BVB şi RASDAQBVB - Lichiditate peste media perioadei, asigurată de trei acţiuni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 august 2014

BVB - Lichiditate peste media perioadei, asigurată de trei acţiuni

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3), SIF Moldova (SIF2) şi Fondul Proprietatea (FP) au generat vineri circa trei sferturi din lichiditatea bursei, care a închis vineri în creştere.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, se aflau în declin la mijlocul şedinţei, dar au revenit în a doua parte a zilei şi au închis în urcare cu 0,3%. Lichiditatea pieţei, de 42,44 milioane de lei (9,57 milioane de euro) a depăşit de circa două ori rulajul mediu înregistrat în această săptămână.

"Corecţia puternică de joi a pieţelor americane s-a propagat vineri, aproape fară excepţie, pe bursele din întreaga lume, simţindu-se aşadar şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Cifrele macroeconomice puternice produse de economia Statelor Unite în ultima perioadă i-au facut pe investitori sa anticipeze că Rezerva Federală ar putea creşte rata dobânzii cheie mai devreme decât se aşteptau până acum, iar această schimbare de calcul a speriat pieţele", a declarat Georgiana Androne, analist financiar la firma de brokeraj Tradeville, citată de Mediafax.

Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale SIF Transilvania, cu tranzacţii în valoare de 10,2 milioane de lei, din care 9,6 milioane de lei prin două transferuri de tip deal. SIF Transilvania a închis în scădere cu 1%.

A doua acţiune în topul lichidităţii este SIF Moldova, cu 9,6 milioane de lei, sumă care include şi un transfer deal de 8,8 milioane de lei. Titlurile SIF Moldova au avansat vineri cu 0,2% faţă de închiderea din ziua anterioară.

Fondului Proprietatea a consemnat, de asemenea, un rulaj ridicat, păstrând trendul din ziua anterioară. Schimburile cu acţiuni ale Fondului s-au ridicat la 9,63 milioane de lei, în timp ce preţul a crescut cu 1,6%.

Indicele celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, BET FI, a crescut cu 0,3%, cu trei dintre societăţile de investiţii financiare în scădere şi restul componentelor BET FI în urcare.

BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,2%, cu aproape toate acţiunile care formează indicele în declin raportat la şedinţa anterioară.

Doar trei acţiuni au mai depăşit vineri pragul de lichiditate de 1 milion de lei. Astfel, investitorii au tranzacţionat acţiuni Romgaz (SNG) în valoare de 3,36 milioane de lei, precum şi titluri Transgaz (TGN) de 2,8 milioane de lei şi Banca Transilvania (TLV) de 2,16 milioane de lei.

"Desi a rezistat surprinzător de bine impulsului negativ extern, scăderea pieţei locale fiind mai redusă decât a indicelui german DAX, BET-ul a pierdut aproximativ 0,6% până la minimul zilei, începând să-şi revină în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare. Ulterior, datele uşor sub aşteptări privind rata somajului şi numarul de locuri de muncă create în SUA, apărute la ora locală 15.30, au liniştit temporar pieţele, inclusiv pe bursa de la Bucureşti. Totuşi, ne aşteptăm ca în perioada imediată investitorii externi să continue să-şi ajusteze portofoliile în aşteptarea următoarei mişcări a Fed-ului, iar nervozitatea lor să pună presiune asupra pieţelor de acţiuni - chiar şi a celor cu perspective bune pentru rezultatele financiare ale companiilor, cum este cea românească", a adăugat analistul Tradeville.

Angajatorii americani au creat în iulie peste 200.000 de locuri de muncă pentru a şasea lună consecutiv, datele sugerând că economia va continua să crească în lunile de vară. Rata şomajului a urcat uşor, de la 6,1% la 6,2%, ceea ce arată un număr mai mare de persoane care au intrat pe piaţă în căutarea unui loc de muncă, potrivit datelor guvernamentale.

Acţiunile Electrica (EL) au terminat şedinţa în scădere cu 0,8%, la 10,91 lei/titlu şi au ieşit astfel din perioada de stabilizare a preţului, de 30 de zile de la data listării, când preţul a fost de 11 lei. Acţiunile distribuitorului de electricitate au scăzut şi joi, dar au închis şedinţa la 11 lei, după ce au crescut miercuri cu 0,82%, la 11,01 lei/acţiune, peste pragul de listare pentru prima dată începând din 9 iulie.

Electrica a debutat pe bursă pe 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

Perioada de stabilizare a acţiunilor Electrica, în care unii brokeri din consorţiul care a intermediat listarea au intervenit în piaţă cumpărând acţiuni sau certificate globale de depozit (GDR-uri) cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea preţului, s-a încheiat vineri, 1 august.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,15%, iar BET BK a scăzut cu 0,25%.

Indicele BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb