BVB/ GABRIEL ROTARU, INTERCAPITAL INVEST:"Blue chip"-urile de la BVB, influenţate de scăderile de pe pieţele externe

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iunie 2016

"Blue chip"-urile de la BVB, influenţate de scăderile de pe pieţele externe

Şase dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât vineri, de 28,5 milioane de lei (6,32 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "În a doua şedinţă după referendum (n.r. votul din Marea Britanie pentru părăsirea Uniunii Europene), bursele externe au rămas pe scădere, influenţând, în evoluţia lor, şi «blue chip»-urile de la BVB. Totuşi, în partea a doua a şedinţei, s-a constatat o redresare a cotaţiilor, mai ales pentru acţiunile Romgaz şi Transelectrica, care închid în creştere cu 1,88%, respectiv 1,69%, dar fără ca rulajul să se ridice la nivelul acestor aprecieri. Mult mai tranzacţionate au fost titlurile bancare, cu menţiunea că valoarea mare înregistrată la BRD a avut loc pe o volatilitate destul de ridicată, acţiunile băncii revenind de la -3,5% la o scădere mai mică de un procent. În aceste condiţii de evoluţie mixtă a blue chip-urilor, indicele BET închide foarte aproape de zona zero, consemnând mai degrabă o şedinţă de staţionare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD Groupe Societe Generale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,8 milioane de lei. Cotaţia BRD a scăzut cu 0,76%, preţul de închidere fiind de 9,18 lei/unitate.

Titlurile "Erste Group Bank" (EBS) au coborât cu 7,24%, la 84,6 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,8 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 2,64 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,68 lei/unitate, în apreciere cu 0,29%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 2,62 milioane de lei. Cotaţia TLV s-a depreciat cu 0,48%, ultimul preţ fiind de 2,09 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, trei tranzacţii.

Două dintre acestea, în valoare de 2,59 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Transgaz" (TGN), la preţul unitar de 260 lei, în urcare cu 0,78%.

De asemenea, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri "Transelectrica" (TEL), în valoare de 1,07 milioane de lei, în apreciere cu 1,51%, la preţul 26,9 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,09%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,11%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,04%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,15%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,07%.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro