Cât de aproape este sfârşitul iluziilor pentru piaţa muncii din SUA?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie

Călin Rechea

Preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a venit cu o afirmaţie surprinzătoare despre numărul locurilor de muncă din SUA după ultima şedinţă de politică monetară.

¢Există un argument că ar putea fi puţin exagerate, dar totuşi sunt puternice", a declarat Powell. Această precizare a fost interpretată de o serie de analişti ca acuzaţie directă de manipulare a datelor la adresa administraţiei Biden, astfel încât să fie susţinută iluzia unei pieţe a muncii puternice măcar până la alegerile din noiembrie.

Edward Dowd, fost manager de investiţii la BlackRock, a scris pe contul său de Twitter că "Fed-ul pregăteşte, se pare, ţapul ispăşitor pentru cea mai mare eroare de politică economică din ultimii 30 de ani".

Dowd mai subliniază că "pe lângă datele manipulate, rata şomajului este subestimată cu 1 până la 1,5 puncte procentuale, pe fondul creşterii puternice a numărului persoanelor cu dizabilităţi din ultimii trei ani".

În opinia analistului Jeffrey Snider, "Powell ştie că locurile de muncă nu sunt doar puţin exagerate, ci mai mult", iar "unul dintre motivele pentru care spune adevărul este că ştie cât de mari vor fi revizuirile în scădere din perioada următoare".

O idee poate oferi o ştire recentă de la Bloomberg, conform căreia numărul locurilor de muncă nou create nu ar fi aşa de robust precum sugerează datele de la Bureau of Labor Statistics (BLS), iar supraestimările ar fi fost de circa 60.000 în fiecare lună din 2023.

Ultimul raport, pentru luna mai 2024, arată crearea a 272 de mii de noi locuri de muncă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate din sondajul realizat la nivelul companiilor, în timp ce sondajul de la nivelul gospodăriilor arată o scădere de 408 mii a numărului angajaţilor.

"Piaţa muncii din SUA arată complet schizofrenic", scrie Holger Zschaepitz, redactor economic al cotidianului Die Welt, pe contul său de Twitter.

În aceste condiţii s-a amplificat divergenţa dintre cei doi indicatori ai locurilor de muncă din SUA. De la apariţia acesteia, în martie 2022, numărul locurilor de muncă din sondajul de la nivelul companiilor a crescut cu 5,1%, echivalentul a 7,67 milioane de persoane, în timp ce numărul angajaţilor din sondajul de la nivelul gospodăriilor a crescut cu 2,3%, echivalentul a 3,55 milioane de persoane (vezi graficul 1).

Cât de aproape este sfârşitul iluziilor pentru piaţa muncii din SUA?

Rata şomajului a crescut doar uşor faţă de luna precedentă numai ca urmare a creşterii puternice a numărului persoanelor care nu se află în forţa de muncă, cu 433 de mii, până la 100,516 milioane.

Un alt semnal de alarmă este reprezentat şi de indicatorul rata de ocupare a forţei de muncă, care se află cu mult sub tendinţa înregistrată înainte de pandemie (vezi graficul 2).

Cât de aproape este sfârşitul iluziilor pentru piaţa muncii din SUA?

Menţinerea indicatorului în jurul valorii de 60% în ultimii doi ani arată că milioane de oameni lipsesc de pe piaţa muncii, conform analiştilor.

Anna Wong, economist-şef la Bloomberg Economics, scrie că sondajul de la nivelul gospodăriilor oferă o imagine mai bună a pieţei muncii din SUA, după cum arată Zerohedge într-un articol despre "cel mai ridicol raport al forţei de muncă din ultimii ani".

Unul dintre motive îl reprezintă utilizarea unui model statistic pentru locurile de muncă nou create la nivel firmelor despre care se presupune că au fost înfiinţate, precum şi desfiinţarea locurilor de muncă în cazul lichidărilor de firme.

Aceste estimări sunt adăugate datelor obţinute în forma brută prin sondajul la nivelul companiilor, iar totalul este trecut prin modelul de ajustare pentru sezonalitate. Numărul locurilor de muncă "create" de BLS cu ajutorul modelului CES Birth/Death a fost de 231.000 pentru luna mai 2024, iar din aprilie 2023 până în prezent a fost de circa 1,9 milioane, respectiv 56% din totalul locurilor de muncă raportate în cadrul sondajului de la nivelul companiilor, după cum arată Zerohedge. Mai mult, circa 1,2 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă au fost înlocuite cu 1,5 milioane locuri de muncă cu normă parţială în ultimul an.

Înainte de publicarea raportului de la BLS, profesorul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008, a scris în New York Times că "performanţa economiei americane a fost remarcabilă în ultimii doi ani" şi este "invidiată de alte ţări bogate".

În aceste condiţii, Krugman susţine că oficialii administraţiei Biden ar trebui să promoveze mai mult aceste realizări şi "să spună adevărul aşa cum îl văd", deoarece "există dovezi copleşitoare că opiniile negative ale majorităţii americanilor despre economie nu reflectă experienţa lor".

Atitudinea negativă a populaţiei îl surprinde şi pe Jerome Powell, care a declarat, în cadrul conferinţei de presă care a urmat ultimei şedinţe de politică monetară, că nu este clar de ce americanii sunt aşa de pesimişti.

"Nu cred că cineva poate spune cu exactitate de ce oamenii nu sunt atât de mulţumiţi de economie pe cât ar putea fi", a precizat preşedintele Federal Reserve.

Pentru a găsi răspunsurile, bancherii centrali şi economiştii "vedetă" ar trebui să coboare din "turnurile de fildeş" şi să privească şi dincolo de modelele nerealiste cu ajutorul cărora încearcă să facă planificarea ştiinţifică a economiilor.

Poate că astfel vor obţine răspunsuri la întrebările care nu îi lasă să doarmă noaptea şi vor vedea cu alţi ochi dezastrele pe care le provoacă, pentru care nu îşi asumă nicio responsabilitate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. După vreo 2 luni de pauză în ultimii 20 de ani, ar fi timpul pentru o nouă filă din foiletonul moarte dolarului. :

    1. Un nou roman fluviu "Sfarsitul dominatiei dolarului si a putredei culturi vestice si rasaritul lumii multipolare in care popoarele rus iranian nord corean ungar infratite au adoptat moneda Botswanei"

      Sună a elucubrație, dolarul se va prăbuși în iiulie.

      ... sau august... : 

      dolarul pe dxy ..a scimbat de mult directia in pret real... in rest..intarziatii..

      PS: si daca cade dolarul..cad si altele sub dolar mai grav... 

      s c c r e t 

      Aoleu, sa nu-si rupa vreun piciorus! Bine ca avem ca si alternative rubla, yuanul si alte asemenea. Mai trolicilor, daca cumva, desi e imposibil, va cadea dolarul voi tot n-aveti sanse ca urmatoare ca si stabilitate, reprezentativitate, putere etc e EURO.

      Întreabă autorul, el știe exact secunda în care dispare dolarul! :

      P.S. De 20 de ani! : 

    Articolul este interesant, fiindca poate deschide discutii spre teme precum ....CUM sunt calculate cifrele privind ocupatia?

    Aici in Romania, iluzia este asemanatoare ....daca privesti la Revisal avem o cifra, daca privim la ANS avem alta cifra, daca privim la Min Muncii avem alta. 

    Bugetarii sunt cei mai secretosi!

    De exemplum nimeni nu stie la SRI cati ofiteri activi, cati TESA si mai ales cati informatori  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb