"Cocor" nu mai poate plusa pentru "Zarea"

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2004

În timp ce "Karom Drinks" a majorat preţul de cumpărare al acţiunilor "Zarea", la 5000 lei/acţiune, concurentul său, "Cocor", a aoferit 2.300 lei/acţiune

Conform reglementărilor CNVM, "Cocor" nu poate să facă încă o contraofertă

Lupta pentru pachetul repre-zentînd aproape jumătate din capitalul social al "Zarea" Bucureşti s-a oprit după data de 16 martie, prin anunţul ultimelor preţuri la care cei trei inves-titori intenţionează să cumpere titlurile. Conform legislaţiei, cei trei ofertanţi nu-şi mai pot îmbunătăţi ofertele. Cel mai bun preţ a fost oferit de "Karom Tranding Import Export", care şi-a majorat cursul la 5.000 lei/acţiune. Ofertantul, singurul care are legătura cu obiectul de activitate al "Zarea", şi-a anun-ţat amendamentul de preţ la data limită prevăzută, adică la 16 martie. "Cocor" Bucureşti s-a grăbit, anunţîndu-şi preţul îmbunătăţit, adică 2.300 lei/ac-ţiune, cu o zi înainte.

Deşi compania bucureşteană intenţiona să cumpere "Zarea" încă din urmă cu şase ani, se pare că legislaţia nu o avantajează de această dată. Conform Regulamentului 5/2003, CNVM va stabili o singură dată acelaşi termen de închidere pentru ofertele concurente, precum şi o dată limită pînă la care se pot depune spre autorizare amendamentele privind majorarea preţurilor de ofertă. În cazul ofertelor "Zarea", teremenul limită a fost stabilit pentru 16 martie. În acest fel, "Cocor" nu poate anunţa un preţ mai mare decît cel oferit de "Karom". Singura speranţă pentru ca societatea bucureşteană "Cocor" să figureze în acţionariatul "Zarea" ar fi negocierea directă cu APAPS.

CNVM a adoptat actul normativ prin care limitează posibilităţile de majorare succesivă a preţului în cadrul ofertelor după ce, "bătălia" pentru pachetul majoritar al "Uton" Oneşti, s-a prelungit peste aşteptările reprezentanţilor Comisiei. Oferta pentru "Uton", dis-putată în cele din urmă între "Sinara Prod" Tîrgu Jiu şi "Metal Invest Grup" Dărmăneşti, s-a prelungit din noiembrie 2002 pînă în luna martie a anu-lui 2003, prin majorări repetate ale preţurilor de ofertă. Ofertanţii au ridicat preţurile de la o valoare iniţială în jur de 20.000 lei/acţiune la 81.375 lei/acţiune (cel mai bun preţ). La data res-pectivă, deşi prelungirea ofertelor era prevăzută de legis-laţie după depunerea amendamentelor, aceasta a depăşit termenul legal (adică de şase luni).

Comisia de specialitate din cadrul CNVM ne-a declarat că prevederile referitoare la ofertele publice din nou regulament au avut la bază derularea ofertelor concurente în mod transparent, echitabil şi cu finalitate certă. Însă, surse din piaţa de capital susţin că prin regulamentul respectiv, CNVM a trans-format o licitaţie deschisă într-una în plic închis, defavorizîndu-i pe unii investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro