Ciolacu: "Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din industria auto şi cea aerospaţială, să investească în România"

F.D.
Politică / 18 iunie

Ciolacu: "Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din industria auto şi cea aerospaţială, să investească în România"

Bavaria reprezintă, dintre landurile germane, cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut, şi ne dorim ca marile companii cu sediul în Bavaria din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în ţara noastră, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, relatează Agerpres.

Premierul a susţinut, la Munchen, la finalul şedinţei comune a celor două guverne, român şi bavarez, declaraţii comune alături de Markus Soder, prim-ministrul Statului Liber Bavaria.

"Sunt onorat să mă aflu aici, la Munchen, la invitaţia şefului guvernului bavarez, domnul Dr. Markus Soder, pentru a celebra împreună împlinirea a 25 de ani de cooperare instituţionalizată între România şi Bavaria. (...) Împreună cu miniştrii români şi deputatul minorităţii germane am luat parte la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care am abordat o gamă largă de subiecte, de la dosare de politică externă şi europeană, la agenda de securitate, cooperare economică, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă", a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că în urma discuţiilor s-a convenit ca dimensiunea economică să fie unul dintre pilonii colaborării bilaterale.

"Bavaria reprezintă, dintre landurile germane, cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut. Observăm o creştere constantă, iar potenţialul rămâne foarte ridicat. Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale, să investească în România - avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa. Mă bucură faptul că miniştrii economiei român şi bavarez au semnat astăzi un Memorandum de Înţelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial şi în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă şi mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale", a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului de la Bucureşti s-a referit şi la dialogul despre comunitatea românească din Bavaria şi despre etnicii germani originari din România.

"Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Bavaria, respectată pentru modul în care a reuşit să se integreze şi să se implice în viaţa socială, economică şi culturală a întregului land. I-am mulţumit, în acest context, domnului prim-ministru Markus Soder pentru sprijinul oferit de guvernul său comunităţii de români, în procesul de integrare în societatea bavareză şi pe piaţa muncii. Am abordat şi importanţa păstrării elementelor identitare de limbă, cultură şi spiritualitate românească, îndeosebi pentru tinerii români. Guvernul României sprijină derularea cursurilor de limbă română pentru tinerii români din diaspora şi avem încrederea ca, foarte curând, acestea să se desfăşoare şi în landul Bavaria", a declarat Ciolacu.

O altă temă de discuţii a vizat situaţia de după alegerile europarlamentare, a precizat el.

"Am discutat despre situaţia de după alegerile europene, avem un punct comun - atât Germania, cât şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste la un scor în jurul a 15%. L-am felicitat pe domnul prim-ministru Markus Soder pentru rezultatele obţinute şi am reafirmat necesitatea cooperării în continuare a tuturor forţelor pro-europene în interesul cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea Uniunii Europene", a afirmat Ciolacu.

În context, premierul român i-a transmis omologului său că România se bazează în continuare pe sprijinul Bavariei în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

"De asemenea, am discutat despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând a controalelor şi la frontierele terestre. Vă mulţumesc, domnule prim-ministru, pentru sprijinul constant, atât al dumneavoastră personal, cât şi al Bavariei şi al Germaniei, pentru acest deziderat al României. Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră", a declarat Ciolacu.

El a menţionat că discuţiile au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii, context în care a fost reiterat sprijinul ferm pentru viitorul european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi al Republicii Moldova şi Ucrainei, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în procesele de reformă.

Totodată, a completat Ciolacu, a fost reafirmată, în cadrul schimbului de idei cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, solidaritatea României cu Ucraina şi poporul ucrainean în faţa războiului ilegal şi nejustificat al Rusiei.

"Am reiterat angajamentul României de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi cooperarea strânsă cu Germania în acest sens. Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la reconstrucţia Ucrainei şi am reconfirmat intenţia României de a contribui activ la acest proces, aspect reliefat şi în cadrul Conferinţei privind reconstrucţia Ucrainei, care a avut loc în urmă cu o săptămână, la Berlin", a punctat Ciolacu.

La finalul declaraţiilor sale, premierul român a adresat premierului bavarez şi colegilor săi invitaţia de a continua dialogul bilateral în cadrul unei vizite în România, unde ar urma să viziteze atracţii turistice precum Delta Dunării şi Castelul lui Dracula.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb