CEDO a respins apelul ţării noastre în dosarul închisorilor secrete CIA

Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins apelurile formulate de Lituania şi România împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în mai cu privire la participarea lor în programul închisorilor secrete CIA.

Curtea s-a pronunţat în favoarea celor doi deţinuţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba), Abd al-Rahim al-Nashir - contra României - şi Abu Zubaida - contra Lituaniei - care sus­ţin că au fost încarceraţi în secret în aceste ţări în perioada 2004-2006 şi că au fost supuşi unor forme de violenţă morală şi fizică, informează news.ro. Nici Bucureştiul şi nici Vilniusul nu au recunoscut până în prezent existenţa unor închisori secrete pe teritoriile lor, iar cele două ţări au făcut apel. Însă judecătorii europeni au hotărât - în unanimitate - să res­pingă aceste recursuri. Curtea recomandă autorităţilor lituaniene să efectueze cât mai rapid o anchetă completă în acest dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei vinovaţi. Ea a condamnat Lituania la plata sumei de 100.000 de euro reclamantului şi a 30.000 de euro cheltuieli de judecată.

Curtea cu sediul la Strasbourg a ajuns la aceeaşi concluzie în dosarul lui Abd al-Rahim al-Nashiri contra României, care urmează să plăteas­că 100.000 de euro reclamantului. CEDO recomandă şi Bucureştiului să efectueze o anchetă şi să încerce să obţină asigurări de la autorităţile americane că al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte. Curtea a condamnat autorităţile române şi lituaniene pe baza mai multor încălcări - şi anume cu privire la interzicerea torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, la respectarea vieţii private şi dreptul la recurs.

Polonia a fost condamnată de Curtea de la Strasbourg din cauza unor fapte similare în 2015. Închisori CIA au fost înfiinţate, în secret, de către Agenţia Centrală americană de Informaţii în mai multe ţări - şi anume în Polonia, Lituania, România, Afganis­tan şi Thailanda - în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, la începutul "războiului contra terorismului", în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro