Abonament gratuit

Bursa din Hong Kong a renunţat la oferta de preluare a London Stock Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Bursa din Hong Kong a renunţat la oferta de preluare a London Stock Exchange

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a renunţat la oferta sa de preluare a London Stock Exchange Group Plc - operatorul Bursei din Londra (London Stock Exchange - LSE), în condiţiile în care nu a reuşit să convingă managementul LSE să aprobe această tranzacţie.

Amintim că, la data de 11 septembrie, HKEX a lansat o ofertă nesolicitată de 32 de miliarde de lire sterline (39 de miliarde de dolari) în numerar şi acţiuni pentru preluarea LSE, menţionând: "Boardul HKEX crede că planul de combinare cu operaţiunile LSE reprezintă o oportunitate strategică extrem de convingătoare de a crea un lider în infrastructura de piaţă globală".

Ulterior, LSE a respins oferta de preluare, considerând că propunerea are "deficienţe fundamentale", iar o eventuală afacere "nu are sens strategic". În plus, LSE şi-a exprimat temerile legate de influenţa pe care o are guvernul chinez asupra Bursei din Hong Kong.

HKEX a avut termen până în 9 octombrie să lanseze în mod oficial o ofertă de preluare a LSE sau să renunţe, optând, ieri, pentru cea de-a doua variantă.

Dacă HKEX ar fi preluat LSE, gigantul nou-creat ar fi avut o valoare de circa 70 de miliarde de dolari.

Încă de când a primit oferta de la piaţa asiatică, operatorul bursei londoneze a anunţat că rămâne angajat în procesul de preluare a Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters).

În august, London Stock Exchange Group a decis să cumpere Refinitiv pentru 27 de miliarde de dolari.

Refinitiv Holdings este cel mai important rival al portalului de ştiri Bloomberg, iar afacerea va extinde semnificativ divizia de informaţii financiare a LSE, reducând dependenţa operatorului bursier de veniturile din tranzacţionare. Bursa din Londra va deveni, astfel, un distribuitor major de date financiare.

HKEX a subliniat, după lansarea ofertei pentru LSE, că tranzacţia propusă pieţei britanice va continua doar dacă preluarea Refinitiv va fi anulată.

Ieri, Hong Kong Exchanges & Clearing a informat: "Conducerea HKEX este dezamăgită că nu a putut să convingă managementul London Stock Exchange cu privire la punerea în practică a viziunii sale. O eventuală combinare a celor două burse ar prezenta avantaje strategice".

Totuşi, HKEX continuă să creadă că o fuziune a celor două pieţe ar fi "convingătoare din punct de vedere strategic".

Potrivit legilor din Marea Britanie, HKEX nu mai poate lansa o ofertă pentru preluarea LSE timp de cel puţuin şase luni decât dacă: managementul pieţei britanice acceptă o propunere; un alt grup depune o ofertă pentru operatorul de piaţă din Londra; au loc alte evenimente care sunt considerate că schimbă semnificativ circumstanţele LSE.

Chi Man Wong, analist la China Galaxy Securities, a oferit, citat de CNBC, un exemplu în acest sens: "Dacă înţelegerea cu Refinitiv nu obţine aprobarea necesară, cred că HKEX ar putea să vină din nou cu o ofertă. Adunarea acţionarilor LSE pentru aprobarea achiziţiei Refinitiv a fost programată, de principiu, în noiembrie, dar nu există o dată concretă. Dacă afacerea eşuează, atunci HKEX va reveni".

LSE nu a făcut comentarii cu privire la decizia HKEX.

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie