CEA MAI BUNĂ PERFORMANŢĂ FINANCIARĂ DIN ULTIMII 11 ANICEC Bank - profit brut de 432,97 milioane lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

CEC Bank - profit brut de 432,97 milioane lei

CEC Bank a încheiat anul 2018 cu un profit brut de 432,97 milioane lei, înregistrând cea mai bună performanţă financiară din ultimii 11 ani, a anunţat, ieri, banca de stat.

Anul trecut, portofoliul de credite în sold aferent clienţilor persoane juridice a crescut cu circa 13,1% faţă de 2017, în timp ce la nivelul sistemului bancar acest indicator a înregistrat o creştere de numai 6,8%, subliniază documentul citat. Acesta arată că banca şi-a majorat şi portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creştere cu 7,3%, anul trecut faţă de cel precedent.

În ceea ce priveşte volumul de credite noi acordate în anul 2018, acesta a crescut cu circa 5,34%, ajungând la aproximativ 7 miliarde lei.

Comunicatul CEC Bank arată: "Activitatea de creditare a înregistrat un ritm de creştere mult mai intens decât s-ar putea concluziona pe baza soldurilor din bilanţ, întrucât creditele acordate clienţilor care activează în agricultură sunt acordate şi rambursate integral în cursul anului, după cum, parţial, creditele aprobate în anul 2018 şi neutilizate până la finalul anului nu sunt reflectate în soldul bilantier.

Continuând politică de susţinere a absorbţiei de Fonduri Europene, banca a finanţat, până la sfârşitul anului 2018, un număr de 48.046 proiecte eligibile pentru accesarea acestor fonduri, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la 13,93 miliarde lei.

Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancară a înregistrat, în anul 2018, o creştere cu 1,1% faţă de anul precedent, în condiţiile în care banca deţine suficiente lichidităţi şi a aplicat o politică de temperare a atragerii acestor surse.

Pe parcursul anului 2018, CEC Bank a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii activelor. Astfel, rata expunerilor neperformante din credite şi avansuri a înregistrat, la finalul lunii decembrie, un nivel de 6,01%, în scădere cu 3,09 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la data de 31.12.2017. Rata creditelor neperformante din împrumuturi şi avansuri acordate clienţilor persoane fizice, cu un nivel de 1,96%, reflectă o calitate ridicată a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, fiind în scădere cu 0,95 p.p. faţă de nivelul înregis-trat cu un an în urmă. Tendinţa pozitivă privind calitatea portofoliului de credite se menţine şi în anul curent.

Nivelul ratei fondurilor proprii totale de 17,3% la finalul anului trecut reflectă o utilizare eficientă a capitalului, consideră reprezentanţii instituţiei de credit.

Valoarea netă a bilanţului a fost de 29,32 miliarde lei, în scădere cu 7,4% faţă de anul 2017, ca urmare a diminuării disponibiliului în cont la BNR, în concordanţă cu nivelul rezervei minime obligatorii ce trebuie realizată în perioada de aplicare. Acest fapt a determinat scăderea cotei de piaţă în func-ţie de volumul activelor, de la 7,41% la finalul anului 2017, la 6,51% la finalul anului 2018, CEC Bank menţinându-şi însă poziţia în top 7 bănci din sistemul bancar românesc.

CEC Bank oferă o gama completă de produse şi servicii financiare, continuând şi în 2018 să investească în servicii şi produse moderne şi accentuând componenta digitală, pentru a oferi clienţilor accesibilitate şi convenienţă. Anul trecut, banca a înregistrat creşteri substanţiale în operaţiunile electronice şi digitale, cu 11% mai mult comparativ cu 2017.

Clienţii băncii beneficiază de o reţea naţională de 1.214 ATM-uri şi 6.704 POS-uri, precum şi de servicii complete de Internet Banking, Mobile Banking şi Phone Banking. CEC Bank deţine un număr de 1.024 de unităţi, din care 480 sunt situate în mediul rural.

Laurenţiu Mitrache, director general - preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank, a declarat: "Conform misiunii asumate, CEC Bank va continua să susţină IMM-urile, agricultura, administraţiile publice locale şi populaţia, acordând o atenţie deosebită cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru anul 2019 ne-am propus o creştere a activităţii, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creşterii eficienţei şi îmbunătăţirii indicatorilor prudenţiali. La data de 30.04.2019, Banca a obţinut un profit brut de 153,2 milioa-ne lei, semnificativ mai mare faţă de obiectivele asumate pentru perioada ianuarie-aprilie 2019".

Laurenţiu Mitrache l-a înlocuit, recent, pe Radu Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank.

Radu Gheţea a fost înlocuit şi din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, cu Valentin Tiberiu Mavrodin, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe probleme de trezorerie, după ce mandatul domnului Gheţea în fruntea băncii de stat a expirat sâmbătă, 11 mai.

În ocazie, Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "După 12 ani, toate mandatele mele la conducerea CEC Bank au expirat. Această perioadă reprezintă o etapă importantă din viaţa mea, pe care, să zic aşa, am ars-o. În acest moment, nu pot spune că am anumite planuri, dar urmăresc cu interes unele proiecte din piaţă, să văd în ce măsură sunt abordabile".

Amintim că Ministerul Finanţelor, principalul acţionar al băncii de stat, a decis, anul trecut, să despartă în două funcţia de preşedinte-director general (CEO) al CEC Bank.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS