BOR reacţionează la acuzaţiile pe tema impozitelor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 februarie 2022

BOR reacţionează la acuzaţiile pe tema impozitelor

Biserica Ortodoxă a reacţionat la un şir de informaţii în care era acuzată că nu plăteşte impozite şi a făcut mai multe precizări pe această temă. Trebuie remarcat faptul că în ultima perioadă BOR a început să reacţioneze atunci când îi sunt aduse un anumit tip de acuzaţii. Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plăteşte impozite conform legii, singurele venituri care sunt scutite fiind doar cele provenite din vânzarea obiectelor şi cărţilor de cult şi din contribuţii, "nu taxe", pentru anumite servicii religioase, care nu sunt activităţi comerciale, a precizat Patriarhia Română. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei, cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităţilor, respectiv fondurile care circulă în interiorul organizaţiei sunt menite să o consolideze şi să înlesnească buna ei funcţionare: "Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozit pe clădiri şi terenuri aflate în folosinţă, pe salariile angajaţilor (personal clerical şi neclerical), precum şi pe orice venit obţinut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcţionate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale şi culturale". Fondurile provenite din sursele neimpozitate, menite să sprijine autofinanţarea, "la fel de reală ca finanţarea parţială de la stat", rămân, potrivit Patriarhiei, exclusiv în circuitul intern şi sunt reinvestite în întreţinerea şi repararea lăcaşurilor de cult, precum şi în opera caritabilă. BOR mai afirmă: "Ştirea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuşi, în acest caz monopolul acestuia asupra fiscalităţii. În spaţiul public, ştirile de tipul «Biserica nu plăteşte impozite» (o temă neacoperită de realitate, deci un neadevăr), ignoră o uriaşă evidenţă formulabilă onest astfel: statul(!), din raţiuni bine gândite, nu impozitează Biserica/cultele religioase în legătură strictă cu obiectele & cărţile lor de cult şi contribuţiile benevole ale credincioşilor, venituri reinvestite în activităţi menite să susţină bisericile şi activităţile sociale ale acestora profund benefice pentru societate". Conform Patriarhiei Române, "niciun stat democratic prin reprezentaţii săi înţelepţi nu-şi sufocă fiscal partenerii sociali cei mai fideli, precum cultele religioase, a căror calitate morală a fost probată concret şi consistent în perioade de criză socială, aşa cum a fost şi cea de pandemie, perioadă de doi ani în care numai BOR a contribuit social-filantropic inclusiv la ajutarea persoanelor şi instituţiilor medicale afectate de pandemie cu o sumă de peste 80 de milioane de euro. Relaţia raţională stat - culte religioase reflectă astfel relaţia statului democratic cu proprii săi cetăţeni, în primul rând cu cei mai implicaţi civic dintre aceştia". Acuzaţiile pe această temă nu sunt noi, au tot fost lansate în ultimele două decenii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "niciun stat democratic prin reprezentaţii săi înţelepţi nu-şi sufocă fiscal partenerii sociali cei mai fideli, precum cultele religioase, a căror calitate morală a fost probată concret şi consistent în perioade de criză socială, aşa cum a fost şi cea de pandemie ...." Minciuna mai mare nu exista :)) BOR a dat dovada atat in cazuri de tragedii si solidaritate gen Colectiv sau in cazul Covid ca este exact impotriva a ceea ce inseamna responsabilitate sociala sau macar bunul simt. A fost impotriva vaccinarii, omorand astfel la modul propriu proprii enoriasi si preoti, aberand ca le va creste solzi persoanelor ca aleg sa se vaccineze iar in cazul colectiv batand moneda ca cei de acolo erau satanisti. Cam asta e nivelul bisericii in Romania, la ani lumina fata de ceea ce se intampla in lumea civilizata, unde si acolo biserica este conservatoare prin definitie, insa mult mai conectata la societatea actuala si mai ales la oamenii, adica la biserica lor.

    Foarte corecta precizarea despre ipocrizia declaratiei BOR: in pandemie s-au agatat in disperare de ideile cu CIP ale de-alde lu Sosoanca si acum fac pe eroii vaccinarii! E uimitor cat de putin fac din tot ce ar putea sa faca! Si apropos de ceea ce chiar zic ei ca platesc: nu cumva evitase Teodosie, la C-ta, plata impozitului pe salariu si CASul?? ...de au venit preotii cu bani de acasa sa se ridice popririle puse de Fisc.

    Vomiti cand citesti, zau!

    "Marele Alb & Co", in curand listati la BVB! Asa o sa se ajunga: atragerea de lichidatate... 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro