CIRCA 270.000 DE CERERI PENTRU SUSPENDAREA PLĂŢILORPeste 65% din solicitările de amânare a ratelor, soluţionate de bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Peste 65% din solicitările de amânare a ratelor, soluţionate de bănci

Băncile au soluţionat peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienţii persoane fizice şi juridice pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, a anunţat, vineri, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), într-un comunicat. Acesta arată că, în total, au fost soluţionate 175.000 de solicitări, restul fiind în curs de procesare. Cererile de suspendare la plată a creditelor au fost efectuate atât în baza măsurilor proactive adoptate de bănci pentru a sprijini clienţii afectaţi de pandemia COVID-19, cât şi în baza prevederilor OUG 37/2020. Până în prezent, aproximativ 260.000 de clienţi persoane fizice şi până în 10.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plăţii ratelor, ceea ce reprezintă 17% dintre creditele acordate consumatorilor şi sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020. Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai. În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă, subliniază anunţul băncii, precizând: "În mod voluntar şi proactiv, instituţiile de credit s-au mobilizat şi au comunicat soluţiile disponibile, la cerere, pentru clienţii persoane fizice şi companii care întâmpină dificultăţi financiare generate de evoluţia pandemiei. Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăţi financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar. Constituirea de provizioane şi pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituţiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-şi sprijine clienţii aflaţi în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite. Apreciem că se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susţinerea mediului de afaceri şi a consumatorilor fără afectarea stabilităţii industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienţilor care întâmpină dificultăţi din cauza pandemiei de coronavirus şi să asigure necesarul de finanţare la nivelul întregii economii".

Ordonanţa 37 a fost amendată în Parlament, noua lege fiind aprobată joi, în plenul Camerei Deputaţilor. Actul legislativ modifică OUG în sensul relaxării condiţiilor în baza cărora consumatorii şi persoanele juridice pot beneficia de amânarea plăţii ratelor la bănci.

Printre amendamentele aduse OUG 37 se numără următoarele:

- Dobânda nu se capitalizează pentru niciun tip de credit;

- Sunt eligibili şi debitorii care au întârzieri la plata ratelor mai puţin de 90 de zile, şi cei care sunt în procedură de dare în plată sau altă formă de executare silită;

- Se suspendă orice executare silită până la 31.12.2020;

- Se aplică şi operaţiunilor de leasing.

Deputaţii de la Comisia de buget au completat amendamentele, printre altele lărgind atât spectrul debitorilor şi creditorilor care intră sub incidenţa acestei legi, precum şi limita de vârstă a debitorilor care vor beneficia de textul ei, după cum ne-a spus deputatul Sorin Lazăr, preşedintele comisiei de specialitate.

Iniţiativa PSD de amendare a OUG 37 a venit după ce liberalul Florin Roman a atacat la Curtea Constituţională a României legea ce prevede amânarea ratelor cu şase luni, aprobată de Parlament înainte de Sărbători.

Menţionăm că Ordonanţa aprobată de Guvern prevede amânarea ratelor pentru debitorii, persoane fizice şi juridice, fără restanţe, afectaţi, direct sau indirect, de criza Covid 19, cu capitalizarea la principal a dobânzii aferente sumelor amânate la plată. Pentru creditele ipotecare, dobânda nu va fi capitalizată, urmând să fie plătită ulterior, eşalonat, pe mai multe luni. Cei care au restanţe la plată au posibilitatea să îşi aducă împrumutul la zi, cererea putând fi depusă în timp de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

PNL a atacat la Curtea Constituţională noua lege, sesizarea urmând să fie discutată în data de 27 mai de judecătorii CCR, conform Agerpres.

Pe masa Curţii Constituţionale se află şi legea de amânare a ratelor bancare promovată de social-democraţi, care are termen de judecată 6 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro