino 12 cu hidrogen este fără nicio îndoială soluţia viitorului, disponibilă deja, iar componenta sa ecologică garantează unicitatea unei experienţe de călătorie sustenabilă, lipsită complet de emisii poluante", a declarat Daniel Ciolan, General Manager Solaris Bus & Coach România.

"Ne bucură să vedem interesul unor autorităţi din România pentru testarea ultimelor tehnologii în domeniul decarbonizării transportului în comun. Hidrogenul este o soluţie optimă, precum şi o prioritate la nivelul UE. În România autorităţile pot dezvolta proiecte de hidrogen accesând instrumente de finanţare europeană. Linde oferă soluţii pentru transportul în comun, pe baza experienţei de peste 15 ani în lume, unde am montat peste 200 de staţii de încărcare cu hidrogen", a declarat Ciprian lslai, Director General Linde Gaz România.

Lansat în iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, Solaris Urbino 12 reprezintă avangarda tehnologică a vehiculelor pentru transportul public fără emisii nocive şi totodată o soluţie sustenabilă pentru oraşele care doresc să investească în calitatea mediului pentru locuitorii lor. Alimentat cu hidrogen, vehiculul inovator oferă o autonomie de până la 400 km, păstrând în acelaşi timp toate avantajele unui motor electric.

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experienţă plăcută de călătorie atât pentru şoferi, cât şi pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat şi de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar şi un sistem modern de informare. De asemenea, aceştia îşi vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziţie o rampă şi un compartiment pentru scaune cu rotile.

În ceea ce priveşte caracteristicile sale tehnice, autobuzul Solaris cu hidrogen foloseşte un set de celule de combustie pentru a genera energie. Hidrogenul furnizat celulelor de combustie este transformat în electricitate, care la rândul său alimentează direct sistemul de acţionare a autobuzului care constă într-o punte motoare cu acţionarea în roţi. Autobuzul este, de asemenea, echipat cu o baterie Solaris High Power, care acţionează ca o instalaţie suplimentară de stocare a energiei electrice.

Hidrogenul necesar pentru propulsare, furnizat de Linde Gaz în cazul acestui proiect, este stocat în stare gazoasă în rezervoare de ultimă generaţie, plasate pe partea superioară a autobuzului. Singurele subproduse generate în timpul funcţionării autobuzului sunt căldura şi apa sub formă de vapori, fapt pentru care vehiculele nu eliberează substanţe nocive pentru mediu.

Niciun mijloc de transport public cu hidrogen nu circulă în România

Potrivit reprezentanţilor Solaris în România, până în prezent, nicio municipalitate din ţară nu a plasat comenzi pentru autobuzele cu hidrogen, însă există un interes la nivelul mai multor administraţii locale pentru achiziţionarea unor astfel de vehicule.

La nivel european, compania Solaris a preluat deja comenzi pentru livrarea a zeci de autobuze Urbino 12 cu hidrogen către operatori de transport public din Germania, Olanda, Italia, Suedia şi Austria, fiind totodată prima companie care a început producţia în masă pentru acest tip de vehicul. De asemenea, autobuze Solaris cu hidrogen au fost deja livrate şi folosite în ciruitul de transport public în oraşele Köln (Germania) şi Bolzano (Italia). Conform previzunilor pieţei, segmentul autobuzelor urbane alimentate cu hidrogen va creşte exponenţial în următorii zece ani, şi va constitui până în 2030 o parte substanţială a flotei de vehicule de transport în comun din Europa.

Linde colaborează deja în Europa cu mai multe municipalităţi pentru alimentarea cu hidrogen a vehiculelor folosite în transportul comun.

Comisia Europeană îşi propune ca în intervalul 2024-2030, hidrogenul să devină o componentă intrinsecă a unui sistem energetic integrat, cu un obiectiv strategic la capitolul producţie de până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE. Utilizarea hidrogenului va fi extinsă treptat în transportul public, cel cu camioane, feroviar şi la unele aplicaţii de transport maritime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro