BURSELE DIN LUMEScăderi pe burse, în aşteptarea deciziei BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier /

Scăderi pe burse, în aşteptarea deciziei BCE

Cele mai multe dintre acţiunile tranzacţionate la bursele europene au urmat un curs descendent ieri, în aşteptarea deciziei de politică monetară pe care o va anunţa astăzi Banca Centrală Europeană (BCE).

Titlurile "Volkswagen" AG, cel mai mare producător auto din Europa, au scăzut cu 1,9%, la 189,90 euro. Compania germană a vândut acţiuni preferenţiale în valoare de două miliarde euro pentru finanţarea preluării grupului suedez "Scania" AB. Acţiunile "Scania" au consemnat un avans de 0,2%, la 199,4 coroane suedeze.

Tot în sectorul auro, titlurile PSA "Peugeot Citroen" din Franţa s-au depreciat cu 2%, la 9,94 euro, iar cele ale companiei italiene "Fiat" SpA - cu 2,3%, la 7,46 euro.

Acţiunile "Repsol" SA, cel mai mare grup petrolier spaniol, au coborât cu 3,8%, la 20,07 euro. "Petroleos Mexicanos", compania petrolieră mexicană deţinută de stat, a vândut 7,9% din "Repsol", la un preţ de 20,10 euro/titlu.

Titlurile "Bank of Cyprus" Pcl, care aveau un preţ de 20 de eurocenţi marţi, au fost suspendate de la tranzacţionare ieri, pe piaţa din Atena, în urma apariţiei informaţiei potrivit căreia banca intenţionează să-şi vândă divizia din Rusia.

Acţiunile "Tesco" Plc, cel mai mare lanţ britanic de distribuţie a alimentelor, au pierdut 1,3%, ajungând la 293,70 pence. Compania a înregistrat o scădere bruscă a vânzărilor sale în primul trimestru, pe fondul concurenţei din domeniu. Vânzările "Tesco" au scăzut cu 3,7% în Marea Britanie, în cele trei luni încheiate în mai, în ritm anual.

Titlurile producătorului francez de ciment "Lafarge" SA au urcat cu 2,8%, la 64,80 euro. Compania îşi va combina afacerile din Africa de Sud cu cele din Nigeria, după care va lista acţiunile noii entităţi la Bursa din Lagos.

Acţiunile producătorului francez de medicamente "Sanofi" SA au crescut cu 0,7%, la 78,50 euro, iar cele ale rivalului britanic "GlaxoSmithKline" Plc au coborât cu 0,1%, la 1.581 pence. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, mai multe companii farmaceutice majore, printre care "Sanofi" şi "GlaxoSmithKline", explorează posibilitatea înstrăinării sau desprinderii portofoliilor vechi de medicamente.

La ora 16.35 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,3%, la 6.812,87 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,3%, la 4.490,72, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,2%, la 9.896,23.

SUA, pe curs negativ

În SUA, acţiunile au scăzut ieri, pe fondul informaţiei potrivit căreia numărul locurilor de muncă din companiile americane a crescut sub aşteptări în luna mai, respectiv în aşteptarea măsurilor de stimulare pregătite de BCE.

Titlurile "JPMorgan Chase & Co.", cel mai mare grup bancar american, s-au depreciat cu 0,5%, la 55,30 dolari.

Acţiunile "Google" Inc., compania care deţine cel mai popular motor de căutare online, au coborât cu 0,8%, la 540,57 dolari, însă cele ale "Apple" Inc., producătorul dispozitivelor iPhone şi iPad, au urcat cu 0,03%, la 637,72 dolari. Mass-media de stat din China a criticat "Google", "Apple" şi alte companii de tehnologie din SUA, făcând un apel la autorităţile de la Beijing pentru "pedepsirea severă" a pionilor guvernului SUA, pe motiv că "monitorizează şi fură secrete" din China.

La ora 09.45, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,04%, la 1.924,24 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,2%, la 16.685,23, Nasdaq Composite - cu 0,1%, la 4.234,08.

Declin şi în Asia

În Asia, acţiunile au scăzut ieri, investitorii aşteptând datele privind locurile de muncă din SUA şi decizia de politică monetară a BCE.

Titlurile HTC Corp., producător taiwanez de telefoane inteligente, au coborât cu 4,3%, la 143,50 dolari taiwanezi, după ce compania a anunţat declinul vânzărilor sale cu 27% în luna mai, în ritm anual.

Acţiunile companiei japoneze de utilităţi "Tokyo Electric Power" Co. s-au depreciat cu 2%, la 435 yeni, iar cele ale "Tohoku Electric Power" Co. - cu 1%, la 1.096 yeni.

Titlurile băncii britanice "HSBC Holdings" Plc au pierdut 0,4% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 81,20 dolari HK. HSBC i-a numit pe Martin Haythorne şi Che Ning Liu co-directori ai diviziei de banking pentru Asia Pacific, aceştia urmând să-şi preia funcţiile la 1 septembrie.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră la nviel mondial, au consemnat un declin de 0,7%, la 36,16 dolari australieni. BHP a eliminat aproape 100 de posturi la sediul diviziei de minereu de fier din Perth, vestul Australiei, spun surse apropiate situaţiei, citate de presa străină.

Titlurile "Dai-ichi Life Insurance" Co., unul din cei mai mari asiguratori de viaţă din Japonia, au crescut cu 3,6%, la 1.499 yeni. Compania a decis să cumpere "Protective Life" Corp. din SUA pentru aproape 5,7 miliarde dolari.

Indicele Taiex al Bursei din Taipei a scăzut cu 0,04%, la 9.119,96 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,6%, la 23.151,71, Nikkei 225 al celei din Tokyo a urcat cu 0,2%, la 15.067,96. Bursa din Coreea de Sud a fost închisă ieri (sărbătoare naţională).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS