BVBCorecţia OMV Petrom trage BET în zona roşie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Corecţia OMV Petrom trage BET în zona roşie

Rulaj de 21,29 milioane de lei 

Indicii au închis mixt şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET marcând o scădere de 0,45% ca urmare a corecţiei ex-dividend de 5,13% a titlurilor OMV Petrom (SNP), emitentul cu a treia cea mai mare pondere în acest coş de acţiuni, în timp ce rulajul înregistrat ieri s-a situat la 21,29 milioane de lei, sub media zilnică din acest an, ce se află la 39,21 milioane de lei.

Totuşi, cu excepţia corecţiei SNP şi a rulajului modest, ziua a fost, în ansamblu, pozitivă, în condiţiile în care, dintre cei şaisprezece emitenţi ce compun indicele BET, doisprezece au marcat creşteri ale cotaţiilor, cele mai mari trei creşteri din acest coş de acţiuni fiind înregistrate de acţiunile Purcari Wineries (WINE), ce au urcat cu 2,38%, de titlurile Medlife (M), cu un avans de 1,64%, respectiv Nuclearelectrica (SNN), acţiunile emitentului afişând o apreciere de 1,51%.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie mixtă, spre deosebire de cea de pe principalele burse europene, care au avut o evoluţie în general negativă. Indicele BET a pierdut 0,45% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o scădere de 1,27%, în cazul BET-NG şi o creştere de 0,9% pentru BET-TR. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 4,47 milioane de euro, sub media zilnică de 8,81 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Prodplast (PPL), cu un avans de 4,35%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor WINE a avut cea mai bună evoluţie a zilei, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat cu mult peste media ultimelor şase luni. Acţiunile SNP au înregistrat cea mai scădere de astăzi (n.r. ieri), de 5,53%, astăzi (n.r. ieri) fiind data ex-dividend şi având un volum peste media ultimelor şase luni. A doua cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Transilvania Construcţii (COTR), ce au scăzut cu 5,36%, pe fondul unui volum redus de acţiuni".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 0,359 lei, pe fondul unei valori transferate de 5,04 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 2,11 lei/titlu, în creştere cu 0,24%, valoarea tranzacţionată însumând 4,08 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avansat semnificativ, cu 1,3%, până la 10,9 lei/unitate, pe fondul unei valori transferate de 3,09 milioane de lei.

Transferurile cu titlurile WINE s-au ridicat la 1,8 milioane de lei, acţiunile emitentului încheind şedinţa la preţul de 21,5 lei/acţiune.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrat niciun transfer.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,37%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat marginal cu 0,08%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a marcat o scădere de 1,27%, pe fondul corecţiei SNP, iar BET-FI, coşul de acţiuni al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea a marcat un avans de 0,49%.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electroputere" (EPT): +5,88%

2. "Prodplast" (PPL): +4,35%

3. "Antibiotice" (ATB): +3,11%

4. "Electroaparataj" (ELJ): +2,88%

5. "Purcari Wineries" (WINE): +2,38%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "OMV Petrom" (SNP): -5,53%

2. "Transilvania Construcţii" (COTR): -5,36%

3. "Romcarbon" (ROCE): -3,88%

4. "Patria Bank" (PBK): -3,54%

5. "Zentiva" (SCD): -2,86%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS