BUGET DE VENITURI ŞI CHELTUIELIProfit zero, la Poşta Română, în acest an

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 23 mai 2013

Profit zero, la Poşta Română, în acest an

Poşta Română şi-a bugetat profit zero, pentru anul în curs, potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al companiei de stat, publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, operatorul poştal estimează venituri şi cheltuieli în sumă egală, respectiv 1,25 miliarde lei. Din totalul cheltuielilor, în zona de exploatare vor merge în jur de 1,23 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cu personalul vor reprezenta aproape 830 de milioane de lei. Pentru salarii au fost bugetate aproximativ 582 de milioane de lei.

Poşta Română estimează investiţii de circa 230 de milioane de lei, câştigul mediu salarial (care include şi bonusurile) ajungând la 1,77 milioane de lei pe lună.

Poşta Română are plăţi restante de 42,5 milioane de lei şi creanţe de 60 de milioane de lei.

În cadrul negocierilor care au avut loc, recent, între sindicaliştii de la Poşta Română şi conducerea companiei, la care a participat şi ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica, s-a convenit să se ia în calcul disponibilizarea unui număr de 4.000 de salariaţi, din totalul de 32.000, potrivit liderului sindical Matei Brătianu, care a precizat, la vremea respectivă: "Sindicatul a agreat propunerea care vizează diminuarea numărului de personal, ca să nu se ia în calcul reducerea programului de muncă şi, implicit, a salariilor unui număr de angajaţi cuprins între 8.000 şi 10.000".

Potrivit conducerii companiei, Poşta Română nu poate achita, în prezent, salarii compensatorii.

"Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj timp de 12 luni şi 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de încadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie, însă, ca Poşta Română să fie inclusă, prin hotărâre de Guvern, în anexa OUG 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective", a mai spus Matei Brătianu.

Ministrul de resort a afirmat că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale managementului anterior, care a generat datorii de peste 100 de milioane de euro. Ministrul a mai spus că este mulţumit, "dintr-un punct de vedere", de activitatea conducerii CNPR din ultimele 12 luni, în condiţiile în care veniturile Poştei Române s-au menţinut după liberalizarea pieţei de servicii poştale de la 1 ianuarie 2013.

"Un scenariu pesimist estima că Poşta va pierde 20% din venituri după 1 ianuarie, iar în varianta optimistă - doar 10%. Actuala conducere a reuşit, din luna mai 2012, să rezilieze mai multe contracte, a căror valoare depăşea 100 milioane de euro, acestea aducând operatorului poştal pierderi semnificative", a spus Nica.

Directorul general al Poştei Româ-ne Ion Smeeianu a afirmat că pierderile companiei au fost reduse cu 130 milioane de lei, în ultimele 12 luni, veniturile lunare ale companiei situându-se între 100 şi 105 milioane lei.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde lei, în timp ce pierderile s-au adâncit cu 50%, la 182,9 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile intenţionează să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la data de 28 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb