BVB şi RASDAQA treia zi de scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 februarie 2015

A treia zi de scădere

Acţiunile "Delivery Solutions", de pe AeRO, în creştere cu 5,23%, pe un rulaj de 16.167 lei

Bursa de la Bucureşti şi-a temperat declinul în partea a doua a sesiunii de joi, dar a închis în scădere pentru a treia zi consecutiv, pe o lichiditate în scădere, susţinută de acţiunile instituţiilor financiar-bancare şi de companiile energetice.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,8%, după ce la jumătatea zilei se aflau în declin cu 1,5%, respectiv 1,6%. De la începutul săptămânii, BET Plus a scăzut cu 1,96%, iar BET cu 1,97%.

BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 20,3 milioane de lei (4,6 milioane euro), în scădere de la 38,3 milioane de lei-miercuri.

Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai tranzacţionat emitent, cu transferuri de 6,66 milioane de lei. Acţiunile fondului au închis în coborâre cu 1,4%, după un declin de 2,2% miercuri.

BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,14%.

Transelectica (TEL), locul doi în funcţie de lichiditatea din piaţă joi, a încheiat sesiunea în scădere cu 1,32%, după transferuri care au însumat 2,2 milioane de lei.

În sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat un declin de 1,68%, iar BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a coborât cu 0,72%. Transferurile cu Banca Transilvania au totalizat 1,5 milioane de lei, în timp ce rulajul BRD a fost de 1,3 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au recuperat pierderea din prima jumătate a zilei şi au închis în urcare cu 1,06%, însă câştigul nu a fost suficient pentru a împinge indicele sectorului energetic, BET NG, în teritoriu pozitiv. BET NG a încheiat în scădere cu 0,4%, după ce miercuri a închis în coborâre cu 0,7%.

OMV Petrom este a doua companie ca pondere în principalii indici ai pieţei, după Fondul Proprietatea.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, relansat miercuri, compania "Delivery Solutions" (SDAY) a înregistrat schimburi de 116.167 lei, acţiunile urcând cu 5,23%, la 8,05 lei/unitate.

Cealaltă debutantă, "Carpathia Capital" (CRPC) a fost la mare distanţă, cu schimburi de numai 1.974,25 lei, cotaţia urcând cu 20,82%, la 5,6 lei/unitate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb