BRD şi-a dublat profitul în primul semestru

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 04 august 2014

BRD menţine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 16,4%, conform Basel III.

BRD menţine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 16,4%, conform Basel III.

Câştigul net aferent perioadei: 123 de milioane de lei

Maxim Moldovan, "Prime Transaction": Rezultatele BRD din semestrul al doilea ar putea fi influenţate negativ de o eventuală creştere a provizioanelor

BRD şi-a dublat profitul în primul semestru din anul curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, pe fondul reducerii provizioanelor şi al scăderii costurilor operaţionale.

Potrivit unui comunicat al băncii, soldul creditelor brute acordate de către BRD persoanelor fizice a ajuns la 17 miliarde lei, rămânând stabil în ultimele 12 luni (în comparaţie cu -2,6% pentru întreaga piaţă). Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste media pieţei (+7%), datorită programului "Prima Casă". Activitatea de creditare a companiilor a rămas la un nivel scăzut, generând o reducere de 11,9% comparativ cu primul semestru din 2013 (sub influenţa operaţiunilor semnificative de scoatere din bilanţ a creditelor neperformante, acoperite în totalitate cu provizioane), soldul creditelor brute ajungând la 15,4 miliarde lei, conform băncii.

Depozitele BRD au crescut cu 2,9% faţă de iunie 2013, susţinute, în special, de evoluţia depozitelor persoanelor fizice. În acest context, raportul credite/depozite a fost de 79,2% la sfârşitul lunii iunie 2014 (comparativ cu 91,4% în iunie 2013).

Rata creditelor neperformante, conform IFRS, a scăzut la 23,4% la finele lunii iunie 2014, faţă de 24,8% în decembrie 2013, în timp ce rata creditelor neperformante conform definiţiei Băncii Naţionale (Pierdere 2) a fost de 20,4% la iunie 2014, în linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scăzut cu 25,3% în semestrul întâi, în ritm anual, ajungând la 289 de puncte de bază (comparativ cu 369 puncte de bază anul trecut). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat să se îmbunătăţescă, ajungând la 71,2%, de la 68,9% în decembrie anul trecut.

În plus, procesele de optimizare a costurilor au generat o scădere cu 0,9% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu primul semestru al anului 2013, iar raportul venituri/ cheltuieli a fost de 48,9% în perioada ianuarie-iunie 2014.

Venitul net bancar a scăzut cu 8,6% faţă de primele 6 luni ale anului precedent, fiind marcat de reducerea marjei nete de dobândă, datorată efectelor negative de volum şi structură. Comisioanele nete au rămas aproape la acelaşi nivel faţă de perioada similară din anul 2013 (-0,5%), susţinute de vânzarea pachetelor de retail şi de serviciile de custodie şi intermediere pe piaţa de capital.

Rezultatele financiare raportate de BRD pentru primul semestru s-au situat uşor peste aşteptările pieţei, după cum ne-a declarat Maxim Moldovan, analist la "SSIF Prime Transaction" SA. Domnia sa a menţionat că, deşi venitul net bancar al BRD s-a contractat cu 8,6% faţă de perioada similară din 2013, banca a înregistrat un profit net de aproximativ două ori mai mare. "Impactul pozitiv asupra profitabilităţii băncii se datorează în cea mai mare parte unui cost net cu 25,3% mai mic comparativ cu primul semestru din 2013", conform analistului citat.

Maxim Moldovan adaugă că, în prima jumătate a anului curent, BRD a început să aplice o parte din măsurile impuse de BNR care prevăd curăţarea accelerată a bilanţului, mai exact scoaterea din bilanţ a creditelor neperformante complet provizionate, măsură care nu a afectat semnificativ rezultatul global al băncii până la momentul actual. "În al doilea semestru al anului, este de aşteptat ca BRD să continue procesul de îmbunătăţire a bilanţului, fapt care ar putea duce la creşterea provizionelor şi ar putea influenţa negativ rezultatele băncii", spune Maxim Moldovan.

Analistul "Prime Transaction" a mai precizat că, în primele şapte luni din 2014, titlurile BRD s-au menţinut exact la acelaşi nivel faţă de începutul anului, la 9 lei/acţiune, şi anticipează o evoluţie "uşor pozitivă" a cotaţiei acţiunii pe termen scurt, sub influenţa ultimelor rezultate. "Dar, traiectoria acţiunilor BRD până la finalul anului va depinde în mare parte de rezultatele băncii din trimestrele următoare, mai exact de cât de puternic va fi impactul provizioanelor noi constituite asupra profitabilităţii băncii", a concluzionat Maxim Moldovan.

BRD face parte din Grupul Société Générale din Franţa, care are 148.000 de angajaţi în 76 de ţări şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

BCR: În prima jumătate a anului 2014, soldul creditelor brute din sistemul bancar românesc a continuat să scadă (-4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), mai ales sub influenţa evoluţiei negative înregistrată de segmentul corporate, în timp ce depozitele şi-au păstrat trendul pozitiv (+4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro