BVBDebut "verde" de săptămână pentru indici

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie

Debut "verde" de săptămână pentru indici

Schimb "deal" cu 1,7% din One United Properties

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în ton cu evoluţiile din pieţele europene. Indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o creştere de 1,54%, la 10.803 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,86%, până la 2.022 de puncte.

În ultima lună, pieţele de acţiuni, inclusiv BVB, au avut scăderi severe într-un context marcat de inflaţie ridicată, creşteri de dobânzi din partea băncilor centrale şi perspectivele unei recesiuni economice globale.

Valoare tranazacţiilor s-a ridicat la 84,45 milioane de lei, sub media zilnică a anului de 95 milioane de lei, peste jumătate din rulaj provenind dintr-un schimb de tip "deal" cu acţiuni One United Properties (ONE). Tranzacţia, în valoare de 49,5 milioane de lei, a fost derulată la preţul unitar de 1,048 lei, cu 9,97% sub referinţa din piaţa "regular". Cele 47,22 milioane de acţiuni schimbate echivalează cu 1,7% din capitalul social al dezvoltatorului imobiliar.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Debut de săptămână pozitiv pentru indicii BVB. Creşterile au fost cuprinse între 0,09% pentru BET-FI şi 1,89% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 17,07 milioane euro, sub media anului curent (...). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au avut acţiunile societăţilor: OMV Petrom (SNP), 4,07%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), 2,16% şi Banca Transilvania (TLV), 2,16%. Titlurile Alro (ALR) au înregistrat cea mai mare scădere, de 0,77%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au cumulat un rulaj de 5,17 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua la preţul de 17,06 lei.

Acţiunile OMV Petrom au urcat până la preţul de 0,435 lei, pe fondul unor tranzacţii de 3,86 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au depreciat cu 0,34%, la 1,744 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,32 milioane de lei.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au crescut până la preţul de 11,34 lei, pe fondul unor schimburi de 1,68 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus a urcat cu 1,52%, la 1.612 puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce grupează cele mai tranzacţionate 30 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,4%, până la 956 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a crescut cu 0,73%, la 836 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +9,09%

2. "Sinteza Oradea" (STZ): +8,28%

3. "Carbochim" (CRC): +7,95%

4. "Promateris" (PPL): +4,69%

5. "SIF Muntenia" (SIF4): +4,12%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electrocontact" (ECT): -14,29%

2. "Altur" (ALT): -14,00%

3. "Electroargeş" (ELGS): -4,52%

4. "Antibiotice" (ATB): -4,30%

5. "Oil Terminal" (OIL): -3,97%

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Se cam termina acțiunile ieftine la companii blue chip....

  1. S-ar putea sa fie un semnal fals de revenire. Nu sunt convins ca acum este minimul. Este doar o pauza din scadere, Mai urmeaza cresteri de dobanda peste tot, apoi or sa vina si rezultatele slabe ale companiilor.

   Deja se pregătește portofoliul 2023 ptr cine vede puțin mai departe!

   Așa cred și eu, sunt companii care vor avea profit f bun in 22 și cu siguranță vom vedea și dividende consistente. La BVB dividendul este o ancora buna ptr rezistenta in vremuri tulburi.

   Cine va face cu ochiu' in afara de FP?(Singura care a scazut fara revenire)

   TLV, BRD, SNG

   de ce crezi ca nu creste FP?

   cu siguranta inca mai vinde fondul acela strain foarte mult

  raportarea unei tranzactii la BRD din martie !!!!!!!!!!!!!!! asta inseamna o bursa de babuini....africa....cu niste autoritati de 2 lei

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro