Avertisment FMI: "Economia mondială este extrem de vulnerabilă"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2016

Avertisment FMI: "Economia mondială este extrem de vulnerabilă"

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, recent, că economia mondială este extrem de vulnerabilă la şocuri negative şi le-a cerut ţărilor din G20 să pună la punct programe de stimulare coordonate, ca să evite oprirea creşterii economiei mondiale, informează Reuters, conform Agerpres.

Într-un raport pregătit în avanpremiera reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care va avea loc la finele acestei săptămâni, la Shanghai, FMI susţine că ritmul de creştere a economiei mondiale ar putea fi pus în pericol de turbulenţele de pe pieţele financiare, scăderea preţului petrolului şi conflictele geopolitice.

"O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibilă", avertizează FMI, la doar şase săptămâni după ce preconiza că economia mondială va urca cu 3,4% în acest an şi cu 3,6% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna octombrie 2015.

În acest context, instituţia financiară internaţională a apreciat că cele mai mari 20 de economii ale lumii trebuie să continue strategiile de creştere pe care le-au prezentat deja, însă, în acelaşi timp, ar trebui să pună la punct măsuri suplimentare, care să poată fi implementate rapid în cazul în care creşterea continuă să încetinească.

"În prezent, ţările G20 trebuie să facă planuri cu privire la modul în care pot susţine în mod coordonat cererea prin utilizarea spaţiului fiscal disponibil pentru a creşte investiţiile publice", se arată în raportul FMI.

De asemenea, FMI le cere economiilor avansate să se bazeze mai puţin pe politica monetară şi mai mult pe politica fiscală pentru a sprijini creşterea economică.

În ceea ce priveşte economiile emergente, FMI apreciază că acestea ar trebui să adopte cursuri de schimb valutar flexibile şi să utilizeze intervenţiile pe piaţa valutară doar ca măsuri temporare.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

26 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9443
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3840
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7621
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9238
Gram de aur (XAU)Gram de aur260.3177

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro