CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 - 30 APRILIERomcarbon devine cel mai rentabil emitent de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Romcarbon devine cel mai rentabil emitent de la BVB

Săptămâna trecută, compania a anunţat încheierea a două antecontracte de vânzare-cumpărare, în valoare de peste şapte milioane de euro 

Acţiunile procesatorului de mase plastice Romcarbon (ROCE), ce au marcat un avans de 13,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul 24-30 aprilie, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Joi, 26 aprilie, înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare, emitentul anunţa încheierea, în data de 23 aprilie, a două antecontracte de vânzare-cumpărare, în valoare de peste şapte milioane de euro, cu Office & Logistics SRL.

Primul are ca obiect promisiunea vânzării activelor aflate în proprietatea ROCE situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 29, constând dintr-un teren în suprafaţă totală de 39.269,50 metri pătraţi (mp) şi din toate construcţiile amplasate pe acesta, pentru preţul total de 3,9 milioane de euro fără TVA.

Cel de-al doilea are ca obiect promisiunea vânzării activelor situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 29 şi, respectiv, Calea Chişinăului nr. 27-29, reprezentând un teren de 35.192,48 mp şi construcţiile existente pe suprafaţa sa, preţul total fiind de 3,43 milioane de euro fără TVA, se arată în raportul emitentului remis bursei.

Piaţa a reacţionat prompt, cotaţia ROCE urcând cu 15% în acea zi, pe fondul unui volum de 3,43 milioane de acţiuni, cel mai mare rulaj consemnat de titlurile procesatorului de mase plastice din luna mai a anului 2014 până în prezent.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul menţionat, preţul acţiunii emitentului la BVB a oscilat între o scădere de 0,66%, pe data de 25 aprilie, în contextul unui rulaj de apropape 0,3 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,4 milioane de acţiuni şi o creştere de 2,72%, cu o zi în urmă, pe fondul unui volum de 0,6 milioane de unităţi.

Pe data de 26 aprilie, la Adunarea Generală de bilanţ, acţionarii ROCE au aprobat repartizarea profitului net înregistrat în exerciţiul financiar 2017, în valoare de 4.798.065,69 lei, pe următoarele destinaţii: a) Rezerve legale în suma de 239.903 lei; b) Alte rezerve în sumă de 1.487.753 lei, reprezentând facilitatea fiscală privind scutirea de impozit a profitului reinvestit în anul 2017; c) Rezultat reportat în suma de 3.070.409,69 lei.

Trebuie menţionat că performanţa acţiunilor ROCE iese în evidenţă în contextul în care piaţa noas-tră de capital s-a confruntat, în ultima perioadă, cu scăderi generalizate ale cotaţiilor, doar nouă emitenţi cunoscând creşteri ale preţurilor acţiunilor, în intervalul 24-30 aprilie.

Cifra de afaceri totală a companiei a fost de aproape 198 milioane de lei, anul trecut, în apreciere cu 9%, respectiv 16 milioane de lei, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016.

În 2017, vânzările nete au înregistrat o creştere de 9%, faţă de cele consemenate în anul anterior, ajungând la 195,1 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a procesatorului de mase plastice este de 45,7 milioane de lei (circa 9,8 milioane de euro).

Între acţionarii companiei se găsesc Living Plas-tic Industry SRL, cu 32,85%, şi Joyful River Limited, cu 20,52%.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB se găsesc titlurile Cemacon (CEON), al căror avans a fost de 1,57%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), ce au marcat o creştere de 1,2%, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a coborât cu 3,14%, în raport cu moneda euro, în perioada 24 - 30 aprilie.

Cu o apreciere de 0,17%, în raport cu moneda euro, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) reprezintă singurul emitent din cadrul indicelui extins care s-a apreciat, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 30 aprilie, cotaţia SFG creştea cu 0,65%, în contextul unui rulaj de numai 2.387 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 3.660 de acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut, în perioada 24 - 30 aprilie, cu 3,39%, în raport cu moneda euro.

Toţi emitenţii ce intră în structura principalului coş de acţiuni al pieţei au suferit pierderi, în intervalul avut în vedere, ce mai mică depreciere fiind avută de acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a coborât, cu 0,42%, în raport cu moneda europeană.

Luni, 30 aprilie, preţul acţiunii producătorului şi furnizorului de gaze naturale a urcat cu 0,13%, fiind transferate 32.869 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de peste 71.000 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 2,14%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Şi în acest caz, toate componentele coşului de acţiuni au suferit scăderi, cea mai redusă fiind consemmată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie a coborât cu 0,38%, în raport cu moneda europeană, în perioada 24 - 30 aprilie.

Pe data de 30 aprilie, preţul acţiunilor SIF3 scădea cu 0,66%, pe fondul unui volum modest, de doar 11.384 de titluri, cu mult sub media celor 20 zile anterioare, de circa 642.400 de unităţi.

Cu un randament nul în intervalul 20 - 27 aprilie, BT Euro Obligaţiuni se situează pe primul loc al clasamentul fondurilor de investiţii.

Pe poziţia a doua a acestui top se află Raiffeisen Confort Euro, cu o scădere de 0,02%, în timp ce titlurile BRD Euro Fond ar fi adus o pierdere de 0,03%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 24 - 30 aprilie, cu 0,16%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,32%, în intervalul 24 -- 30 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.145 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 155,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nea Nici ăsta

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS