BVB şi RASDAQSimion Tihon: "Pe piaţa locală nu s-au resimţit tensiunile din Ucraina"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 august 2014

Simion Tihon: "Pe piaţa locală nu s-au resimţit tensiunile din Ucraina"

Acţiunile Electrica, în creştere după recordul de miercuri

Acţiunile Electrica (EL) au continuat să crească şi joi după ce au atins un nivel record în ziua precedentă şi au asigurat împreună cu titlurile altor companii din sectorul energetic peste două treimi din lichiditatea pieţei, care a închis în stagnare.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis indecis. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea pieţei a ajuns la 55,4 milioane de lei (12,58 milioane de euro), aproape jumătate din rulaj rezultând din schimburile cu acţiunile Romgaz (SNG) şi Electrica (EL).

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a comentat: "Pe piaţa locală nu s-au resimţit azi (n.r. ieri) tensiunile din Ucraina, indicii înregistrând evoluţii preponderent ascendente. Investitorii s-au concentrat, şi azi (n.r. ieri), pe titlurile companiilor din sectorul energetic. De o atenţie sporită au beneficiat acţiunile Romgaz şi Electrica, acestea din urmă atingând un nou preţ maxim de la listare şi până acum".

BET NG, indicele sectorului energetic, a crescut cu 0,4%, în timp ce BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a stagnat.

Romgaz şi Electrica au atras cel mai ridicat interes în rândul investitorilor. Astfel, pe piaţa principală au fost tranzacţionate acţiuni Electrica de 10,5 milioane de lei, la care se adaugă mai multe transferuri de tip deal totalizând 4,5 milioane de lei.

Titlurile Electrica au închis ziua în urcare cu 0,5%, la 11,38 lei, un nou record, după maximul de 11,32 lei înregistrat în şedinţa anterioară. Cotaţia companiei a urcat pe parcursul zilei până la 11,4 lei.

Operaţiunile cu Romgaz au însumat 14,5 milioane de lei, iar acţiunile producătorului de gaze naturale au avansat cu 0,6%.

Pe poziţia a treia după lichiditate se află Transelectrica (TEL), cu 4,5 milioane de lei, dar la un preţ în stagnare faţă de ziua anterioară.

Pe segmentul deal al bursei au fost transferate acţiuni OMV Petrom (SNP), Electrica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), SSIF Broker (BRK) şi SIF Moldova (SIF2).

Tranzacţiile cu titluri OMV Petrom s-au ridicat la 4,8 milioane de lei, cele cu titluri Electrica la 4,55 milioane de lei, în timp ce BRD a făcut obiectul unui singur deal, de 3,1 milioane de lei. Deal-urile cu SSIF Broker şi SIF Moldova au fost mai reduse ca valoare, de 984.000 de lei, respectiv 336.000 de lei.

Pachetul de acţiuni SSIF Broker tranzacţionat pe piaţa deal reprezintă aproape 2,4% din capitalul firmei de brokeraj.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a scăzut cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb