BVBAtenţia investitorilor, pe Transelectrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2012

Atenţia investitorilor, pe Transelectrica

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,72%, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi în care atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe acţiunile Transelectrica (TEL), astfel că aceste titluri au asigurat 45% din lichiditatea de doar 14,7 milioane lei.

Titlurile Transelectrica au scăzut cu 2,59%, la 15,45 lei, în ziua în care s-a realizat decontarea ofertei prin care statul a vândut un pachet de 15% din acţiunile companiei. Cotaţia bursieră la care titlurile Transelectrica au ajuns este cu 1,66% sub preţul la care a fost executată oferta pe tranşa micilor investitori, de 15,71 lei/acţiune, şi, totodată, este cu 3,7% peste cel din tranşa investitorilor mari, de 14,9 lei/titlu.

Acţiunile din ofertă au fost alocate la surt timp după ora 16:00.

Investitorii au fost foarte activi la tranzacţionarea acţiunilor Transelectrica şi au realizat 1.149 de operaţiuni, cu mult peste numărul de transferuri zilnice din ultimele şase luni. În ultimele şase luni, numărul de operaţiuni realizate într-o şedinţă cu titlurile companiei a fost mai mic de 200 şi a crescut până la un maxim de 274 în şedinţa din 27 martie, când s-a încheiat oferta publică de vânzare derulată de stat.

Unii brokeri cred că o parte dintre investitorii care au cumpărat titluri în oferta Transelectrica au început să vândă marţi la preţuri în scădere pentru a-şi recupera cea mai mare parte a banilor utilizaţi la subscriere, după ce preţul din ofertă a fost mai mare decât cel de la bursă.

Valoarea tranzacţiilor realizate marţi cu titlurile Transelectrica, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), reprezintă 45% din rulajul pieţei acţiunilor, de doar 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). Valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 5.764 de lei.

"Proximitatea înregistrării şi introducerea acţiunilor din oferta secundară de la Transelectrica în conturile brokerilor a condus la o efervescenţă caracteristică unei astfel de zile, înregistrându-se una dintre cele mai lichide sesiuni de tranzacţionare pe acest emitent. Cred că în următoarele zile lichiditatea acestor acţiuni va continua să fie ridicată, urmând ca aceasta să scadă în cursul săptămânii viitoare", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă din primele minute la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de luni, în cadrul unor operaţiuni cu volume reduse.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,97% sub închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,65%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,29%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), este cu de ori sub lichiditatea şedinţei precedente, de 40,2 milioane lei (9,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au înregistrat doar al treilea rulaj, de 1,3 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,67%, la 0,593 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Mare branza" nu-i Transelectrica asta, o avea potential de crestere, insa cred ca asta nu se va intampla mai devreme de 3-4 ani, asa ca cei care s-au inghesuit sa cumpere si au urcat cotatia in oferta au luat o mare teapa....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro