Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 AUGUSTPodiumul randamentelor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Podiumul randamentelor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 16 - 23 august, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mai mari ale preţului.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile companiei IAR Braşov (IARV), a cărei cotaţie a înregistrat un salt de 19,15%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 16 - 23 august, preţul acţiunilor IARV a fluctuat între o stagnare, evoluţie consemnată în data de 20 august, în contextul unui rulaj de 10.891 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 6.616 de unităţi, şi o creştere de 9,68%, apărută pe 16 august, pe fondul unui volum de 53.817 de titluri.

În data de 16 august, emitentul a raportat că pentru prima jumătate a anului curent a obţinut un profit net de 35,96 milioane de lei, de circa trei ori şi jumătate mai mare decât cel raportat pentru primele şase luni ale anului trecut, şi cu 15,3% peste cel realizat în întregul an 2018.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 1.889.723,4 de lei.

Acţionarul principal al companiei aeronautice este Statul Român, care, prin Ministerul Economiei, are o participaţie de 64,89% din capitalul social, în timp ce capitalizarea emitentului la BVB este de circa 224,66 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Prebet Aiud (PREB), a căror apreciere a fost de 6,41%, în raport cu moneda euro.

În perioada analizată, cotaţia PREB a fluctuat între o scădere de 2,43%, avută în 19 august, şi o apreciere de 4,33%, consemnată pe 21 august, în contextul unui volum tranzacţionat de 245.575 de unităţi, peste media ultimelor 20 de şedinţe bursiere, de circa 119.475 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 19,95 milioane de lei, a raportat în 14 august, pentru primul semestru al anului 2019, un profit net de 2,68 milioane de lei, mai mult decât dublul profitului net înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Valoarea transferurilor cu titlurile fabricantului de produse din beton, pentru perioada analizată, este de 554.008,84 de lei.

În data de 20 august, emitentul a anunţat că Anodin Assets din Cluj a ajuns la o deţinere de 16,26% din societate, echivalentul a 7,41 milioane de acţiuni PREB. Anterior datei de raportare, participaţia firmei clujene la Prebet era de 13,4% (6,1 milioane de acţiuni).

Cu o apreciere de 6,34%, în intervalul 16 - 23 august, acţiunile Prefab (PREH) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

Cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe din cele şase cuprinse în perioada menţionată, iar suma transferurilor cu titlurile PREH s-a cifrat la 2.770,99 de lei.

În 14 august, Prefab a raportat un profit net de 0,19 milioane de lei obţinut în primele şase luni din acest an, cu 78,7% mai mare decât cel obţinut în perioada similară din anul 2018, la o cifră de afacere în scădere cu 1,7%, până la 35,14 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de aproximativ 41,98 milioa-ne de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 2.446.603,23 de lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), cel mai rentabil emitent din indicii BET şi BET-XT, care în intervalul analizat a cumulat transferuri în sumă de 5.817.282,78 de lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 286,59 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNN la bursă este de circa 3,74 miliarde de lei. În intervalul precizat, cotaţia producătorului de energie a crescut cu 5,21%.

De menţionat că performanţa celor trei titluri iese în evidenţă şi pe fondul unui context de piaţă în care lichiditatea titlurilor care asigură în general rulajul bursei noastre a scăzut considerabil faţă de media anuală.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece acţiuni de la bursa noastră, a înregistrat, în perioada avută în vedere, un avans de 0,78%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de pe piaţa locală, s-a apreciat cu 0,79%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,67%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 august.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie s-a apreciat cu 3,52%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 22 august, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au raportat o creştere de 2,51%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest top se află OTP Real Estate & Construction, cu un avans de 2,16%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care s-au apreciat cu 1,19%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a raportat o scădere de 0,64%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 16 - 23 august, cu 0,12%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,15%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,84%, în intervalul 16 - 23 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:20, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 2,2% în apropierea nivelului de 10.320 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 184,92 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS