CA PROTEST FAŢĂ DE REVENIREA RUSIEI: Ucraina îşi suspendă activitatea de la Adunarea Parlamentară a CE

I.M.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Delegaţia Ucrainei de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a părăsit lucrările în semn de protest după s-a decis revenirea parlamentarilor ruşi la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Moscova, conform The Guardian.

Preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că a fost dezamăgit de decizia de a primi Rusia înapoi iar şeful delegaţiei Kievului a declarat că Ucraina îşi va suspenda activitatea, transmite News.ro.

"Sunt dezamăgit de decizia APCE de a confirma drepturile delegaţiei Rusiei, fără restricţii", a declarat Zelenskiy. El a adăugat că a discutat săptămâna trecută despre această problemă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel.

"Am încercat să îi conving pe Macron şi Merkel că întoarcerea delegaţiei ruse la APCE va fi posibilă doar după ce Rusia va îndeplini cererile Adunării. Este păcat că partenerii noştri europeni nu ne ascultă", a scris preşedintele ucrainean într-o postare pe Facebook.

Volodymyr Ariev, şeful delegaţiei Ucrainei, a declarat că a decis "suspendarea participării la activităţile APCE cu excepţia unei decizii de a retrage drepturile delegaţiei Rusiei".

Ariev a precizat că delegaţia a cerut parlamentului ucrainean să analizeze posibilitatea ca Ucraina să nu mai facă parte din APCE. Delegaţia a cerut de asemenea preşedintelui Zelenskiy să analizeze viitoarele contribuţii ale Ucrainei la Consiliul Europei, transmite News.ro.

După nouă ore de dezbateri agitate şi adoptarea mai multor amendamente, 118 parlamentari din ţări membre ale Consiliului Europei (CoE) au adoptat posibilitatea ca Rusia să facă din nou parte din APCE. În hemiciclul CoE, la Strasbourg, 62 de parlamentari au votat împotriva textului, iar zece s-au abţinut.

Fără o putere constrângătoare, APCE, unul dintre organele CoE, emite recomandări sau cere socoteală guvernelor în domeniul drepturilor omului şi democraţiei.

De cinci ani, Adunarea era scena delocalizată a conflictului între Rusia şi Ucraina. În vederea sancţionării anexării Crimeei, APCE a privat, în 2014, delegaţia rusă de dreptul la vot. Moscova a replicat boicotând instanţa, iar apoi a încetat, din 2017, să-şi mai plătească contribuţia anuală la bugetul CoE, conform News.ro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS