Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 MAIBitcoin îşi continuă ascensiunea către 9.000 de dolari

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Bitcoin îşi continuă ascensiunea către 9.000 de dolari

Criptomoneda Bitcoin a înregistrat o creştere de 9,6%, în intervalul 20 - 27 mai, stabilind un nou record de preţ al acestui an după ce cotaţia celei mai importante monede digitale a urcat luni în preajma nivelului de 9.000 de dolari, mai exact până la 8.947,88 de dolari, conform CoinDesk Bitcoin Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Acesta este cel mai ridicat nivel atins de Bitcoin din luna mai a anului 2018, raliul către noile maxime venind după ce moneda virtuală a depăşit pragul de 7.000 de dolari la mijlocul acestei luni într-o altă continuare a revenirii de preţ începută în luna aprilie.

Potrivit "coindesk.com", ascensiunea către noile maxime vine după ce preţul criptomonedei a coborât la 6.600 de dolari în data de 17 mai pentru ca, ulterior, pe fondul unei presiuni mari la cumpărare, preţul să urce la peste 7.300 de dolari, în aceeaşi zi.

De atunci, cotaţia Bitcoin a crescut cu circa 20%. Ieri, în jurul orei 12:00, criptomoneda se tranzacţiona la un nivel de 8.731 de dolari, potrivit datelor prezentate de CoinDesk.

De asemenea, raliul recent al preţului a fost însoţit de o creştere semnificativă a volumului de tranzacţionare, arată "coindesk.com".

"Interesul pentru criptomonedă a reapărut în ultimele săptămâni, iar preţul a urcat cu peste 140% în acest an. A existat o creştere a numărului companiilor mari care experimentează o posibilă lansare a unor produse sau servicii ce au o legătură directă cu criptomonedele.

De exemplu, producătorul de telefoane taiwanez HTC a lansat un telefon ce se concentrează pe stocarea în siguranţă a monedelor digitale, în timp ce despre Facebook se spune că lucrează la propria criptomonedă. Între timp, Fidelity a lansat o nouă companie pentru a le permite investitorilor instituţionali să tranzacţioneze Bitcoin", explică CNBC.

În acelaşi timp, Jihan Chu, co-fondator al Kenetic Capital susţine într-un interviu acordat pentru Bloomberg că preţul monedei Bitcoin îşi va continua raliul în acest an. Acesta face referire la înjumătăţirea câştigului din mineritul Bitcoin din luna mai a anului 2020 şi la adoptarea criptomonedelor de către Facebook şi Fidelity drept elemente care vor susţine parcursul pozitiv din restul anului.

De asemenea, aprecierea Bitcoin a generat creşteri şi pentru cotaţia altor monede virtuale, Ripple şi Ethereum, cele mai mari criptomonede după Bitcoin în funcţie de valoarea de piaţă, înregistrând aprecieri semnificative, potrivit datelor furnizate de investing.com.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, cotaţia criptovalutei a scăzut sub 5.000 de dolari pentru prima dată în ultimele paisprezece luni, preţul monedei virtuale continuându-şi deprecierea în decembrie, sub pragul de 3.500 de dolari.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, în jurul orei 12:00, valoarea de piaţă a criptomonedei depăşise 150 miliarde de dolari, ajungând la 154,44 miliarde de dolari.

Trecând la activele tradiţionale, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), topul randamentelor, în perioada 20 - 27 mai, a fost condus de acţiunile Socep (SOCP), care au marcat un avans de 5,11%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia secundă se regăsesc titlurile Purcari Wineries (WINE), care au înregistrat o creştere 4,94%, în perioada menţionată, în timp ce acţiunile Altur (ALT) completează topul celor mai rentabili emitenţi, cu o apreciere de 4,36%, în perioada analizată.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, a revenit pe creştere, marcând un avans de 0,47%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce BET-XT, compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat o apreciere de 0,19%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun randament a fost avut de titlurile WINE.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat cel mai slab comportament din cadrul celor trei coşuri de acţiuni analizate în această rubrică, cu o depreciere de 1,3%, în perioada 20 - 27 mai, în raport cu moneda euro.

Deprecierea a apărut şi ca urmare a corecţiei ex-dividend de luni a titlurilor SIF Oltenia (SIF5).

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 - 24 mai, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 0,84%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat OTP Expert, cu o apreciere de 0,8%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,79%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a revenit pe o creştere uşoară, în contextul aprofundării tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, marcând un avans minor, de 0,64%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat marginal, în intervalul 20 - 27 mai, cu 0,01%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,4%.

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

28 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1828
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5108
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3758
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.1178

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie