Comerţul internaţional, tot mai fragmentat

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 aprilie

Comerţul internaţional, tot mai fragmentat

English Version

Schimburile comerciale se orientează către aliaţii geopolitici

Comerţul internaţional a devenit din ce în ce mai fragmentat în ultimii cinci ani, în condiţiile în care ţările preferă tranzacţiile cu aliaţii lor geopolitici, conform unei analize realizate de The Hinrich Foundation, în baza datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Analiza, preluată de visualcapitalist.com, arată diferenţele în ponderea exporturilor în interiorul şi între blocurile comerciale din 2018 până în 2023. Spre exemplu, a fost analizat procentul exporturilor Chinei către alţi membri BRICS, precum şi spre membrii G7 pentru a vedea cum s-au schimbat aceste proporţii în timp. Potrivit sursei citate, ţările analizate au tranzacţionat cu aproape 270 de miliarde de dolari mai mult cu aliaţii geopolitici în 2023, comparativ cu 2018. Această schimbare a venit în detrimentul comerţului cu blocurile rivale, care a înregistrat o scădere de 314 miliarde de dolari.

Spre exemplu, UE şi-a majorat ponderea exporturilor către ţările G7 de la 74,3% în 2018 la 75,4% în 2023, ceea ce echivalează cu o creştere de 1,1 puncte procentuale.

Marea Britanie a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului cu alte ţări din G7 (+10,2 puncte procentuale), şi anume UE, pe măsură ce comerţul din regiune şi-a revenit după Brexit.

Între timp, disputa comercială dintre SUA şi China a făcut ca ponderea exporturilor Chinei către G7 să scadă cu 5,2 puncte procentuale din 2018 până în 2023, acesta fiind cel mai mare declin în rândul ţărilor analizate. Conform sursei, parţial ca urmare a conflictului, SUA au, de departe, cel mai mare număr de taxe-sancţiuni în vigoare.

Totodată, războiul Rusia-Ucraina şi sancţiunile care au urmat din partea Occidentului au contribuit la scăderea cotei Rusiei în exporturile către G7 cu 3,8 puncte procentuale în intervalul de timp supus analizei. India, Africa de Sud şi Marea Britanie au consemnat, însă, progrese în exporturile cu blocul "oponent".

Deşi rezultatele variază semnificativ de la o ţară la alta, tendinţa extinsă de favorizare a aliaţilor geopolitici în comerţul internaţional este clară, notează studiul, menţionând că, în general, ţările BRICS s-au îndepărtat de exporturile către celălalt bloc, iar statele G7 au consemnat o schimbare mai pronunţată în propriul bloc. Acest lucru implică faptul că, deşi ţările BRICS tranzacţionează mai puţin cu G7, ele se bazează mai mult pe partenerii comerciali din afara blocului lor pentru a compensa cota pierdută din G7.

Consolidarea relaţiilor comerciale bazate pe proximitatea geopolitică este o tendinţă globală, notează sursa citată, potrivit căreia comerţul internaţional între ţările apropiate din punct de vedere geopolitic a crescut cu peste 6% din primul trimestru al anului 2022 (când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina) până în al treilea trimestru al anului 2023. În schimb, comerţul cu ţările îndepărtate din punct de vedere geopolitic a scăzut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este o schimbare majoră în noua paradigmă a comerțului internațional, pe care trebuie să o apreciem, deoarece proximitatea prevalează.

    În felul acesta se reduc multe costuri, iar consumatorul final sesizează și apreciază. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb