Burduja: "Datoria Primăriei Capitalei a crescut; Nicuşor Dan minte că a scos primăria din faliment"

T.B.
Politică / 9 mai

Burduja: "Datoria Primăriei Capitalei a crescut; Nicuşor Dan minte că a scos primăria din faliment"

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a susţinut, joi, că în timpul mandatului primarului general Nicuşor Dan datoria primăriei a crescut cu jumătate de miliard de lei, menţionând că acesta a minţit când a spus că a scos instituţia din faliment, potrivit conferinţei de presă postată live pe pagina sa de socializare.

"Prima întrebare este aceasta: de ce minte Nicuşor? În episodul de astăzi voi prezenta situaţia bugetului Primăriei Generale, conform datelor oficiale de la Primăria Generală de la Ministerul de Finanţe. Haideţi să începem cu partea de venituri, cu ce a încasat Primăria Generală pe mandatul lui Nicuşor Dan în ultimii ani. (...) Dacă în 2020, veniturile - ce a încasat primăria - sunt 3,7 miliarde lei, observăm o creştere în special în 2022 şi în 2023, când avem 6,4 miliarde lei venituri proprii şi în total peste 7 miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de aproape de la simplu la dublu. Deci, Nicuşor pe mandatul lui a avut mult mai mulţi bani în primărie cu aproape 3 miliarde lei în plus", a afirmat Burduja, într-o conferinţă de presă organizată în faţa Primăriei Capitalei.

El a adăugat că în mandatul lui Nicuşor Dan a crescut datoria Primăriei pe termen lung.

Conform sursei, "Am auzit de n ori, până ni s-a făcut acru în gură tuturor, că a scos primăria din faliment. Nimic mai fals. Nicuşor minte şi îmi pare rău s-o spun şi s-o constatăm cu toţii. În 2020, primăria din faliment - nu că ar fi stat mai bine pe mandatul Firea, când a fost pur şi simplu prăbuşită în datorii şi în datoriile companiilor - să vedem cum a preluat Nicuşor Dan. Am avut datorii pe termen scurt 3,6 miliarde lei şi datorii pe termen lung 3,2 miliarde lei, în total 6,8 miliarde lei. Haideţi să vedem cum stăm anul trecut. Datoria pe termen scurt într-adevăr a scăzut la 2,2 miliarde lei, dar datoria pe termen lung a crescut de la 3,2 la 5 miliarde lei, în total 7,3 miliarde lei. Deci, dacă în 2020 datoria era de 6,8 miliarde lei, iată că în 2023, după cei trei ani şi jumătate de mandat Nicuşor Dan, discutăm de datorie mai mare cu jumătate de miliard de lei", a mai susţinut Burduja.

El a arătat că, deşi Nicuşor Dan spune că a scos primăria din faliment, au crescut datoriile şi, implicit, dobânzile care sunt plătite băncilor şi celor care creditează instituţia.

Potrivit conferinţei live, "De fapt, e doar un exerciţiu prost de inginerie financiară în care s-a rostogolit datoria, din datorie pe termen scurt în datorie pe termen lung. Mai mult, datoria totală a crescut cu jumătate de miliard de lei, deci a şi rostogolit, s-a şi îndatorat în plus. Care este costul? Dincolo de minciuna în sine, vedem cum au crescut dobânzile, pentru că, împrumutându-se într-o perioadă în care au crescut dobânzile şi împrumutându-se mai mult, dacă în 2020, când primăria era în faliment, 155 milioane lei plăţi în dobânzi, iată anul trecut 242 de milioane de lei dobânzi. Deci, plătim mult mai mult băncilor şi celor care creditează Primăria", a adăugat Burduja.

În privinţa companiilor municipale, Sebastian Burduja a spus că acestea au datorii mai mari în 2023, faţă de 2020.

"Se mai întâmplă un lucru în primăria generală: se emit facturi, dar nu se înregistrează", a mai susţinut candidatul liberal, potrivit sursei menţionate.

El s-a referit la datoria Termoenergetica către ELCEN, menţionând că în 2020 era de 244 de milioane lei, iar în 2024 - peste 1 miliard lei, adaugă sursa.

"Deci, e o creştere de 500%. Cum ai scos primăria din faliment, că datoria pe termoficare ţi-a crescut de aproape cinci ori? Toate aceste cifre sunt matematică pură. Nu sunt nici usturoi, nici poveşti sunt matematică", a mai spus Burduja.

El a mai susţinut că situaţia în privinţa absorbţiei de fonduri europene la Primăria Capitalei este un "dezastru".

Burduja a arătat că le-a transmis lui Nicuşor Dan şi celorlalţi contracandidaţi o invitaţie la dezbatere, însă Nicuşor Dan a refuzat.

"Constat că sunt în continuare, practic, singurul candidat care a prezentat un plan concret şi acum vă prezint cifre concrete şi voi continua în fiecare săptămână, periodic, să vă explic minciuna din primăria generală, o minciună pe care bucureştenii nu o pot tolera, pentru că în spatele acestor cifre este incompetenţă, este indiferenţă, este management defectuos şi este o mare, mare minciună. (...) Dacă acest candidat Nicuşor Dan refuză în continuare o dezbatere democratică, transparentă, corectă, nu va avea sprijinul Partidului Naţional Liberal în Consiliul General", a mai afirmat Sebastian Burduja, în cadrul conferinţei de presă.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Dc dobanzile sunt mari e vina PSDNL, cu cheltuielile nesimtite, di deficite de 6% din PIB, si cea mai mare inflatie din Europa. La inflatia asta, ce dobanzi ai vrea sa aiba Bucurestiul?

  dar si cel ce promite ca nu va mai face datorii minte… doar cutituk la oa si falimentele nu mint in pocniri de datorii… in rest toti in hore…

  s c c r e t 

  Marele matematician e și un mare incompetent ca primar. Sa speram ca cei care l au votat au priceput asta.

  1. de mukte ori exonomia nu se poate consuce “matematic” ci de cee mai multe ori ea se consuce “uman/social/comportamental? ??…

   Nevoile Umane nunsunt matematice… ele pot reflecta matematic “cantitatea” de nevoi… dac ca sa le livrezi ai nevoie de alte abilitati sociale comportamentale umane politice etc… 

   s c c r e t 

  Burdujel e normal sa nu inteleaga de ce Nicusor plateste dobanzi mari la credite facute de altii pt borduri si pavele peste iarba...tac su a luat credite de la Bancorex si nu le a platit nici pana azi!

  nu are masa specifica!

  Ce baietas capabil , cum va face el tunele si sosele pentru o capitala cum nu s-a mai vazut ! Totul va straluci de curatenie , nu va mai fi un soricel , o gaurica in asfalt, parcurile vor fi perfecte, aerul pur, circulatia lejera, cladirile solide, nici un fel de droguri.

  nu are rost sa mai votam , EL ESTE ALESUL ! 

  Fugi de aici, papagalule, pe tine nu te votează nici ai tai

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb