CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 MAIPrebet - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Prebet - printre performerii de la BVB

Salt de 9,38% pentru cotaţia PREB, în ziua publicării rezultatelor financiare pentru primele trei luni din 2019 

Acţiunile Prebet Aiud (PREB) au urcat cu 6,63%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 mai, avans ce plasează titlurile fabricantului produselor din beton pentru construcţii pe poziţia a doua în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Este o performanţă ce se datorează exclusiv saltului de 9,38% al cotaţiei PREB din data de 14 mai, când compania şi-a publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an, producătorul de materiale de construcţii raportând o cifră de afaceri netă de 5,77 milioane de lei, în creştere cu 40,29% faţă de cea obţinută după primele trei luni ale anului 2018.

Veniturile totale din exploatare au fost de 6,71 milioane de lei, cu 14,46% peste cele raportate la finele lunii martie 2018, în timp ce cheltuielile de exploatare au fost de 5,51 milioane de lei, cu 1,82% sub cele înregistrate după primul trimestru al anului trecut.

În aceste condiţii, Prebet a raportat un profit net de 1,12 milioane de lei, de circa 4,5 mai mare faţă de cel obţinut la finele lunii martie 2018, de 0,25 milioane de lei.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 9 - 16 mai, cotaţia PREB a oscilat între o scădere de 6,29%, înregistrată în data de 9 mai, pe fondul unui volum de 19.418 acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 34.260 de unităţi şi o creştere de 2,29%, consemnată în 15 mai, în condiţiile unui rulaj modest de numai 248 de titluri.

În şedinţa din data de 14 mai, ziua raportării rezultatelor financiare pentru primul trimestru al anului, rulajul cu titlurile PREB a fost de 118.120 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 43.800 de titluri (media unei anumite perioade, de plidă 20 de zile, ce reprezintă aproape o lună de tranzacţionare, este o medie mobilă, astfel încât valorile sale diferă de la o şedinţă de tranzacţionare la alta).

De menţionat că performanţa acţiunilor PREB apare şi în condiţiile în care titlurile fabricantului de materiale de construcţii au o lichiditate redusă la bursă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Acţionarii Prebet vor primi, începând cu data de 25 mai 2019, un dividend brut de 0,02076 lei care, raportat la cotaţia de închidere PREB din data de 8 mai, ultima zi în care puteau fi achiziţionate acţiuni pentru a beneficia de dividende, de 0,35 lei, oferă un randament brut de 5,93%.

Cel mai important acţionar al companiei este Liviu Hagea, cu o deţinere de 30,86%, în timp ce Anodin Assets din Cluj are 15,41% iar asociaţia salariaţilor Prebet deţine 11,57% din capitalul companiei.

Valoarea de piaţă a Prebet Aiud la Bursa de Valori Bucureşti este de 15,94 milioane de lei.

Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile IAR Braşov (IARV), a căror cotaţie a urcat cu 22,32%, în perioada 9 - 16 mai, în timp ce locul al treilea al clasamentului este ocupat de acţiunile Cemacon (CEON), cu un salt de 4,8%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,07%, în intervalul 9 - 16 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre fiind marcată de acţiunile Purcari Wineries (WINE), care s-au apreciat cu 2,82%, în raport cu moneda euro.

Ponderea titlurilor producătorului de vinuri în indicele BET este de 0,68%.

Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un recul de 1,09%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cel mai bun randament a fost bifat de titlurile CEON, a cărei importanţă în indicele extins este de doar 0,09%.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,26%, în perioada 9 - 16 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au avut un avans de 0,37%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov în indicele BET-FI este de 8,24%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 mai, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 0,78%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de FDI Omninvest cu un plus de 0,75%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction au marcat un avans de 0,7%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,67%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 9 - 16 mai, cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 27,74%, în intervalul 9 - 16 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.270 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 128,77 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS