Cel puţin zece răniţi în explozia din Lyon

L.A.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Actualizare - Aproximativ zece persoane au fost rănite în această seară în explozia unui colet-capcană, pe o stradă pietonală foarte aglomerată, la Lyon, catalogată drept un "atac" de către preşedintele Emmanuel Macron, cu două zile înaintea alegerilor europene în Franţa, relatează AFP.

Această geantă sau colet - care conţinea şuruburi sau bolţuri, potrivit unor surse din cadrul poliţiei - a fost depusă/depus în faţa unei brutării, pe Rue Victor Hugo, o stradă pietoală şi comercială, în apropiere de Place Bellecour, în centrul oraşului.

Un bărbat în vârstă de 30-35 de ani care circula pe bicicletă, văzut în apropierea locului respectiv la momentul faptei, este căutat activ de către poliţie, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Sectorul a fost evacuat şi închis de către forţe de ordine.

Ultimul bilanţ furnizat de prefectură anunţa "opt răniţi uşor".

Şapte dintre răniţi au fost preluaţi de către salvatori şi transportaţi către un spital vecin, pe malul Ronului.

Altă sursă evoca un bilanţ de aproximativ zece răniţi uşor.

"O fată în vârstă de opt ani a fost rănită (...). Suntem mai degrabă liniştiţi, pentru că nu există răniţi gravi, însă avem o certitudine - era un dispozitiv exploziv", a declarat, la faţa locului, Denis Broliquier, primarul celui de-al doilea rondisment din oraş, adăugând că suspectul a fost filmat de camere de supraveghere video.

"BUCĂŢI DE CABLU ÎN JURUL MEU"

"Ne orientăm către un colet-capcană", a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Parchetului din Lyon, la puţin timp după anunţul exploziei, în timp ce procurorul Republicii, Nicolas Jacquet, se ducea la faţa locului, la fel ca prefectul regiunii, Pascal Mailhos.

"A explodat şi am crezut că era un accident de maşină (...). Erau bucăţi de cablu electric în jurul meu, baterii şi bucăţi de carton şi de plastic. Geamurile au explodat", a povestit Eva, o liceeană în vârstă de 17 ani, încă emoţionată, care se afla la 15 metri de locul exploziei.

"Am auzit un zgomot. Întrebând la magazine de jos, mi s-a spus că era un colet-capcană", a declarat o locuitoare. "A avut loc o explozie puternică. Am crezut că era de la gaze (naturale), dar nu ieşea fum, deci am crezut că e de la gaze (naturale)", a declarat o comerciantă, conform AFP.

Franţa se pregăteşte să-şi aleagă duminică deputaţii în Parlamentul Eurpean (PE). Scrutinul a început în mai multe state membre de joi, în Marea Britanie şi Olanda.

Într-un interviu acordat unui YouTuber despre aceste alegeri, Emmanuel Macron, a declarat că a avut loc "un atac la Lyon (...) nu-mi revine să fac bilanţul, dar a priori, azi, în acest stadiu, nu sunt victime. Există răniţi, deci vreau să mă gândesc, evident, la răniţi, la familiile lor".

Franţa nu a mai fost vizată de atacuri cu colet-capcană din decembrie 2007, când o explozie într-un cabinet de avocatură - ale cărei motive au rămas neexplicate până în prezent - s-a soldat cu un mort şi un rănit.

L.A.

--------

Emmanuel Macron, intervievat de un tânăr YouTuber, Hugo Travers, cu două zile înaintea alegerilor europene în Franţa, a evocat un "atac" la Lyon, relatează Le Figaro.

"A avut loc un atac la Lyon, ştie toată lumea", a declarat mai întâi şeful statului francez.

Macron a spus apoi că a constatat "îngrijorarea" legitimă exprimată de navigatorii pe Internet cu privire la intervenţia sa.

Însă "nu-mi revine mie să fac bilanţul", a spus el, potrivit Le Figaro.

"A priori, în acest stadiu, nu există victime. Sunt răniţi, aşadar mă gândesc la răniţi şi la familiile lor", a conchis şeful statului.

El şi-a cerut "scuze pentru întârierea" cu care a început interviul său, "din cauza acestui lucru neprevăzut".

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului a anunţat că s-a sesizat în ancheta cu privire la explozia de astăzi după-amiaza, a unui colet-capcană soldat cu opt răniţi uşor pe o stradă pietonală, la Lyon, relatează AFP.

Parchetul a precizat că procurorul Parisului, Remy Heitz se duce la faţa locului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS