CACEALMAUA DE LA OLTCHIM Dan Diaconescu, într-o operaţiune de tip SRI, fără SRI

MAKE, ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2012

Insemnul heraldic al României, îngenuncheat în Spania.

Insemnul heraldic al României, îngenuncheat în Spania.

Dan Diaconescu nu a fugit din ţară, ci se află în Spania, ca să facă rost de bani de la finanţatorul rus, conform corespondentului nostru israelian, care deţine strânse legături la Madrid, astfel că, probabil, Victor Ponta s-a pripit când a declarat că D.D. nu are banii, pentru că, deşi acela a mers la cacealma în privatizarea Oltchim, totuşi păstrează unele mici şanse să obţină fondurile necesare, în răstimpul de o săptămână, care i-a mai rămas să semneze contractul.

Sursele noastre afirmă că oraşul Munchen ar fi fost doar o escală pentru Dan Diaconescu, care nu ştia, la momentul îmbarcării sale în avion, dacă destinaţia finală este Moscova, Barcelona sau Madrid, dar că, în acest moment, ar fi poposit în Spania.

Aici ar urma să se vadă cu câţiva reprezentanţi ai unor firme ruseşti, care se pare că sunt interesate să furnizeze banii necesari achitării acţiunilor deţinute de statul român (prin OPSPI) la Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea, întrevedere intermediată de Eugen Anca (celebru prin gluma recuperării tezaurului românesc de la Moscova şi implicarea în afacerea datoriei Germaniei faţă de România, despre care multă lume afirmă că ar fi un farseur, în timp ce câţiva afirmă că ar fi, de fapt, un naiv utilizat de serviciile ruse pentru a testa disponibilitatea de negociere a Bucureştiului) şi mai puţin cunoscutul Alexandru Dolghin, care afirmă că reprezintă interesele TISE, o subsidiară a Gazprom.

Sursele noastre susţin că D.D. ar fi primit promisiunea că, astăzi, va primi banii de care are nevoie pentru Oltchim, dar nu este clar dacă promisiunea va fi onorată, deşi ruşii i-au schiţat un program mult mai amplu de finanţare a preluării unor active sau pentru privatizarea unor obiective din domeniul energetic românesc, un plan care se regăseşte în declaraţiile considerate fantasmagorice ale lui Dan Diaconescu, privitoare la Transgaz, Hidroelectrica, Tarom, CFR Călători, CFR Marfă.

Deşi este adevărat că ruşii şi-au exprimat intenţia să preia Oltchim (iar Constantin Roibu o ştie), eventual "la pachet" cu Arpechim şi unele CET-uri, totuşi Dan Diaconescu este posibil să devină o victimă a "ruletei ruseşti", pentru că nu pot exista dubii că Moscova ar fi mai interesată să compromită privatizarea Oltchim, ale cărei acţiuni vor scădea vertiginos după acest scandal, urmând să fie preluată la un preţ mult mai scăzut.

Fără ruşi, D.D. este o frunză-n vânt, pentru că, de exemplu, Grupul de presă Oglinda, care deţine OTV (printre altele), a fost declarat în insolvenţă, neavând capacitatea să returneze nici creditul de cinci milioane de euro, contractat cu BRD, care a fost reeşalonat pe opt ani.

Întreaga tărăşenie de la privatizarea Oltchim pare să se sintetizeze în două lanţuri de cifre: primul lanţ ilus-trează sumele de bani necesare privatizării şi relansării activităţii Oltchim, începând cu cele 45 de milioane de euro care trebuie plătite în ziua semnării contractului şi continuând cu sutele de milioane necesare reluării producţiei şi acoperirii imenselor datorii către stat şi către băncile creditoare; cel de al doilea lanţ de cifre ilustrează popularitatea electorală de care Dan Diaconescu pare să fie mai interesat decât de Oltchim, pe care l-a transformat în vehicul politic contra "ciocoilor", în dorinţa să atingă măcar 20% la alegerile parlamentare.

Desigur, ghilimelele care însoţesc cuvântul "ciocoi" - preferatul lui D.D. ca să-şi desemneze adversarii politici ai super-populistului său partid P.P.-D.D. -, aceste ghilimele sunt justificate dublu: întâi pentru că reprezintă un citat din discursul de prost gust practicat industrial de Dan Diaconescu şi apoi, pentru că aşa-zişii "ciocoi" sunt adânc implicaţi în toată tărăşenia sa de la Oltchim.

Conform surselor noastre, oferta lui D.D. la privatizarea Oltchim a fost întocmită de Liviu Neagu, fost ofiţer SRI, rudă cu liderul PSD din judeţul Teleorman Liviu Dragnea, Neagu fiind exclus din SRI tocmai datorită conexiunilor sale politice.

Astăzi, el se regăseşte în conducerea P.P.-D.D.

Recent, D.D. se pare că ar fi negociat cu Constantin Roibu să revină în funcţia de director general, în eventualitatea în care va prelua Oltchim, mizând pe faptul că Roibu va prezenta "seriozitatea" şi "bunele intenţii" ale "investitorului" Dan Diaconescu.

Omul de televiziune pare antrenat să joace la două capete, ambele câştigătoare, aşa cum face presa coruptă: dacă face rost de bani, atunci va capitaliza politic situaţia sa de "salvator", haiduc care acţionează în numele poporului, astfel încât ne vom trezi că o cincime din Parlament va fi populat cu ciracii Elodiei; dacă, însă, ruşii îi joacă festă (cel mai probabil), atunci D.D. îşi creează, astfel, motivul să urle politic (deci tot va capitaliza situaţia, mai ales dacă e anchetat, arestat etc.).

Desigur, asta va distruge imaginea şi credibilitatea atât a Oltchim, cât şi a autorităţilor române - un favor calculat de ruşi, pentru că aceştia vor avea posibilitatea să cumpere Oltchim, la o dată ulterioară, la un preţ mult mai redus.

În ambele situaţii, D.D. câştigă, iar România pierde.

Dar... cine este "România"?

Mai ştim?

DIRECTORATUL DE INFORMAŢII DESPRE OLTCHIM:

"Grupul Gazprom nu are nici o legătură cu situaţia"

Premierul Victor Ponta a spus, ieri, că firma TISE, care aparţine grupului "Gazprom", s-a arătat încă interesată de combinatul Oltchim. Contactaţi de noi ca să comenteze declaraţiile autorităţilor cu privire la interesul TISE pentru Oltchim, retragerea companiei din privatizare din cauza show-ului mediatic sau despre o posibilă negociere a companiei ruseşti cu Dan Diaconescu, directoratul de informaţii al gigantului rus ne-a declarat: "Grupul Gazprom nu are nici o legătură cu situaţia".

Premierul Ponta a mai spus ieri: "TISE şi-a manifestat interesul faţă de Oltchim încă de anul trecut. A cumpărat caietul de sarcini şi a comunicat oficial către minister pe 17 septembrie: «Vă informăm că decizia noastră este de a nu participa în procesul de privatizare. Cu toate acestea, decizia din acest moment nu exclude interesul de a continua cooperarea cu autorităţile în ceea ce priveşte o viitoare privatizare". Compania a ţinut cont probabil şi de turnura mediatică pe care o luase procedura de la Oltchim".

Ponta îi acuză pe Videanu şi pe Ariton

Premierul Victor Ponta a arătat, ieri, că în perioada 2009-2011, în care Ministerul Economiei a fost condus de Adriean Videanu şi Ion Ariton, datoriile Oltchim către furnizori au crescut de la 11 milioane lei în decembrie 2009, la 73 milioane lei în decembrie 2010, şi la 291 milioane lei în decembrie 2011.

Restanţele Oltchim la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale au crescut de la 7 milioane lei în 2009 la 37 milioane lei în 2011.

Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei, în decembrie 2009, la 552 milioane lei în decembrie 2010.

Premierul susţine totodată că Oltchim înregistrează, în prezent, datorii totale de 700 milioane euro, care cresc cu 200.000 euro în fiecare zi.

Videanu neagă orice legătură cu Dan Diaconescu

Adriean Videanu a negat, ieri, orice legătură cu Dan Diaconescu şi susţine că nu este nicio legătură între plecarea lui şi a jurnalistului din ţară în acelaşi timp. "Eu nu am nicio legătură cu Dan Diaconescu, eu sunt la Istanbul, el este unde vrea el. De ce Dumnezeu se tot fac legături între noi doi?", a spus politicianul la o emisiune TV. Domnia sa susţine că PCC şi-a dat acordul pentru conversia creanţelor în acţiuni: "Acţionarul minoritar şi-a dat acordul în momentul în care s-a vorbit despre conversia creanţelor AVAS în acţiuni. Soluţia este ca de mâine să se renunţe la această procedură de privatizare halucinantă să se facă conversia creanţelor AVAS şi Electrica atât de la Oltchim cât şi de la celelalte companii care trebuie să fie privatizate şi statul să devină acţionar majoritar".

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Foarte tare. Excelent articol!

  Toate aceste scenarii rocambolesti in care primul profitor va iesi Dan Diaconescu si cei ce-l sustin, aduc inca o dovada a incompetentei crase a politicienilor nostri, dar, mai ales, a lui Ponta. Acesta a sperat ca, schimband regulile in asa fel ca privatizarea sa nu se mai faca, va putea amana pana dupa alegeri vanzarea Oltchim. Daca privatizarea ar fi reusit, cumparatorul ar fi inceput restructurarea, trimitand acasa o buna parte din angajati, iar Guvernul s-ar fi trezit , in preajma alegerilor, cu un intreg judet ostil. Asta e cacealmaua pe care a incercat-o Ponta. Din pacate pentru el Dan Diaconescu este un mai bun jucator. USL-ul ia plasa, din nou, dupa mascarada referendumului. 

  1. Articolul este stufos, cu trimiteri care nu se confirma la fata locului, precum minunea ca la Arpechim Pitesti s-ar construi centrale termice ce ar fi utilizate la incalzirea orasului ! Recte niste traznai spuse de fostul prefect Davidescu.. In realitate centrala termica de la Arpechim este de mult oale si ulcele... etc,etc. Cunoscand ,din presa locala ,niste realitati , inclusiv cele referitoare la Arpechim, ma abtin de asta data, sa comentez articolul de azi ,demn de Arta Dezinformarii a lui Cathala ...Regret, Make . Ultima fraza : dar cine este Romania ? spune destul.

   Stimate B.G., daca examinati mai atent materialul, atunci veti observa ca subiectul centralelor termice este tratat intr-un articol despre care se mentioneaza ca a fost publicat la jumatatea anului trecut, tratind despre proiecte si visuri ale lui Roibu, care nu s-au materializat.

   Articolul de astazi este doar cel referitor la operatiunea lui D.D. 

   Imi pare rau pentru aspectul stufos; el deriva din faptul ca materialul este destinat, in principal, publicarii in ziarul tiparit, unde mijloacele grafice sint altele si il pun in evidenta fara sa provoace confuzii. 

   Regret ca nu ati putut aprecia calitatea informatiei, cu atit mai mult cu cit reprezinta o prioritate absoluta in presa.

   Este complet neobisnuit ca un ziar tiparit sa furnizeze informatie cu mult inaintea televiziunilor, radiourilor si a internetului. 

  ...si repede a fugit la Nicu Gheara, sa ceara iar ajutor... ca si altii, la vremea lor...

  obsesia investitorilor rusi. ai avut acceasi obsesie si la petrom, make. oriunde te uiti, vezi rusi.

  1. Ceea ce ma surprinde este ca ai invatat romaneste.

   Orice ar face DD, tot cacealma se cheama si bataie de joc. Cum naiba reusim sa nastem astfel de lideri? Abia scapasem cat de cat de Vadim, si am dat de frac'su !

   Iar de pierdut pierdem noi, pentru ca imi e greu sa cred ca mai poate fi reabilitata imaginea Oltchim dupa atata mizerie. 

  In principiu articolul mi se pare foarte bun, trecand in revista cam toate ipotezele plauzibile, dar concluzia: "În ambele situaţii, D.D. câştigă, iar România pierde."mi se pare usor fortata. Sigur e ca Romania pierde, dar domnul Dan s-ar putea sa aiba o surpriza tare neplacuta daca nu aduce banii. Vom vedea in sondaje! (eu tot mai sper ca oamenii se vor trezi o data si o data, ca Romania nu poate sa o duca la infinit ca patrie a excrocilor si impostorilor)

  Ma intreb unde sunt acei antibasisti feroce care acceptau orice alternativa la Basescu ca fiind mai buna, sustinandu-i neconditionat pe Antonescu si Ponta, in ciuda dovezilor evidente de prostie ale celor doi?

  Cine indraznea sa ridice cea mai mica obiectie cu privire la calitatile lor era, imediat, catalogat drept basist.

  Iata ca n-a fost nevoie decat de cateva zile pentru ca toata lumea sa-si dea seama de adevarata valoare a lor !  

  1. Absolut de acord, dar asta nu-l face mai bun pe Basescu!

   Suntem iarasi in situatia de a alege dintre doua rele pe cea mai putin nociva!

   Inclin sa cred ca iresponsabilitatea si imaturitatea lui Ponta, la care se adauga nepasarea si aroganta nejustificata a lui Antonescu nu pot fi castigatoare. 

  De la Ponta m-as fi asteptat sa spuna cine sunt vinovatii pentru darea Arpechim gratis celor de la OMV si daca sunt sau nu deja in puscarie pentru subminarea economiei nationale, sau de ce Statul a facut acea micsorare de capital in urma careia PCC a ajuns de la 1% la 12%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb