Cine atacă în/din Transnistria: Rusia sau Occidentul ?

Petru Romoşan
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai

Cine atacă în/din Transnistria: Rusia sau Occidentul ?
Petru Romoşan

Rusia intenţionează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene" (Mihai Voican - "The Times: Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova", money.ro, 2.05.2022). "Credem că Kremlinul a luat decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă ruşii reuşesc să preia controlul asupra ţării, noi (Ucraina - n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar - va fi o ameninţare la adresa integrităţii Ucrainei", au spus sursele The Times" (idem). "Autorii articolului din The Times precizează că nu au putut confirma aceste date din surse independente" (idem).

Vă amintiţi cum, în februarie a.c., preşedintele american Joe Biden anunţa aproape zilnic că Rusia va ataca Ucraina? Toată lumea se întreba ce surse au Joe Biden şi administraţia prezidenţială americană în interiorul Kremlinului. Ulterior, s-a aflat cu certitudine că Ucraina pregătea pentru începutul lunii martie (mai exact, pentru 8 martie) un atac asupra Donbasului. Ucraina avea 60-80.000 de militari în aşteptare în Donbas. Deşi avea masate trupe la graniţa cu Ucraina (peste 150.000 de soldaţi), Rusia nu era pregătită să atace Ucraina. Dar conducătorii ruşi şi Vladimir Putin s-au văzut constrânşi să ia decizii precipitate, să recunoască la 22 februarie cele două republici auto­proclamate independente (Doneţk şi Lugansk) şi să invadeze Ucraina în 24 februarie 2022.

Putem presupune că lucrurile se repetă, dar, de această dată, Occidentul va muta primul. După alte surse, mult mai credibile decât mainstream-ul The Times (vezi "Războiul din Ucraina se apropie de România", bursa.ro, 30.04.2022), trupe polono-româno-ucraineano-moldovene se pregătesc să atace Transnistria, autoproclamata republică independentă sovieto-rusă (adăpostind cel mai mare depozit de arme şi muniţii din Europa al URSS şi al Federaţiei Ruse, de interes pentru Ucraina azi, în plin război). În acelaşi timp, Polonia se pregăteşte să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina de Vest, străvechi pământ polonez. La fel ca în 22-24 februarie, este foarte probabil să asistăm la evenimente majore în Republica Moldova şi în Transnistria.

Este, de altfel, de mirare că strategii americani şi britanici, care conduc NATO, nu au înţeles până acum că burta moale a Rusiei ar fi în egală măsură (cu Ucraina şi Marea Neagră) şi Republica Moldova. E greu de înţeles de ce SUA, Marea Britanie şi NATO nu susţin încă tranşant reunificarea Republicii Moldova cu România. Republica Moldova ar deveni astfel şi membră NATO, şi membră UE, iar frontiera Occidentului s-ar stabili solid mult mai la est, la Gurile Dunării. Pe ce temeiuri istorice pretinde Rusia, în diferite hărţi cu Novorusia pe care le distribuie generos, că Bugeacul românesc (azi în Ucraina) şi portul liber Odesa ar trebui să fie sub controlul Rusiei ? Şi pe ce temei de drept internaţional justifică Rusia prezenţa celor 1.500-2.000 de militari ruşi în Transnistria ca "forţe de menţinere a păcii"?

E evident că Transnistria ar trebui să se întoarcă la Ucraina (sau la Polonia într-un final?), cu excepţia raionului Dubăsari şi a Tighinei, ţinuturi româneşti. Cu tot parteneriatul "occidental" în care se găsesc azi România şi Ucraina, Bucovina de Nord şi Transcarpatia (Maramureşul istoric) sunt provincii româneşti, locuite cândva, respectiv chiar azi (Maramureşul istoric) majoritar de români.

Războiul din Ucraina promite să intre într-o nouă fază, cu durată greu de estimat. Cei care credeau că acest război (al Rusiei împotriva Ucrainei) va fi unul foarte scurt au deja toate şansele să fie dezamăgiţi. Susţinerea financiară şi militară anunţată de SUA şi de aliaţii săi pentru Ucraina, colosală, va încurca toate calculele.

România, ca şi Polonia, devine un punct fierbinte pe harta Europei. Se joacă o partidă mare în partea noastră de lume, cu toate riscurile inerente. Nu câştigi niciodată ceva care contează fără să-ţi asumi riscuri reale.

Să reamintim că Transnistria (cu un teritoriu de 4.163 ㎢, o fâşie îngustă care coboară de la nord la sud pe malul stâng al Nistrului) are aproximativ 500.000 de locuitori, dintre care 31,9% sunt de limbă maternă română, 30,4% de limbă maternă rusă şi 28,8% de limbă maternă ucraineană. Mai există minorităţi poloneze, bulgare şi armene, mai ales la Tiraspol. Este Transnistria o provincie românească, ucraineană sau rusească? Cine ştie răspunsul corect?

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. Cred ca e singurul loc unde se putea publica asa ceva in Romania!Uimitor!Cine ara ochi de vazut sa vada!

  1. De acord!

   1. Ucraina nu avea cum sa atace Donbasul ci eventual sa-l elibereze) pentru ca Donbasul este teritoriu ucrainean. Rusii sunt atacatorii, nu ucrainenii. 

   2. Transnistria este teritoriu al Republicii Moldova (cu acte in regula). Punct! 

   3. "Să reamintim că Transnistria (cu un teritoriu de 4.163 ?, o fâşie îngustă care coboară de la nord la sud pe malul stâng al Nistrului) are aproximativ 500.000 de locuitori, dintre care 31,9% sunt de limbă maternă română, 30,4% de limbă maternă rusă şi 28,8% de limbă maternă ucraineană. Mai există minorităţi poloneze, bulgare şi armene, mai ales la Tiraspol. Este Transnistria o provincie românească, ucraineană sau rusească? Cine ştie răspunsul corect?"  

   Da?!?! 

   Pe acelasi principiu, avand in vedere ca in Siberia au fost deportati multi romani, polonezi si alti est-europeni care locuiesc acolo, ne putem intreba daca Siberia este teritoriu rusesc, romanesc sau polonez? Cine stie raspunsul corect? 

   Cele 2 probleme, Transnistria si Siberia trebuie abordate si rezolvate la pachet, daca tot avem intrebari si cautam raspunsuri.

  frumoooos, autorul se autociteaza (vezi "Războiul din Ucraina se apropie de România", bursa.ro, 30.04.2022). astea sunt argumente?!

  1. Ce ai comentat?

   Autocitarea este urita?

   Esti mai nou in domeniul scrisului si cititului? 

   BRAVO , D-LE ROMOSANU !!! MA ASTEPTAM , SA INCEPETI SI DV. CU OBISNUITELE : ''''''' SLAVA UCRAINA !!! SLAVA OSTASILOR UCRAINIENI !!! SLAVA LUI VOLODEA !!! SLAVA NEVESTEI LUI VOLODEA ...... etc , etc ''''''' !!! STII DUMNEATA : PROPAGANDA DE ZEIFICARE !!!! AI SPUS AICI , NISTE LUCRURI FOARTE BUNE , SI ADEVARATE , DIN CARE REIESE CLAR CA UCRAINA STAPANESTE MULTE TERITORII ROMANESTI SI NU NUMAI , CI ARE TERITORII CUCERITE DE LA TOATE TARILE DIN JUR !!! DACA AR FI SA LE DEA INAPOI , TARILOR JEFUITE , UCRAINA N-AR MAI AVEA NICI JUMATATATE DIN SUPRAFATA EI !!! IN CE PRIVESTE SITUATIA DIN TRANSNISTRIA , SI COPILUL DE TATA STIE CA , RUSII AU ACOLO circa 2 BATALIOANE DE PAZA , CU 1.400 - 1.500 DE SOLDATI , DECI SA ZIC , PUTEREA UNUI REGIMENT OBISNUIT , NICI MACAR 1 BRIGADA , NISTRENII AU SI EI , CATEVA MII , CARE NU POT FACE ALTCEVA , DECAT TOT PAZA , NICIDECUM SA AVANSEZE SI SA ATACE PE CINEVA !!! SPIONII AMERICANI SI BRITANICI , STIU FOARTE BINE LUCRURILE ASTEA , DAR LE PLACE SA INSPAIMANTE POPULATIA ROMANIEI , SI SA AGITE LUCRURILE , SA INTARATE !!! REVENIND , DE-A LUNGUL TIMPULUI S-AU FACUT IN REPUBLICA MOLDOVA , MULTE SONDAJE , INCLUSIV DIN PARTEA ROMANIEI , INTREBAND CETATENII CARE TRECEAU ATUNCI PE STRADA , CE PARERE AU DESPRE O EVENTUALA UNIRE CU ROMANIA !!! S-A AJUNS LA SITUATIA TRISTA , DE A DESCOPERI CA circa 70 % DIN TOTAL , NU SE CONSIDERA ROMANI , NU VOR CU NICI UN CHIP SA AJUNGA '''''' SUB JUGUL ROMANIEI ''''''', SI O GRAMADA DINTRE EI , SUSPINA SI ACUM DUPA PERIOADA SOVIETICA , SI DUPA TOVARASUL LENIN !!! DOAR circa 30 % DINTRE EI , SE CONSIDERA CA SANT SI ROMANI , SI AR DORI ACEASTA UNIRE !!! REVENIND DIN NOU , D-LE ROMOSANU !!! AMINTITI-VA , VA ROG : LUCRURILE , IN REPUBLICA MOLDOVA , AU INCEPUT SA SE INFLAMEZE BRUSC , DE ACUM CATEVA SAPTAMANI , CAND MICUTA PRESEDINTA MAIA SANDU , A SPUS LA TELEVIZIUNEA MOLDOVEANA CA : INCEPAND DE ACUMA , SIMBOLURILE ''''' Z''''''', ''''''' V ''''''', COLANUL SF. GHEORGHE '''''' , SI CELELALTE SEMNE DE PE TANCURILE SI MASINILE RUSESTI , SANT INTERZISE IN REPUBLICA MOLDOVA !!! PAI , CE FACI ??? INTARATI LUCRURILE ??? BAGI BATUL PRIN GARD ??? SCUIPI , CU ALTE CUVINTE , IN DIRECTIA ARMATEI RUSE ??? AU VENIT REACTII DE LA KREMLIN , DE DEZAPROBARE SI DE AMESTEC IN TREBURILE RUSIEI !!! RUSII CONSIDERA ACUM , CA AU FOST JIGNITI DE FEMEIA PITICUTA !!! DA-TI SEAMA LA BAUTURA , FEMEIE !!! CA ALTFEL ........... SA NU CREDETI CA RUSII IARTA ATAT DE REPEDE O JIGNIRE , CE-A FACUT EA , CU ATAT MAI MULT !!! FARA SA-SI DEA SEAMA , ACEASTA FEMEIE POATE SA-SI ADUCA TARA IN RAZBOI !!! CE , NU-SI DA SEAMA CA 70 % DIN POPULATIE SANT RUSOFONI ??? DACA NU-SI DA SEAMA , ASTA E GRAV PENTRU EA , SI PENTRU TARA EI !!!!!!!!!!!!!

   ...

   Problema se poate rezova foarte simplu: Rusofonii (care oricum suspina dupa epoca sovietica si Lenin) sa fie mutati in Siberia (pentru ca de acolo au fost adusi in vest), iar romanii si polonezii din Siberia (care au fost deportati acolo), sa revina la casele lor.

   Este contraindicata autocitarea, daca ai avea un pic de minte!

   Rusii au fost jigniti,ce sa-ti povestesc!Asta e un fleac pe langa crimele comise de ei!

   De ce?

   Ca spui tu? 

   nici macar plagiatorii nu au tupeul asta, adevarul ca sunt nou in escaladarea asta a discursului, intre paranteze fie spus, pro-razboi. daca ai fi scris ceva mai mult decat prapastii (i)logice, ai fi remarcat ca este de bun simt sa nu-ti speculezi propriile speculatii. niet, niet

   Citeste mai mult, vei constata ca adesea, autorii fac trimiteri la lucrarile proprii.

   Faptul nu are nici o legatura cu plagierea - ar cam trebui sa-ti lamuresti notiunea. 

   Cu cat scrii mai mult, cu atat dai in mai multe gropi.

   Un sfat general de buna purtare: inainte sa dai lectii, invata! 

   tu unde ai invatat, ai primit bursa in copeici sau de-abia urmeaza? din pacate, mi-am atins maximul de (in)competenta, am facut vreo douajceva de ani de scoala, si cam stiu ce se citeaza si ce nu, ceea ce se citeaza este fie vreo capodopera literara, fie vreun adevar stiintific demonstrat, nu constructii subrede care deja se prabusesc sub propria greutate de la prima invarteala speculativa

   Bula a facut si el 20 de ani de scoala, dar nu s-a prins mai nimic de el. Asa si tu: intai spui ca este contraindicata autocitarea, dar acum te-ai razgandit, nu mai ai nimic contra autocitarii, ci doar pui conditii cu privire la calitatea operei citate.

   Din nou: de ce, ca spui tu? 

   Esti penibil, domnule infiltrat rus, chiar periculos pentru cei ce nu stiu sa discearna intre adevar si agenti purtatori de noviciok

   De ce sunt penibil? Ca spui tu?

   Mie mi se pare ca, intr-un mod foarte penibil, nu mai ai argumente si treci la jigniri. 

   Deci, penibil esti dumneata. 

   De ce as fi infiltrat rus? Ca nu inghit tampenia cu autocitarea? 

   Sau sunt infiltrat rus ca asa spui tu?

   Asta nu este alta tampenie? 

  Dreaming Dreamin' ...

  Rusiei trebuie sa i se lase o usa de iesire din razboi, altfel vor zbura rachete tactice nucleare, inclusiv peste Romania, ca randunelele toamna. Isteria razboinica a ajuns demult sa ia mintile chiar la oamenii cu carte!!!

  1. Au prea multe portite, doar ca rusii nu vor sa iasa din razboi. Le uram rusilor, sa nu-si revina 100 de ani dupa aceasta invazie!

   Amin!

Ziarul BURSA

05 iulie
Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro