BVB şi RASDAQA treia zi de scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

A treia zi de scădere

Acţiunile "Delivery Solutions", de pe AeRO, în creştere cu 5,23%, pe un rulaj de 16.167 lei

Bursa de la Bucureşti şi-a temperat declinul în partea a doua a sesiunii de joi, dar a închis în scădere pentru a treia zi consecutiv, pe o lichiditate în scădere, susţinută de acţiunile instituţiilor financiar-bancare şi de companiile energetice.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,8%, după ce la jumătatea zilei se aflau în declin cu 1,5%, respectiv 1,6%. De la începutul săptămânii, BET Plus a scăzut cu 1,96%, iar BET cu 1,97%.

BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 20,3 milioane de lei (4,6 milioane euro), în scădere de la 38,3 milioane de lei-miercuri.

Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai tranzacţionat emitent, cu transferuri de 6,66 milioane de lei. Acţiunile fondului au închis în coborâre cu 1,4%, după un declin de 2,2% miercuri.

BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,14%.

Transelectica (TEL), locul doi în funcţie de lichiditatea din piaţă joi, a încheiat sesiunea în scădere cu 1,32%, după transferuri care au însumat 2,2 milioane de lei.

În sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat un declin de 1,68%, iar BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a coborât cu 0,72%. Transferurile cu Banca Transilvania au totalizat 1,5 milioane de lei, în timp ce rulajul BRD a fost de 1,3 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au recuperat pierderea din prima jumătate a zilei şi au închis în urcare cu 1,06%, însă câştigul nu a fost suficient pentru a împinge indicele sectorului energetic, BET NG, în teritoriu pozitiv. BET NG a încheiat în scădere cu 0,4%, după ce miercuri a închis în coborâre cu 0,7%.

OMV Petrom este a doua companie ca pondere în principalii indici ai pieţei, după Fondul Proprietatea.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, relansat miercuri, compania "Delivery Solutions" (SDAY) a înregistrat schimburi de 116.167 lei, acţiunile urcând cu 5,23%, la 8,05 lei/unitate.

Cealaltă debutantă, "Carpathia Capital" (CRPC) a fost la mare distanţă, cu schimburi de numai 1.974,25 lei, cotaţia urcând cu 20,82%, la 5,6 lei/unitate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro