BVBScăderi pentru indici, în ton cu evoluţia pieţelor externe

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie

Scăderi pentru indici, în ton cu evoluţia pieţelor externe

  Tranzacţii de 32,15 milioane lei, sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în ton cu evoluţia pieţelor externe care au reluat tendinţa pronunţat descendentă din primele 7 săptămâni ale anului.

Indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,95%, la 1.901 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 1,41%, până la aproape 2.371 de puncte. BET, referinţa pieţei, a înregistrat un declin de 0,95%, la 12.726 puncte.

Amintim că marţi, oficiali ai Federal Reserve (Fed) au reieşit în spaţiul public cu semnale privind mai multe majorări de dobândă de câte 50 de puncte de bază în perioada următoarelor luni, semnale ce au provocat aversiune la risc în pieţele internaţionale.

Rulajul de ieri de la BVB s-a ridicat la 32,15 milioane de lei, cu mult sub media acestui an, în condiţiile în care prin piaţa "deal" nu s-a realizat niciun transfer. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de ieri a fost de 28,85 milioane de lei, din care 3,71 milioane de lei a fost rulajul pieţei AeRO. Totodată, valoarea tranzacţiilor cu produse structurate a fost de 1,96 milioane de lei.

Andrei Păun, cercetător economist în cadrul TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, similară cu cea în scădere înregistrată de principalele burse europene. Indicele BET a scăzut cu 0,95% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce scăderile celorlalţi indici au variat între -1,41% (BET-BK) şi -0,48% (BET-NG). Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 6,5 milioane de euro, sub media zilnică de aproape 25,9 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile COS Târgovişte (COS, +14,81%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP, +0,24%), pe fondul tranzacţionării unui volum sub cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Socep S.A. (SOCP) cu -12,17%, cu un volum tranzacţionat sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile Purcari Wineries (WINE, -4,97%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 6,87 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 2,76%, la preţul de 2,47 de lei.

Acţiunile Erste Bank Group (EBS) au marcat o corecţie de 5,11%, la preţul de 151,35 lei, pe fondul unor schimburi de 3,34 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), cu un rulaj de 3,06 milioane de lei, acţiunile producătorului de petrol şi gaze încheind ziua în stagnare la preţul de 0,4730 lei.

Titlurile TeraPlast (TRP) au coborât la rândul lor cu 3,21%, până la preţul de 0,7840 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 1,49 milioane de lei.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al bursei noastre, s-a depreciat cu 1,11%, la 994 de puncte. Indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,93%, până la 1.105 puncte.

 Topul celor mai mari creşteri

1. "Cos Târgovişte" (COS): +14,81%

2. "Electrocontact" (ECT): +14,29%

3. "Sinteza" (STZ): +9,60%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,26%

5. "Uztel" (UZT): +2,82%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Socep" (SOCP): -12,17%

2. "Bermas" (BRM): -11,29%

3. "Carbochim" (CBC): -10,19%

4. "Altur" (ALT): -8,85%

5. "Romcab" (MCAB): -6,43%

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro