Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

China adoptă legea controversată privind securitatea naţională la Hong Kong

G.U.
Internaţional /

China adoptă legea controversată privind securitatea naţională la Hong Kong

China a adoptat marţi, în marş forţat, o lege controversată cu privire la securitatea naţională la Hong Kong, percepută de către criticii acesteia drept un mod de a pune căluş opoziţiei în teritoriul semiautonom, relatează AFP, potrivt News.ro.

Ignorând îndemnurile Occidentului, Parlamentul naţional chinez a adoptat acest text, la un an după manifestaţii monstru în fosta colonie britanică împotriva influenţei Guvernului central.

Înfuriat de aceste evenimente, Beijingul a impus în doar câteva săptămâni această lege care ocolesşte Consiliul Legislativ (LegCo) local şi care face opoziţia din Hong Kong să se teamă de un recul al libertăţilor de la retrocedarea Hong Kongului Chinei în 1997.

Textul a fost trimis de duminică Comitetului Permament al Parlamentului chinez, o instanţă aflată în suboerdinea Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

"Legea securităţii naţionale la Hong Kong a fost adoptată în mod oficial", şi-a exprimat satisfacţia marţi, într-un comunicat, DAB, principalul partid din Hong Kong loial Beijingului.

Mai multe publicaţii din acest teritoriu, precum televiziunea RTHK şi cotidianul South China Morning Post au confirmat, de asemenea, informaţia, citând surse apropiate dosarului.

Pentru Guvernul central este vorba, prin această lege, despre asigurarea stabilităţii, oprirea vandalismului care a pătat manifestaţiile din 2019 în oraşul cu 7,5 milioane de locuitori şi de reprimarea curentului în favoarea independenţei.

Opoziţia în favoarea democraţiei de la Hong Kong şi mai multe ţări din Occident, inclusiv Statele Unite denunţă această lege drept un atac împotriva autonomiei şi libertăţilor teritoriului.

"SFÂRŞITUL"

În prezent este dificil să se cunoască consecinţele reale ale textului - întrucât prevederile acestuia au rămas secrete până în prezent.

Agenţia oficială chineză de presă China Nouă a prezentat însă în iulie liniile mari, scriind că legea vizează să reprime "separatismul", "terorismul", "subversiunea" şi "complicitatea cu forţe extrne şi străine".

În vizorul Beijingului se află mai ales susţinătorii independenţei sau anumite ţări străine, mai ales Statele Unite, acuzate de faptul că aruncă gaz pe foc şi susţin manifestanţii.

Un "organ de securitate naţională" - în subordinea Guvernului central - urmează să fie instituit la Hong Kong, o premieră. El urmează să fie însărcinat cu colectarea de informaţii.

Ideea de a încredinţa unui organism al puterii chineze prerogative în teritoriul semiautonom îngrijorează puternic opoziţia locală, deoarece în China continentală, condusă de PCC, nu există separaţia puterilor în stat.

"Acest lucru marchează sfârşitul Hong Kongului aşa cum îl ştie lumea. Prin puteri extinse şi o lege prost definită, oraşul se va transforma într-un #statalpoliţieisecrete", a scris marţi pe Twitter Joshua Wong, una dintre figurile mişcării în favoarea democraţiei la Hong Kong.

De la retrocedare, teritoriul se bucură de o largă autonomie faţă de China continentală, în virtutea principiului "o ţară, două sisteme".

Locuitorii Hong Kongului beneficiază de libertatea de exprimare, libertatea presei, o justiţie independentă şi un sistem capitalist.

RESTRICŢII DE VIZE

Însă regiunea este condusă de un guvern local ai cărui membri sunt în mod sistematic loiali Beijingului, în urma unui proces de selectare care îndepărtează orice personalitate din opoziţie.

Conducătoarea cu cel mai înalt rang al Hong Kongului, Carrie Lam, a refuzat marţi, în conferinţa sa de presă săptămânală, să confirme adoptarea legii, pe care a susţinut-o.

Guverne occidentale şi-au declarat în ultimele săptămâni îngrijorarea cu privire la statutul internaţional al oraşului, una dintre principalele pieţe financiare din lume.

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat "îngrijorarea gravă". G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - auîndemnat să se revină asupra acestui plan.

Anticipând votul şi ferm opus beijingului în dosarul Hong Kong, Washingtonul a anunţat luni sfârşitul vânzărilor de echipament sensibil în domeniul Apărării către Hong Kong, cu scopul de a evita ca acesta "să cadă pe mână" armatei chineze.

Statele Unite au anunţat încă de vineri restricţionarea vizelor unor oficiali chinezi acuzaţi de "punerea în discuţie" a autornomiei teritoriului. China a replicat luni printr-o măsură similară vizând cetăţeni americani care "s-au comportat rău" criticând legea.

Care va fi reacţia locuitorilor Hong Kongului, acum după adoptarea legii?

Manifestaţii de amploare par, la prima vedere, dificil de organizat, în contextul în care autorităţile din Hong Kong interzic în continuare adunări de peste 50 de persoane, din cauza pandemiei covid-19.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hai ca incet, incet va calca pe cap CHINA. Identic cu comunistii democrati neomarxisti din USA. Nici odiferenta intre China si USA - latura democrata- declara rai pe bogatii tarii ca si la chinezii miliardari din marea lor adunare nationala. Vreo diferenta?

    1. prin elaborarea unui plan bine gindit pt facilitarea migratei oamenilor de afaceri si inplicit a afacerilor spre un nou HK Ar putea fi rezervat un asemenea Spatiu pe coasta AUSTALIEI sau pe un alt tarm din Oceanul Pacific Este nevoie de un coordonator cu viziuna pe termen lung dar se pare ca si SUA au mare nevoie de asa ceva.

      Cei interasati de istorie cunosc ca Alex.Macedon a pedepsit orasul Tyr prin infiintarea Alexanriei care a ruint dpv economic Tyrul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

29 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1678
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3626
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.6304

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie