BVBValoarea tranzacţiilor se menţine la un nivel scăzut

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iulie 2022

Valoarea tranzacţiilor se menţine la un nivel scăzut

Creşteri uşoare pentru majoritatea indicilor

Rulajul şedinţei de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 44,5 milioane de lei, peste cel din sesiunea anterioară, dar cu mult sub media zilnică a anului, de circa 110 milioane de lei.

Indicii au avut creşteri uşoare, în ton cu dinamica pieţelor europene. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,05%, la 12.195 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,4%, până la 50.803 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Evoluţii preponderent pozitive pentru majoritatea indicilor BVB. BET-BK a fost singurul indice care a închis ziua în scădere, -0,17%, în timp ce BETAeRO, cu o apreciere de 0,49%, a înregistrat cea mai mare creştere. Valoarea tranzacţiilor a fost de 9,01 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de acţiunile Romgaz (SNG), 1,7,%, Conpet (COTE), 1,2% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 1,08%. La polul opus, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au corectat cu 2,17%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 14,7 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua la preţul unitar de 2,035 de lei, similar cu cel din sesiunea anterioară.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au stagnat, la preţul de 2,07 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,65 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce s-au depreciat cu 0,21%, până la preţul de 0,469 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 8,06 milioane de lei.

Acţiunile MedLife (M) au coborât cu 0,53%, la 18,9 lei, pe fondul unor schimburi de 1,25 milioane de lei.

În piaţa "deals" a fost derulat un transfer cu titlurile SNP, în valoare de 1,4 milioane de lei, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 0,469 lei, cu 0,21% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele compozit BETPlus a urcat cu 0,03%, la 1.821 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a apreciat de 0,1%, la 1.064 puncte.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a crescut cu 0,24%, până la 913 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Socep" (SOCP): +5,71%

2. "Altur" (ALT): +3,26%

3. "Romgaz" (SNG): +1,70%

4. "Vrancart" (VNC): +1,53%

5. "Electromagnetica" (ELMA): +1,52%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turbomecanica" (TBM): -5,91%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -5,62%

3. "Promateris" (PPL): -4,93%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): -2,89%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): -2,17%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Smecherii ii spun afacere legală, de fapt, acum fac jongleriile prin care ii determina pe cei care i-au convins să cumpere acțiuni pentru un profit iluzoriu. Speriați de scaderea bruscă a valorilor acțiunilor, mulți vor vinde pentru a mai salva cativa bănuți, rechinii bvb insa se vor linge ca niste câini in calduri văzând cat de ieftin i-au prostit sa le ia banii fraierilor.

    Am urmarit jongleria TLV, pana pe 11.07, valoarea actiunilor 2.32 lei / acțiune pana xand au dat di dividende. Brusc pr 12.07 coboara valoarea acțiunii la 2.07 urmand acordarea de acțiuni gratuit. Dupa, praful de pe toca datorita devalorizarii valorii acțiunilor de la 2,32 la 2.07, exact ca in comerț când smecherii scumpeau cu 1 o na înainte dupa care urma marea snecherie cu promotiile, adica "praful de pe toba" in ochii clienților...

    Urmează marea devalizare, smenuirea micilor investirori de pe bvb, se pregătește marea lovitură pentru rechinii hapsani prin devalorizarea controlată a valorilor actiunilor, dovada odată in plus ca bvb este de fapt o mare escrocherie prin care banii amaratilor amagiti cu promisiunea unor castiguri și-au amanetat economiile pe bursa ca si smenuirea fondurilor de prnsii private, devalizate inrentionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb