Comisia de la Veneţia critică dur Secţia de investigare a magistraţilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 25 iunie 2019

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este amplu criticată în "Opinia Comisiei de la Veneţia" cu privire la OUG 7/2019 şi OUG 12/2019. Oficialii europeni consideră că dispoziţiile legislative privind înfiinţarea şi organizarea acestei secţii sunt neclare, că prin înfiinţarea ei au fost diminuate atribuţiile Secţiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi a fost întărită autoritatea ministrului Justiţiei asupra magistraţilor, ceea ce este inadmisibil într-un stat de drept.

În Opinia adoptată săptămâna trecută şi publicată, ieri, pe site-ul Comisiei de la Veneţia se arată: "Crearea Secţiei de Investigare a Magistraţilor poate submina încrederea populaţiei în justiţie. (...) De aceea, recomandăm ca autorităţile să reconsidere serios necesitatea înfiinţării acestei secţii. Motivele pentru crearea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor penale în sistemul judiciar, cu competenţe bine definite, rămân neclare. Conducerea acestei secţii a fost numită în cadrul unui sistem de tranziţie, care a eliminat de facto Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de luare a deciziilor, care nu se potriveşte bine cu proiectul instituţional al CSM. Nu se ştie în ce măsură procurorii secţiei şi procurorul şef sunt sub controlul ierarhic complet al Procurorului General. Întrucât Secţiunea nu ar putea să soluţioneze eficient toate cazurile din competenţa sa, aceasta riscă să fie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

În privinţa acestui risc, Comisia de la Veneţia susţine că jurisdicţia noii secţiuni este definită foarte larg. Aceas-ta include toate cazurile în care un magistrat poate fi implicat, chiar şi într-un rol secundar. Oficialii europeni arată că participanţii la procedurile penale pot fi tentaţi să obţină transferarea cauzei la Secţie prin acuzarea unui magistrat de o anumită abatere. Comisia susţine că prin transferarea dosarelor respective către Secţie, chiar dacă probele împotriva magistratului sunt slabe, se va pierde foarte mult timp până când acuzaţiile vor fi verificate şi vor fi obţinute mai multe dovezi. Acest lucru va duce la neinstrumentare pe timp îndelungat a cauzelor penale res-pective, cu implicaţii în lupta anticorupţie, împotriva crimei organizate şi a terorismului.

În final, Comisia de la Veneţia susţine că Guvernul trebuie să renunţe la ordonanţele de urgenţă pe justiţie şi să acorde un rol mai mare CSM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

26 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9443
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3840
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7621
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9238
Gram de aur (XAU)Gram de aur260.3177

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro