CARTEL ALFA:"Asistăm la a doua dezindustrializare a României"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2014

"Asistăm la a doua dezindustrializare a României"

Cartel Alfa organizează, astăzi şi mâine, manifestaţii la Bucureşti şi Slatina

"150.000 de locuri de muncă se vor desfiinţa dacă nu se vor lua măsuri urgente referitoare la regimul energiei regenerabile şi la problema liberalizării preţului la gaze"

Ţara noastră se află în pragul celei de-a doua dezindustrializări, după cea de după 1997, anul demarării privatizărilor, au declarat, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii federaţiilor membre Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa".

Sindicaliştii au solicitat, ieri, Primului Ministru, Victor Ponta, să convoace o şedinţă comună, cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative care trebuie realizate referitoare la regimul energiei regenerabile şi problema liberalizării preţului la gaze naturale şi energie. Reprezentanţii sindicali au mai declarat că pierderea a peste 150.000 de locuri de muncă este iminentă, dacă măsurile nu vor fi luate în cel mai scurt timp.

Documentul Confederaţiei precizează: "Distorsiunile provenite de la politicile privind electricitatea şi gazul natural au avut un impact negativ semnificativ asupra competitivităţii industriilor energo-intensive din România. Astfel, liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, conduce la o creştere de circa 160% a preţului gazului din producţia internă, adică o majorare a facturii de peste 70%, în mai puţin de doi ani. (...) Procesul subvenţionării energiei regenerabile, care a crescut exploziv într-o perioadă scurtă de timp, nu este implementat şi administrat într-o manieră eficientă şi echilibrată din punct de vedere al costurilor. Consumatorii industriali au plătit, în 2013, cu 21% mai mult pentru fiecare MWh, comparativ cu 2010, ceea ce face întreprinderile din România necompetitive pe plan mondial".

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a declarat că acesta este un nou semnal de alarmă către guvernanţi: "Deşi am încercat mai multe demersuri să sensibilizăm şi să solicităm luarea unor decizii, acestea nu au apărut. Neluarea acestor măsuri va conduce la delocalizarea masivă din teritoriu, unde putem pierde peste 150.000 de locuri de muncă într-un timp foarte scurt. Toate aceste lucruri se pot rezolva într-o singură săptămână dacă se doreşte cu adevărat asta", a afirmat domnia sa. Totodată, liderul sindical s-a dezlănţuit asupra indolenţei autorităţilor: "În România, nici măcar stâlpii din beton nu sunt produşi aici. Toate componentele unui stâlp de electricitate sunt de import, nu generăm locuri de muncă deloc în acest sector. Uniunea Europeană a dat directivă, există act normativ, trebuie să se mai şi vrea. Atâta timp cât textul există, cadrul european există, este clar că problema este a decidentului, care evită să îşi asume răspunderea. Comisioanele mai mult sau mai puţin oficiale din domeniul energiei verzi sunt mai importante pentru aceşti băieţi decât pierderea unor mii de locuri de muncă".

Normele europene stipulează posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata eco-taxelor de 80-85%, ca parte a programului de reindustrializare a Europei, se specifică în comunicatul Cartel Alfa. "Spania a suspendat schema de sprijin încă de la inceputul lui 2012, iar Germania a creat excepţii de la plata acestor taxe pentru marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din Uniunea Europeană şi din întreaga lume şi să se concentreze pe viitorul economiei pe termen lung, oferind industriilor locale un tratament corect, si care să vină în sprijinul competitivităţii acestora. Pierderea a ceea ce a mai rămas din industria prelucrătoare, decimată din diferite motive în ultimii 20 de ani, va duce la adâncirea sărăciei în care se află ţara noastră", se mai subliniază în document.

Reprezentanţii membrelor Confederaţiei au declarat: "Anul trecut am ieşit în stradă de trei ori şi nu s-a făcut nimic. Asistăm la a doua dezindustrializare a României. Toată nebunia asta face ca preţul să crească. Germania a exceptat agenţii mari economici de la aceasta, Spania a suspendat-o cu totul. Am depus memorii peste tot pe unde s-a putut cu privire la această chestiune, dar nu s-a făcut absolut nimic".

Mai mult decât atât, domniile lor au declarat că lumea va ieşi în stradă, la Bucureşti şi la Slatina, astfel încât apelul lor să fie făcut auzit: "Mâine (nr. astăzi), între orele 12 şi 15 vom picheta la Curtea Constituţională. Facem presiune asupra CC, chiar dacă nu este tocmai normal, dar trebuie să se dea o soluţie. Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia aruncă toate responsabilităţile una în ograda celeilalte". Oficialii au continuat: "Joi vom organiza un miting în piaţa Victoriei, unde vor participa peste 1.000 de persoane, iar mâine (nr. astăzi), în Slatina, vor fi organizate manifestaţii concomitente cu cel de la Bucureşti. Este singura şansă a oamenilor de acolo, nu îi mai interesează politicul. Îşi pierd locurile de muncă".

"Probabil că în doi-trei ani nu vom mai putea vorbi despre metalurgia românească dacă nu se va rezolva situaţia", au mai spus reprezentanţii Cartel Alfa, care au conchis: "Atragem atenţia asupra faptului că şi pentru populaţie creşterea facturilor la energie (până în 2018) va fi mai mare decât creşterea veniturilor, astfel încât se va mări în mod apreciabil grupul consumatorilor vulnerabili şi, ca urmare, mărimea fondurilor de protecţie socială necesare alocate de la buget".

Scrisoare deschisă către Curtea Constituţională

În scrisoarea adresată de Confederaţie către Curtea Constituţională se stipulează: "Prin Directiva 2009/28/CE, România şi-a asumat la nivelul Uniunii Europene să atingă un procent de energie regenerabilă (solară, eoliană, hidro etc.) de 24% până în 2020. Totuşi, prin legea internă 220/2008, România şi-a stabilit să atingă până în 2020 un procent de energie regenerabilă de 38% (din total), neţinând cont în nici un fel de realităţile economice din ţară şi fără a avea la bază un studiu de impact asupra preţului energiei şi a consecinţelor asupra consumatorului plătitor. Practic, în momentul actual, pe lângă preţul de producţie al energiei, consumatorul trebuie să plătească alte două taxe: taxa de cogenerare de 23,1 lei/MWh şi taxa pentru energia regenerabilă ("certificatele verzi") în valoare de 51,5 lei/MWh. Această suprataxare de aproape 75 lei/MWh se regăseşte în preţul produselor finite realizate în întreprinderile din România, care devin necompetitive pe plan mondial".

Investitorii în energia regenerabilă sunt subvenţionaţi prin aşa-numitele "scheme de sprijin" sau taxe de energie regenerabilă (certificatele verzi), care încarcă preţul de cost al consumatorului. Prin aceste subvenţii indirecte, aceşti "investitori" obţin profituri enorme, îşi recuperează rapid investiţiile şi creează foarte puţine locuri de muncă. Dacă mai avem în vedere că echipamentele şi utilajele utilizate în centralele de energie regenerabilă nu sunt produse în România, se prefigurează scenariul scoaterii din ţară a unor sume imense de bani pentru susţinerea industriilor din alte ţări, se mai arată în documentul care face referire şi la alte ţări membre ale UE: "Alte state membre ale UE ştiu să-şi protejeze cu discernamânt interesele economice. Astfel, Germania a creat excepţii de la aceste reguli, prin care industria prelucrătoare, din care face parte şi industria metalurgică, este scutită de la plata taxelor pentru energie regenerabilă. De asemeni, Spania a suspendat "schema de sprijin" începând cu 1 ianuarie 2012, pe timp nelimitat".

Scrisoare deschisă către Guvern

Confederaţia susţine că, prin liberalizarea preţului la gaze şi prin creşterea preţului energiei electrice, se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea românească, precum creşterea preţului de cost al produselor finite din industrie, alunecarea spre faliment a întreprinderilor din "economia reală", pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, reducerea încasărilor bugetare sau dezindustrializarea României. "Statisticile internaţionale ne arată indubitabil că în ultimii ani preţul gazelor în Europa a crescut cu 35%, iar în SUA a scăzut cu 66%, iar preţul energiei electrice a avut în Europa o creştere cu 38%, iar în SUA o scădere cu 4%. De asemeni, în Rusia, preţul gazelor este o treime din cel mediu european, iar preţul energiei electrice este la jumătate. La data de 22 ianuarie 2013 a fost adoptată de Guvernul României Hotărârea nr. 22 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale. Acest act normativ a stabilit de fapt Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţia intemă. Prin aplicarea acestui act normativ, preţul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale anului 2013 cu circa 21% pentru consumatorii industriali. Preţul va continua sa crească într-un ritm mediu trimestrial de peste 12% până la 01 octombrie 2014. Acest ritm de creştere al preţului se aplică şi pentru consumatorii din piaţa liberă. Consumatorii industriali vor ajunge sa plătească, în luna octombrie 2014, un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial din orice ţară".

Din calculele efectuate prin aplicarea noilor preţuri la gazele din producţia internă, a rezultat că în unităţile de producţie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, construcţiilor de maşini, chimiei, sticlei, în care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezintă între 30-75%, cheltuielile de producţie vor depăşi cu mult preţurile de vânzare ale mărfurilor pe piaţa concurenţială.

Ponta: "Sindicatele să protesteze la Cotroceni pentru legea certificatelor verzi"

Sindicaliştii trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că preşedintele Traian Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi "subminează", astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni.

"Au dreptate, îi susţin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deşi legea a fost votată de două ori de Parlament, preşedintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se reduce numărul de certificate verzi şi, în felul ăsta, nu scade preţul la energie. Eu cred că aici preşedintele realmente subminează economia naţională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are nişte interese legate de producătorii de energie regenerabilă şi sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate preşedintele Băsescu înţelege că ne subminează economia pentru nişte interese private cel puţin nelegitime", a spus Ponta.

"Fiecare zi care trece înseamnă creşterea preţului şi înseamnă pierderea locurilor de muncă. A fost votată o dată, a respins-o, a trimis-o la Parlament. A fost votată a doua oară, a contestat-o la Curte (Curtea Constituţională-n.r.), de fiecare dată a invocat un motiv absolut neadevărat. Îi susţin în totalitate, doar că, dacă vin la Palatul Victoria, vin degeaba, că noi am adoptat proiectul de lege demult. Trebuie să meargă la Cotroceni, că de acolo nu vrea preşedintele, refuză să promulge legea, şi poate-o promulgă. Merg cu ei, dacă vor", a mai spus Ponta.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari Cartel Alfa si Bogdan Hossu pentru actiunile pt sustinerea INDUSTRIEI din Romania! PSDistii sunt prea concentrati pe furtul banilor publici, ca sa mai poate fi atenti la ce intampla in economie. Dle Hossu, continuati eforturile pentru sustinerea industrie! Avem nevoie de FABRICI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro