BVB ŞI RASDAQ / ACŢIUNILE SIF 1 ŞI SIF 4 - SUSPENDATE DE LA TRANZACŢIONARE Tranzacţii de peste 11 milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 decembrie 2014

Tranzacţii de peste 11 milioane de euro

Acţiunile FP - cel mai ridicat rulaj din ultimile trei luni, închizând în creştere

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat ieri cel mai ridicat rulaj din ultimile trei luni şi au închis în creştere, într-o piaţă în care cele mai multe dintre acţiunile lichide au terminat şedinţa în scădere faţă de vineri.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,2%, după ce în prima parte a şedinţei s-au aflat pe plus. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 52 de milioane de lei (11,73 milioane de euro).

Mai mult de jumătate din rulajul pieţei a provenit din operaţiunile derulate cu titlurile Fondul Proprietatea. Astfel, schimburile cu acţiunile FP s-au ridicat la 35,5 milioane de lei, preţul din închidere fiind cu 1,3% peste sfârşitul şedinţei de vineri. Transferurile de pe segmentul deal al bursei s-au situat la 5,5 miloane de lei, iar cele din piaţa regular la 30 de milioane de lei.

Anterior, acţiunile companiei au consemnat cel mai recent o lichiditate peste acest nivel pe 16 septembrie, când schimburile au totalizat 51,2 milioane de lei, dar cu 30 de milioane de lei din deal-uri.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de 4,4 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), de 4,1 milioane de lei, Electrica (EL), de 1,57 milioane de lei, Transgaz (TGN), de 1,4 milioane de lei, şi Transelectrica (TEL), de 1,34 milioane de lei. La rulajul OMV Petrom a contribuit şi o tranzacţie deal de 1,25 milioane de lei.

Electrica a crescut cu 0,7%, iar Transgaz a stagnat, în timp ce BRD a coborât cu 0,2%, Transelectrica SA cu 0,5%, iar OMV Petrom cu 0,7%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,2%, în timp ce BET NG, al sectorului energetic a înregistrat un declin de 0,4%, potrivit Mediafax.

BET FI a fost tras în jos de scăderea a trei dintre SIF-uri, respectiv SIF Transilvania (SIF3), cu 1,7%, SIF Oltenia (SIF5), cu 1,2%, şi SIF Moldova (SIF2), cu 0,9%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au fost suspendate ieri de la tranzacţionare, în urma unui anunţ al DIICOT că desfăşoară percheziţii la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul celor două societăţi. De asemenea DIICOT investighează şi o posibilă manipulare a pieţei de capital.

Indicele extins BET XT a coborât cu 0,3%, iar BET BK a scăzut cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb