Cătălin Predoiu: "Consiliul JAI a aprobat un important regulament privind migraţia"

S.B.
Politică / 29 septembrie 2023

Cătălin Predoiu: "Consiliul JAI a aprobat un important regulament privind migraţia"

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a participat la reuniunea Consiliului JAI, secţiunea Afaceri Interne, unde s-a discutat despre dimensiunea externă a migraţiei, Pactul privind migraţia şi azilul, cooperarea cu America Latină pentru combaterea crimei organizate şi a traficului de droguri, dar şi despre consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, informează news.ro.

Ministrul de Interne, vicepremierul Cătălin Predoiu, a participat, joi, la secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

"Consiliul JAI a aprobat un important regulament privind migraţia, mai precis privind gestionarea situaţiilor de criză. Acest regulament face parte dintr-un "pachet" de 5 regulamente privind migraţia, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migraţia, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puţin de 8 ani la nivelul instituţiilor europene", a declarat Predoiou, citat într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul de Interne.

Predoiu a precizat că celelalte patru regulamente sunt în dialog la nivelul Parlamentului European.

"Recent, Parlamentul European a blocat discuţiile pe celelalte patru regulamente, condiţionând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuţiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată şi să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migraţia. De aceea, discuţia de ieri a Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migraţia prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024", a mai transmis ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, "migraţia ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană".

"Acest dosar, ca şi alte dosare europene importante de interes pentru România, va fi şi vor fi rezolvate cu succes doar prin unitatea şi solidaritatea Statelor Membre. România a demonstrat această solidaritate şi este gata să sprijine statele membre aflate sub presiune, cum este astăzi Italia. România şi-a demonstrat eficienţa în protecţia frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziţie expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE", a mai declarat Predoiu.

Acesta afirmă că "dimensiunea externă a migraţiei - respectiv abordarea fenomenului chiar în ţările de origine pe bază de cooperare cu acestea - este cheia succesului pe termen scurt şi mediu în reducerea migraţiei ilegale".

"Dar suportul pe care UE îl va acorda terţelor ţări de origine trebuie să fie însoţit de garanţii şi măsuri care să ne asigure că acest suport ajunge la destinaţie şi că ţările terţe vor livra rezultate palpabile în reducerea migraţiei ilegale. Trebuie să ne asigurăm că banii plătitorilor de taxe europeni sunt folosiţi efectiv şi cu rezultate concrete în reducerea migraţiei în cadrul viitoarelor acorduri de cooperare cu terţe state de origine ale fenomenului migraţionist", a mai transmis ministrul de Interne.

Acesta s-a referit şi la combatera traficului şi consumului de droguri.

"În ceea ce priveşte combaterea drogurilor, aşa cum am subliniat în repetate rânduri, un fenomen global trebuie combătut global, prin cooperare. Noi am început şi vom intensifica acasă lupta cu drogurile pe toate palierele până când vom pune sub control şi vom reduce drastic fenomenul sub toate aspectele - producţie, trafic, consum. Dar, în acelaşi timp, vom fi foarte activi în cooperarea cu statele membre ale UE şi nu numai, prin schimb de informaţii privind producătorii şi traficanţii de droguri, şi prin operaţiuni poliţieneşti transfrontaliere, care vor sprijini combaterea şi la noi în ţară", a mai afirmat ministrul.

Acesta afirmă că "ne vom lua aliaţi puternici în lupta cu drogurile în România".

"La nivel european şi global vom fi aliaţi de nădejde în lupta cu drogurile. Iată de ce, pasul făcut astăzi prin semnarea acordurilor cu 12 ţări din Comitetul Latino-American pentru Securitate Internă (Argentina, Bolivia, Chile, Costa Râca, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Mexic, Panama, Paraguay, Peru şi Uruguay) a creat un nou instrument în lupta globală cu drogurile. Foarte mulţi producători pe scară largă sunt plasaţi în ţările din America Latină şi acordurile semnate astăzi au în vedere această realitate", a mai transmis Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul s-a referit la sprijinul acordat refugiaţilor din Ucraina.

"România este în prima linie şi acest lucru contează şi va conta nu numai pentru respectul nostru de sine, ca naţiune europeană sincer solidară cu cei aflaţi în nevoie, nu numai pentru prestigiul şi reputaţia noastră în lumea euroatlantică, ci şi pentru interesele pe termen lung ale ţării noastre. Lucrările acestui Consiliu JAI, care au implicat negocieri complicate până în ultimul moment, inclusiv pe parcursul şedinţei, au demonstrat încă odată resursele inepuizabile ale diplomaţiei constructive şi inteligente, cea mai eficientă cale pentru fiecare stat membru de a-şi atinge interesele. Conceptul european şi spiritul european funcţionează în acest fel, cu toate dificultăţile inerente de parcurs în orice dosar", a mai declarat ministrul.

În marja JAI, Predoiu a avut o serie de întâlniri bilaterale cu miniştrii bulgar, Kalin Stoyanov, şi spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gomez, acesta din urmă reprezentând preşedinţia rotativă în exerciţiu, dar şi cu comisarul Johansson, iar cu o zi înainte de JAI, în cadrul reuniunii informale, a purtat discuţii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, ministrul de Interne croat, Davor Bozinovic, şi cu ministrul austriac Gerhard Karner.

"În toate aceste întâlniri am abordat subiectele, inclusiv din perspectiva intereselor noastre de ţară, şi apreciez că fiecare dintre aceste întâlniri reprezintă tot atâtea elemente de sprijin pentru interesele noastre imediate şi de perspectivă", a mai transmis Predoiu.

Pe agenda şedinţei au figurat subiecte referitoare la: dimensiunea externă a migraţiei, Pactul privind migraţia şi azilul, cooperarea cu America Latină pentru combaterea crimei organizate şi a traficului de droguri, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Destabilizarea atator tari, chiar a Africii in ansamblu ca urmare a luptei pentru suprematie intre marile puteri e cauza recunoscuta a migratiei catastrofale din ultimii ani. E bine ca la Consiliu se cauta solutii europene insa un fapt e sigur : migratia a ucis proiectul Schengen! Deci nu merita facuta presiune populista legat de nedreptatea contra Romaniei si Bulgariei cand :Italia, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria si aud chiar si Franta deja impun controale la frontiera. Si de asta nu e permis guvernul ui

    roman sa mai acorde beneficii suplimentare cerute de OMV contra zero avantaje pt Romania. Mai bine guvernul sa cumpaneasca bine la proiectul de rescriere a tratatelor EU, ca e mai periculos in acest moment pt ca se pot elimina prevederile care interziceau razboiul, iar pt noi ast ar fi catastrofal. Iar austriecii care l au intimpinat pe Hitler cu salutul nazist in 1938, sa si puna garduri si sirma ghimpata la granite, intr un mod.... european.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb