BAROMETRU IRSOP PENTRU LUNA IUNIE:Producţia industrială, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni

R.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iulie 2019

Optimismul managerilor, la cel mai coborât nivel al ultimelor zece luni

Producţia industrială a scăzut, în luna iunie a acestui an, până la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la 2 puncte de creşterea zero, alimentând îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu, arată Barometrul Industrial realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.

Potrivit Barometrului, comenzile pentru export au intrat în contracţie, scăderea cererii interne s-a accentuat, iar asta va afecta nivelul activităţii în lunile următoare.

Astfel, optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele zece luni, mai transmite IRSOP.

Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte, faţă de 58 în mai 2019, semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu, iar stocurile se află deja în contracţie - 46 de puncte, faţă de 47 în mai, au mai explicat autorii Barometrului Industrial.

Acesta mai notează: "Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte, ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai. Comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti.

Importurile de materii prime s-au «subţiat» la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar şi moderat în lunile următoare".

În ceea ce priveşte forţa de muncă, studiul arată că numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie, iar în condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, creşterea numărului de angajaţi este improbabilă în perioada următoare.

De asemenea, costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu în ultimele şase luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie, mai transmite IRSOP, conform căruia costurile scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime.

În acelaşi timp, autorii studiului susţin că preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie, menţionând: "E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare".

"Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019. Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să

crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt", se mai precizează în Barometru.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul Industrial este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie, iar datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-24 iulie 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro