CCR:Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituţională

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituţională

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" poate fi trimisă în Parlament. Curtea Constituţională a României a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a actului fundamental al ţării respectă normele legale.

Iniţiativa va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere, ulterior adoptării de către Legislativ fiind nevoie de organizarea unui referendum pentru aprobarea finală. Proiectul a fost demarat de USR, partid care a fost principalul vector de strângere a semnăturilor necesare depunerii actului normativ la Parlament.

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

După sentinţa CCR, Dan Barna, preşedintele USR, a declarat: "Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia arată încă o dată că iniţiativa «Fără Penali» trebuie să fie în Constituţie. «Fără Penali» este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie".

Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.

PNL a salutat decizia CCR, Prim-vicepreşedintele Raluca Turcan a declarat: "Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! (...) Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât, până la sfârşitul legis-laturii, să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, pentru a evita riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii".

Ulterior, reprezentanţii PNL au spus că iniţiativa va fi discutată, joi, la Palatul Cotroceni, la consultarea cu preşedintele Klaus Iohannis şi că ar putea să fie una dintre întrebările de la referendumul din 26 mai 2019.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS