Charles Michel: "UE pregăteşte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară"

D.T.
Internaţional / 28 martie

Charles Michel: "UE pregăteşte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară"

Uniunea Europeană urmează să pregătească un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară, a declarat astăzi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedinta Maia Sandu la Chişinău, unde se află într-o vizită oficială, conform Agerpres.

"Rusia continuă războiul din Ucraina şi voi sunteţi afectaţi. Aţi devenit o ţintă şi Rusia continuă să încerce să destabilizeze situaţia folosind atacuri cibernetice, proteste înscenate, etc. Credem în capacitatea guvernării de a le face faţă. Vă susţinem nu doar prin cuvinte, dar şi prin acţiuni concrete. În ultimul an am oferit sprijin în valoare de un miliard de euro, în special în domeniul energetic. La ultima şedinţă a Consiliului European, statele membre au solicitat pregătirea unui pachet de sprijin pentru R. Moldova până la vară", a declarat Charles Michel.

Chişinăul are "prieteni mulţi şi puternici" la Bruxelles, care îşi doresc ca Republica Moldova să facă parte cât mai curând din familia UE, a afirmat Charles Michel, adăugând că "este o oportunitate istorică pentru Republica Moldova". "Sunt convins că trebuie să beneficiaţi de aceasta", a adăugat el.

În continuare, preşedintele Consiliului European a subliniat importanţa îndeplinirii de către autorităţile de la Chişinău a celor nouă condiţionalităţi pentru a lansa negocierile de aderare, dar şi a reformelor începute, adaugă sursa.

"Republica Moldova are toată susţinerea pentru parcursul său european. Vreau să felicit conducerea pentru eforturile de implementare a reformei justiţiei şi să declar că UE susţine toate eforturile guvernului pe acest subiect. Suntem gata să oferim expertiză şi ştim că se lucrează îndeaproape cu Comisia de la Veneţia. Vom continua să oferim mai multe instrumente de sprijin. Trebuie să vă oferim asistenţă financiară. E important să avem o decizie foarte clară despre cum oamenii din Republica Moldova pot fi ajutaţi", a menţionat Charles Michel.

La rândul său, Maia Sandu a subliniat importanţa integrării Republica Moldova în UE.

"Integrarea europeană e unicul drum care asigură supravieţuirea Republicii Moldova, transformarea ei într-o ţară liberă şi prosperă. Este unica şansă ca cetăţenii să trăiască în pace acasă. Trebuie să facem faţă atacurilor hibride îndreptate împotriva determinării noastre de a fi parte a lumii libere", a afirmat Maia Sandu.

"Am reuşit să ne întărim poziţiile, să consolidăm rezilienţa şi să fim mai puternici, inclusiv datorită ajutorului oferit de UE. Ne propunem să deschidem negocierile cât mai curând posibil. Suntem conştienţă că e un proces complex", a declarat Maia Sandu, care a ţinut să evidenţieze eforturile depuse în asigurarea unui sistem judiciar integru, dar şi în vederea dezvoltării economice.

"Luptăm împotriva corupţiei şi eliminăm influenţa oligarhilor. Avem mult de lucru, am înregistrat progrese şi rămânem dedicaţi obiectivelor. Vom asigura pacea şi securitatea cetăţenilor. Vom stimula creşterea economică, vom moderniza infrastructura. Vom construi un sistem de justiţie eficient şi, într-o bună zi, vom fi gata să aderăm la marea familie europeană", a spus Maia Sandu.

Referitor la summitul Comunităţii Politice Europene, preconizat să aibă loc la începutul verii la Chişinău, Maia Sandu a afirmat că acest eveniment reprezintă o ocazie deosebită pentru Republica Moldova. "Este o dovadă a angajamentului ferm faţă de familia europeană, dar şi un puternic sprijin diplomatic. E un mesaj clar că nu suntem singuri şi că avem prieteni numeroşi şi puternici", a mai spus Maia Sandu.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Moldova, în majoritatea ei, se comportă mai rău ca o comunitate de țigani sinistrați . Cerșește mereu și așteaptă ajutoare . Mai nou, minte cu nerușinare . Prin Drojdie Sandu, Președinta Marionetă și Insecta Infectată de Occident a Moldovei ! Cică Russia ar fi de vină pentru sărăcia și mizeria din țară . Cu amenințări, incitări la proteste, schimbare de guvern, etc. Dar, în realitate, nu s-a dovedit nimic ! De vină este Președintele, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, care sunt naivi, incompetenți și imorali . Slugoii fără scrupule ai Occidentului . Care le mai aruncă câte ceva și ... râd de ei . Dar și neamul moldovenesc poartă o vină . Că se lasă păcălit și suportă ! ...

  1. Bursa, nu verificati deloc commenturile?!

   Nu mai lasati rusnacii sa jigneasca natiuni infratite cu Romania.

   Romania si romanii sustin Rep Moldova si Ucraina! 

   Hahaha, propagandistul sovietic e disperat!

   TU NU POȚI REPREZENTA ROMÂNIA ȘI TOȚI ROMÂNII ! PE MINE NU MĂ REPREZINȚI ! ȘI NU MĂ POȚI OBLIGA SĂ GÂNDESC CA TINE ! ...

   ÎMI CONSTRUIESC OPINIILE FUNCȚIE DE REALITATEA ISTORICĂ ȘI PREZENTĂ . ASTA NU ÎNSEAMNĂ CĂ SUNT PROPAGANDIST ... SOVIETIC . TU PE CE ÎȚI CONSTRUIEȘTI OPINIILE ? ... ȘI NU SUNT DISPERAT . REGRET DOAR CĂ ÎMI ESTE DAT SĂ CUNOSC ȘI SĂ TRĂIESC CU O GENERAȚIE DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA TA . ANALFABETĂ, INCULTĂ ȘI IMORALĂ ! ...

   Sunt mai multe generații. A mea cu siguranță cu este analfabetă, incultă sau imorală. Nici a ta nu este, doar tu, pentru că ești un sărac disperat. :)))))

  Republica Moldova și România trebuie să se unească. Maia Sandu trebuie să intre priministru in locul tartanului bășit Ciucă. Iohannis trebuie să facă pușcărie pentru că și-a bătut joc de votul meu și votul a milioane de români. Acest infractor jegos se face vinovat de înșelăciune în convenție. După ce își termină mandatul îl dau in judecata pe acest borfaș care și-a cumpărat 7 case cu banii câștigați din vânzarea unor copii străinilor pentru organe.

  1. Cu acest jegos cu 7 case ai votat idiotule,sau uitați ce ode și plecăciuni îi făceați la alegeri,nici Ceaușescu nu a avut parte de atâta pupaturi în dos cât ați lustruit voi la iohanis ,miloagă Sandu sa se ducă în America sa conducă acolo nu la noi

   Din fericire, unirea Basarabiei cu România a fost deja decisă, armata a paișpea dispare din centrul Europei, Rusia se face fărâmițe!!! :)))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9543
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6181
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0759
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7545
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0518

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro