Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU:Fondurile europene trebuie să aibă o singură destinaţie-investiţii în proiecte de infrastructură

G.U.
Fonduri Europene /

Fondurile europene trebuie să aibă o singură destinaţie-investiţii în proiecte de infrastructură

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că fondurile europene trebuie să fie "motorul principal al dezvoltării" şi să aibă ca destinaţie investiţii în mari proiecte de infrastructură, conform Agerpres.

"Aceste fonduri trebuie să aibă o singură destinaţie: investiţii în mari proiecte de infrastructură. Că sunt autostrăzi, şosele expres, spitale regionale sau locale, căi ferate sau irigaţii, aceste fonduri trebuie să dea de muncă la peste 1 milion de români. Cam asta este cifra celor care şi-au pierdut locurile de muncă sau au revenit în ţară din străinătate. Dacă ei nu-şi vor găsi un loc de muncă în cel mai scurt timp, pe o parte din ei îi vom pierde cu siguranţă, iar cei rămaşi vor trebui subvenţionaţi cu ajutoare sociale", a scris duminică Tăriceanu pe Facebook.

În opinia sa, este nevoie de "scheme de finanţare ingenioase" care să "ocolească birocraţiile europeană şi naţională" şi care să permită deschiderea rapidă a marilor şantiere.

"Soluţii sunt, dar pentru a le găsi pe cele mai bune şi a le pune în practică este nevoie de o colaborare politică consistentă între toţi actorii implicaţi. Este nevoie de decizii pe cele mai importante proiecte de infrastructură în asemenea fel încât să se menţină un echilibru între regiunile ţării. Este nevoie de un plan bine pus la punct pe Strategia Dunării, care poate fi unul dintre cele mai ambiţioase proiecte regionale. (...) Fondurile europene trebuie să fie motorul principal al dezvoltării şi din alt motiv: pentru a da şansa veniturilor proprii de a permite măriri de pensii, alocaţii şi salarii, de a susţine sistemele de sănătate, învăţământ şi de securitate naţională. Mărirea veniturilor românilor este calea cea mai sigură pentru repornirea economiei", este de părere liderul ALDE.

El s-a arătat încrezător că România va primi o parte "consistentă" din fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro pe care Comisia şi Parlamentul European "încearcă să-l pună la dispoziţia ţărilor membre".

"Cum vă spuneam, alocarea nu vine ca urmare a influenţei liderilor noştri, nişte decorativi ghiocei de Bruxelles, ci ca o recunoaştere normală a mărimii şi importanţei României", mai spune Călin Popescu Tăriceanu.

El afirmă că lucrul de care se teme cel mai tare este că fondurile vor veni "târziu, poate prea târziu".

"Economia românească nu pare că dă semne de trezire şi veştile sunt proaste şi prin Europa. Eu am mizat mult pe efectul de antrenare al economiilor europene care să o tracteze şi pe a noastră, dar se pare că peste tot sunt probleme. Industria auto îşi va reveni greu în lume şi asta ne afectează direct. Industria construcţiilor, cea care a fost vedeta dezvoltării din ultimii ani, se mişcă în continuare foarte încet. (...) Piaţa de consum este afectată de lipsa de încredere a cumpărătorilor, de frica de faptul că ar putea rămâne fără loc de muncă şi de panica de un nou val de coronavirus. Deschiderea marilor mall-uri va readuce puţin entuziasm, dar cred că va fi de moment şi valul nu va fi suficient de mare pentru a da economiei imboldul de care are nevoie", mai arată preşedintele ALDE.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Fonduri Europene

Citeşte toate articolele din Fonduri Europene

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

22 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1185
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5396
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3917
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.9661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie