Banca Elveţiei: "Francul continuă să fie prea puternic"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2013

Banca Elveţiei: "Francul continuă să fie prea puternic"

Francul este, în continuare, prea puternic, iar incertitudinile privind Europa fac necesară menţinerea plafonului minim impus pentru această monedă de către banca centrală, potrivit afirmaţiilor lui Fritz Zurbruegg, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB).

"Francul este supraevaluat chiar şi la cursul actual, raportat la euro", a declarat Zurbruegg, citat de publicaţia Aargauer Zeitung. Oficialul SNB a menţionat: "Plafonul minim al cursului franc/euro rămâne un instrument adecvat pentru viitorul previzibil, în vederea asigurării stabilităţii preţurilor".

Ieri, francul a scăzut cu 0,3%, la 1,2289 unităţi/euro pe piaţa din Zürich. De la începutul anului, francul a pierdut 1,6% raportat la moneda unică europeană, însă este cu 11% mai mare decât media ultimilor cinci ani, respectiv cu 27% peste cursul minim istoric atins în octombrie 2007: 1,6828 unităţi/euro.

În septembrie 2011, Banca Naţională a Elveţiei a impus un plafon minim pentru cursul francului, de 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii. Luna trecută, guvernul de la Berna a avertizat în privinţa nivelului ridicat al francului elveţian, considerat un motiv de îngrijorare pentru executiv. La momentul respectiv, ministrul finanţelor din Elveţia, Eveline Widmer-Schlumpf, a declarat: "Deprecierea trebuie continuată întrucât francul este, încă, foarte puternic. Perspectivele francului reprezintă o problemă a modului în care va evolua euro".

Ca să protejeze plafonul introdus, banca centrală elveţiană şi-a majorat rezervele valutare. SNB a acumulat rezerve valutare record anul trecut: 427,2 miliarde franci, cu 68% mai mari decât cele de 254,2 miliarde înregistrate în 2011.

Fritz Zurbruegg subliniază: "În trimestrul al doilea şi al treilea din 2012, a trebuit să intervenim ca să apărăm plafonul cursului. Creşterea bilanţului contabil este rezultatul acestei politici. Dar, acest lucru a fost necesar pentru combaterea supraevaluării masive a francului".

În ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei estima că a realizat un profit de aproape 6 miliarde franci în 2012, în baza beneficiilor din investiţiile în valute şi a avansului preţului aurului.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro