ICT

BVB ŞI RASDAQ Lichiditate de 3,5 milioane euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 07 aprilie 2014

Lichiditate de 3,5 milioane euro

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Investitorii şi-au schimbat percepţia în privinţa riscului bursei de la Bucureşti"

Adrian Ormenişan, "SSIF Broker": "Rasdaq are nevoie de o scânteie pentru a atrage din nou atenţia investitorilor"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat vineri o lichiditate de 15,6 milioane lei (aproximativ 3,5 milioane euro), din care 7,5% au reprezentat "deal"-uri cu "Transelectrica" (680.000) şi "SNP Petrom" (440.000 lei).

Ovidiu Dumitrescu, broker la "Tradeville", ne-a declarat: "Pe fondul unei noi zile cu lichiditate redusă, piaţa a avut o evoluţie mixtă, cei mai importanţi indici (BET şi BET-FI) încheind ziua cu valori uşor negative, în timp ce indicele compozit BET-C şi cel al companiilor energetice, BET-NG, au marcat uşoare aprecieri".

Domnia sa precizează: "Cele mai tranzacţionate (după valoarea tranzacţiilor) au fost tilturile Fondul Proprietatea (FP), urmate la distanţă de acţiunile Petrom, Transgaz, SIF1 Banat - Crişana şi Transelectrica".

Brokerul este de părere că o bună parte din investitorii locali şi străini au fost afectaţi de criza din Ucraina, schimbându-şi percepţia în privinţa riscului pieţei de la Bucureşti.

"În perioada care urmează, bursele europene ar trebui să atingă noi maxime, pe fondul unui mediu favorabil activelor cu risc (discursul despre relaxare monetara al BCE, de exemplu)", a adăugat Ovidiu Dumitrescu, care a completat: "Pentru acest motiv, avem o viziune pozitivă în ceea ce priveşte şansele bursei noastre de a produce randamente pozitive cel puţin în următoarele câteva săptămâni".

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat în şedinţa de tranzacţionare de vineri cu 0,09%, ajungând la 6.451,61 puncte, iar indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea a scăzut cu 0,01%, până la 28.689,97 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT a înregistrat vineri o coborâre cu 0,03%, cotaţia indicelui extins ajungând până la 585,49 puncte.

În schimb, celălalt indice extins, BET-BK, s-a apreciat cu 0,31%, până la 1.209,56 puncte, iar BET-NG a încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri cu un plus de 0,24%, până la 657,90 puncte.

Fondul Proprietatea (simbol FP) a închis în stagnare şedinţa de vineri, înregistrând, însă, cea mai mare valoare de tranzacţionare de pe piaţă (4,1 milioane lei).

În ceea ce priveşte SIF-urile, SIF1 Banat - Crişana a înregistrat o depreciere de 0,71% în şedinţa de vineri, iar SIF5 Oltenia a scăzut cu 0,26%.

SIF2 Moldova s-a apreciat cu 0,16%, SIF3 Transilvania a crescut cu 0,88%, iar SIF4 Muntenia a urcat cu 0,12%.

Titlurile "Rompetrol Well Services" - cel mai mare avans de pe Bursă

Acţiunile companiei "Rompetrol Well Services" (PTR) au înregistrat, vineri, cea mai mare creştere de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), urcând cu 8,33%, cotaţia ajungând la 0,52 lei/acţiune.

În urma lor s-au aflat titlurile "Condmag" (COMI), care s-au apreciat cu 5,56% şi "UAMT" (UAM) cu un avans de 5,16%.

La polul opus, acţiunile "Socep" (SOCP) au scăzut cu 7,26%, fiind compania cu cele mai slabe rezultate din ultima şedinţă a săptămânii trecute.

Cel mai ridicat volum de tranzacţionare din piaţă, 10,7 milioane acţiuni, l-au generat titlurile companiei "Dafora" (DAFR).

Compania mizează, în acest an, pe revenirea pe profit, estimând un rezultat pozitiv de 26,9 milioane lei, după pierderi consolidate de 155,7 milioane lei, anul trecut.

Totodată, afacerile grupului Dafora sunt anticipate să urce cu 34% în acest an, la 212,1 milioane lei (47,2 milioane euro).

În urma titlurilor DAFR, s-au clasat titlurile Fondul Proprietatea (5 milioane de acţiuni) şi Condmag Braşov (4,99 milioane acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii totale în valoare de 215.325 lei, aproximativ 48.200 euro.

Adrian Ormenişan, directorul de tranzacţionare de la "SSIF Broker" ne-a declarat: "Piaţa Rasdaq are nevoie de o scânteie pentru a atrage din nou atenţia investitorilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro