Abonament gratuit

BNR: "Clienţii care şi-au suspendat ratele în baza OUG 37 nu sunt consideraţi nebancabili"

E.O.
Comunicate de presă /

 "Clienţii care şi-au suspendat ratele în baza OUG 37 nu sunt consideraţi nebancabili"

Obligaţiile de plată ale debitorilor către bănci şi instituţiile financiare nebancare suspendate în baza OUG 37/2020 nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, fiind înregistrate cu totul diferit faţă de situaţiile de neplată înregistrate de CRC, anunţă Banca Naţională a României (BNR), într-un comunicat.

Acesta arată că amânarea la plată determinată de pandemia de coronavirusului SARS - CoV -2 nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relaţiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Comunicatul BNR arată: "Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidenţiate explicit aceste diferenţe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilităţile OUG nr.37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienţilor care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligaţiilor de plată potrivit OUG nr. 37/2020 evidenţiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situaţia determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

Într-o declaraţie publică, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greşit faptul că, prin regulamentele BNR, obligaţiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor.

BNR asigură faptul că persoanele fizice şi juridice care au apelat la facilităţile prevăzute în OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienţi nebancabili şi relaţiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăţilor. Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Când vor ieșit din perioada de amânare a platii ratelor vom avea o explozie de cazuri de dare în plata la cum evoluează lucrurile.

    Gânditi-va numai că programul Kurzabeit va transforma locurile de munca in joburi precare, cu venituri negarantate contractual, lăsate la cheremul angajatorilor. 

    Salariile mici din Romania vor deveni și mai mici și instabile dar ratele la bancă vor rămâne la fel de mari și nu vor putea fi plătite.

    In octombrie va începe primul val de falimente de neplata. 

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

14 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8358
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1020
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4986
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3603
Gram de aur (XAU)Gram de aur256.1622

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie