BVB şi RASDAQBursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile din sectorul energetic

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2014

Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile din sectorul energetic

Bursa a închis în creştere şedinţa de joi, pe un rulaj redus, evoluţia pieţei fiind susţinută de acţiuni ale companiilor din sectorul energetic, precum Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP), dar şi de titlurile Banca Transilvania (TLV).

Piaţa a scăzut în prima parte a zilei, când lichiditatea a ajuns la numai 6 milioane de lei (1,36 milioane de euro), dar a revenit ulterior în a doua parte a şedinţei.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat în a doua parte a zilei de două ori mai mult decât în prima jumătate, rulajul ajungând la 20 de milioane de lei pe ansamblul zilei (4,5 milioane euro).

Cea mai lichidă acţiune a fost BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 3,8 milioane de lei, din care 3,32 milioane de lei din trei tranzacţii de tip deal, derulate prin negociere directă. BRD nu a influenţat piaţa, titlurile băncii închizând în stagnare faţă de ziua anterioară.

Pe locul doi în funcţie de lichiditate s-a situat Fondul Proprietatea (FP) cu aproape 3 milioane de lei. Acţiunile societăţii, cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai pieţei, au scăzut cu 0,6%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,2%, iar BET NG, al companiilor din energie, a urcat cu 0,4%.

Acţiunile Transgaz (TGN) au consemnat rulaj de 2,39 milioane de lei, iar Romgaz de 2,37 milioane de lei, în timp ce tranzacţiile OMV Petrom au totalizat 1,67 milioane de lei. Transgaz a stagnat, iar Romgaz şi OMV Petrom, companii cu impact semnificativ pe piaţă, au crescut cu 0,4%, respectiv 1%.

Titlurile Banca Transilvania au avansat cu 0,6%, pe schimburi cu acţiuni emise de bancă în valoare de 1,58 milioane de lei.

Acţiunile Biofarm (BIO) au crescut cu 6%, la 0,298 lei, pe un rulaj de 380.800 lei, cu mult peste lichiditatea acţiunii într-o zi obişnuită, situată în jurul a doar câteva mii de lei, potrivit Mediafax.

Biofarm a anunţat, joi dimineaţă, că va răscumpăra printr-o ofertă publică pe bursă acţiuni reprezentând până la 10% din capitalul companiei, la un preţ de 0,305 lei/titlu, astfel că valoarea ofertei ar putea ajunge până la 33,3 milioane lei.

Preţul propus este cu 8,5% mai mare faţă de cotaţia de 0,281 lei/acţiune din închiderea şedinţei de miercuri şi cu 2,3% peste închiderea de joi.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro