CCR a respins cele trei contestaţii privind al doilea tur al alegerilor

A.C.
Politică / 19 noiembrie 2014

BEC - rezultate finale provizorii: Iohannis - 54,43%, Ponta - 45,56%

Şeful CCR: "Dacă primim mâine rezultatele BEC, vineri să fiţi pregătiţi de şedinţă festivă"

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins azi, ca inadmisibile, cele trei contestaţii depuse privind al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit surselor din presă.

Sesizările au fost formulate de cetăţeni simpli.

Potrivit art. 52 din Legea 370/ 2004 pentru alegerea preşedintelui României, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

Conform legii, "cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază".

BEC - rezultate finale provizorii: Iohannis - 54,43%, Ponta - 45,56%

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56%, potrivit datelor finale provizorii comunicate, azi, de Biroul Electoral Central (BEC), după centralizarea proceselor verbale din toate cele 18.847 secţii de votare, reprezentând 100%, potrivit surselor din presă.

Potrivit datelor BEC, Klaus Iohannis a primit 6.288.769 de voturi, în timp ce Victor Ponta a fost votat de 5.264.383 persoane.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adică un procent de 64,10%.

Numărul de alegători care s-au prezentat la urne înscrişi în listele electorale permanente - 10.042.721. Cei care au votat în altă secţie de votare decât cea în care au fost arondaţi conform domiciliului - 1.569.668, iar numărul total al celor care au votat utilizând urna specială a fost de 106.955 persoane.

Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adică 166.111.

Potrivit rezultatelor provizorii furnizate de BEC, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în străinătate a fost de 379.116.

BEC va mai primi în cursul zilei de miercuri procese verbale scrise privind centralizarea votului din judeţe, urmând ca joi să fie încheiat procesul verbal final şi trimis spre validare la CCR, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Şeful CCR: "Dacă primim mâine rezultatele BEC, vineri să fiţi pregătiţi de şedinţă festivă"

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat azi că, dacă BEC va trimite mâine rezultatele privind alegerile prezidenţiale, este posibil ca vineri să aibă loc o "mare şedinţă festivă", transmit surse din presă.

Zegrean a precizat că validarea rezultatelor alegerilor se va face după primirea dosarului de la BEC.

"Încă nu am primit dosarul. Ne-am interesat, s-ar putea ca mâine să le primim, dacă le primim, vineri să fiţi pregătiţi de mare şedinţă festivă", a afirmat Zegrean.

Întrebat dacă preşedintele ales Klaus Iohannis poate fi validat şi poate depune jurământul în condiţiile în care ÎCCJ nu s-a pronunţat în dosarul de incompatibilitate al acestuia, şeful CCR a subliniat că în această situaţie liderul PNL se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Augustin Zegrean nu a dorit să comenteze situaţia în care Iohannis ar fi declarat incompatibil de ÎCCJ, adăugând că trebuie aşteptată soluţia instanţei supreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro